Nova vest
Vaterpolo 6

11.8.2024.

9:00

Bauer za B92.sport najavio vaterpolo klasik: "Šah u vodi – sve podseća na Rio"

Ko će sa vrha Olimpa u naredne četiri godine gledati na svet, biće poznao nakon duela vaterpolista Srbije i Hrvatske, koji će u finalu Olimpijskih igara u Parizu igrati od 14.00.

Dejana Popović
Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Nema takmičenja na kom se Srbi i Hrvati ne sretnu, često su sparing partneri tokom pripremnog perioda, ali odavno se dve ekipe nisu su sastajale u borbi za medalje.

Tako će nam finale u Parizu doneti balkanski klasik u borbi za olimpijske lovorike, a da nas čeka jedan kvalitetan i otvoren meč, smatra i Dean Bauer, novinar Sportskih novosti, koji je u razgovoru za B92.sport najavio meč titana.


I Srbija i Hrvatska do finala Olimpijskih igara došle su posle četvrtog mesta u grupnoj fazi, "delfini" su imali skor 2-3, a "barakude" jednu pobedu više i poraz manje, ali su obe ekipe podigle formu pred eliminacioni deo.

"Video sam i slušao izjave hrvatskih i srpskih igrača i svi stiču jedno, da je malo ko verovao nakon onog takmičenja po grupama da će baš dve reprezentacije koje su bile četvrte u grupi igrati finale", počinje priču Bauer za B92. sport.

"Ne treba se ni lomiti u uvodnim rundama, ne treba tada leteti po bazenu i eksplodirati, važno je ono što kasnije dolazi. Važno je znati da se podigneš posle prve nedelje. Hvrtaska se podigla nakon Italije i šoka i poraza  od SAD, a posle poraza Srbije od Australije nije stvarana drama i tenzija. Primetio sam da je kod srpskih igrača ostala mirnoća, što je zaluga trenera, ali i iskustvo igrača".

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Vaterpolisti Srbije pobedama protiv Grčke i SAD došli su u poziciju da brane olimpijski tron osvojen pre tri godine u Tokiju, dok je hrvatska reprezentacija izbacila Španiju i Mađarsku.

"Što se Srbije tiče, sećam da se nakon drugog, trećeg kola, znam da nisu bile dobre igre, video sam da nisu bile ni najbolje reakcije u delu srpske novinarske javnosti. Nije Srbija igrala dobro, a ja sam tada razgovarao neformalno sa Ratkom Rudićem i samo sam mu spomenu da sve malo asocira na Rio. Srbija koja se u Riju provlačila kroz grupu, spašavala se u petom kolu, a onda su od druge nedelje i četvrtfinala zašamarali sve redom, zaključeno sa Hrvatskom u finalu. Jedino u čemu smo se Ratko i ja usaglasili jeste da ta ekipa vrhunska klasna ekipa u odnosu na ovu sadašnju. Ali za ekipu koja dođe do finala Olimpijskih igara ne možemo reći da je slaba, ali stvarno ona generacija koju je Dejan Savić vodio, tu je sve prštalo do kvaliteta, oni su stvarno mleli sve pred sobom", priča kolega iz Sportskih novosti.

Vaterpolisti Srbije od 2021. godine ne znaju za medalju, jer je tranzicioni period i smena generacije iskorišćena da  se stvori novi tim, čiji će pik biti baš u Parizu.

U prethodnom periodu Srbija je na svim takmičenjima nastup završavala u četvrftinalu, izuzev SP u Fukuoki 2023. godine, kada je došla među četiri najbolja na svetu.
 
"Mene je sad sve to podseća baš na Rio i 2016. Sve je krenulo sa Grčkom, dramatična završnica i sa jedne i sa druge strane i onda gol Jakšića, pa je došlo polufinale, neću reći lagano, ali jednom uverljivom i čistom pobedom nad Amerikancima otišli su dalje. Amerikanci su obratili pažnju na Mandića, kog su "isključili" i ostavili na nuli, ali je po mom mišljenju, Nikola Dedović odigrao najbolju utakmicu u reprezentaciji i ne samo on".

Profimedia

Sa druge strane, Hrvatska je u Pariz došla kao aktuelni šampion sveta i evropski viceprvak, a Olimpijske igre su treće takmičenje u ovoj godinu u kom igraju finale. Posle grupne faze fenomenalom igrom izbacili su Španiju, a kasnije i Mađarsku.

"Mađari ko Mađari, uvek su jaki, a Španija je objektivno prodefilovala prvim delom takmičenja i ona Hrvatskoj izrazito ne odgovara zbog stila igre, zbog toga plivanja, brzine... Što se tiče finala, rekao  bih da je Hrvatska u nekoj prednosti, da je po pozicijama, kad se sve uzme, jača i bolja. Ali kao u pisanom novinarstvu ide jedno "ali" i trI tačke. To je jedna utakmica. Drugo, to je finale, tu nije floskola da je sve 50-50, istina je da je tako. Pritom, sa druge strane je Srbija i ono što ističu svi srpski igrači, jeste da obe ekipe znaju da igraju velike utakimice i znaju kako se osvajaju trofeji. To na primer, ne znaju Amerikanci. Čeka nas jedna otvorena utakmica i sve je moguće", kaže Bauer.

Dugogodišnji hroničar u svetu vaterpola, autor knjiga "Zlatna dekada hrvatskog vaterpola 2007. – 2017" i urednik monografije "Vek hrvatskog vaterpola", veruje da će zlato završiti u rukama ekipe koja se bude bolje snašla u defnzivi.

"Mislim da će prelaga biti u odbrani, kao i inače u svim tim ekipnim kolektivnim sportovima sa lopom. Strelci daju golove, ali odbrana dobija utakmice i osvaja turnira. Hrvatska je na taj način osvojila i SP u Dohi, odlično je igrala EP u Zagrebu, fanatičnom odbranom koja je bila agresivna, pokretiva, sa dosta blokova je osvojila i ono prethodno EP u Splitu. Sa Bijačem na golu... Pregledao sam ga u miks zoni da vidim gde mu je treća ruka, jer nemoguće da sa dve ruke sve to brani. Odbrana je apsolutno ključ, a tu je Hrvatska, po mom mišljenju, u prednosti jer diže odbranu iz utakmice u utakmicu. Hrvatskoj je teško dati gol, to je problem za svakog rivala. To je otkrila Španija, to je otkrila Mađarska. Dugo pratim vaterpolo, moram priznati da se ne sećam, kada jedna Španija za celu četvrtinu nije dala gola, uz to Hrvatska ima spoljnu liniju, koja može da zapreti u napadu", jasan je Bauer.

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Ipak, ne treba zaboraviti ni na pojedince u timu Srbiju, koji su uvek spremni i kadri da pogode kada je teško.

"S druge strane, u timu Srbije i Jakšić je pokazao da može da pogodi sa pola bazena, a Mandić je čudo, jedan od najboljih igrača na svetu godinama. Vidim da je potpuno fukusiran na ovom turniru, ne razgovora sa novinarima, prolazi samo kroz miks zonu. Ne zato što se ljuti, ja to razumem  i poštujem, čovek je koncentrisan na samo na svoj zadatak, a zna se šta je zadatak sportiste na utakmici i turniru. U finalu ćemo imati na sudar praktično dve iste škole, vrlo sličan vaterpolo koji se zasniva na osovini golman, centar ili bek. Neću reći da su to spore ekipe, ali nismo ni jedni ni drugi  plivački u toj meri nisu opasni poput Španca, Italijana, Mađara.... Biće tu dosta šaha u vodi, takičkih nadmudrivanja. Biće svega, Srbija mora da obrati pažnu na Fatovića, a Hrvtaska na Mandića".


Marko Bijač sa gola Hrvatske davao je sigurnost u defanzivi svom timu, a sa druge strane, Radoslav Filipović je u Parizu pokazao da Srbija na njega i te kako može da računa.

"To je tačno, on je meni lično prijatno iznenađenje, jer nije toliko razvikan kao prethodni golmani Srbije, kao Pijetlović, a da ne pričam i pre toga kada kao jedan Šefik. Gledao sam ga u četvrtfinalu i na celom turniru i pokazao se kao i te kako dobar golman. Tu uopšte nema dileme", jasan je Bauer.

Profimedia

To što imamo Srbiju i Hrvatsku u finalu SP, pokazuje koliko je olimpijski turnir bio težak i nepredvidiv. 

"Potajno sam se nadao i priželjkivao Hrvatsku u finalu, biću apsolutno iskren. Stvarno bi se moglo reći da je turnir u Parizu nikada neizvesniji. U razdoblju od 2012. do 2020. imali ste dve ekipe koje su se kvalitetom isticale i odskakale, a to su bile Srbija i Hrvatska. Nisu one tada slučajno osvajale zlata na OI. Srbija sada ima priliku za treće zlato u nizu i ako dođu do zlata izjednačiće se sa Mađarima sa početkom veka, koji su tada zaređali tri zlata. Na ovom turniru nije bilo izrazitog favorita za zlato, a sigurno je jedno sedam ekipa moglo osvojiti medalju. Nema jedne Crne Gore, koja je ispala u grupi, ali mene ne može niko da uveri da je to slab tim. Turnir je izjednačen, dobar i zanimljiv. Australija je bila korak od najvećeg uspeha i plasmana u polufinale, SAD se bori za olimpijsku medalju, koju su poslednji put osvojili u Pekingu 2008. godine. Italija i Španije napuštaju turnir bez odličja, uz ove dve naše u finalu... Sigurno jedan od jačih turnira", zaključio je Dean Bauer.

B92.sport

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu