Nova vest
Olimpizam 38

14.8.2024.

11:00

Nadali smo se medaljama, ali...

Srpski sportisti su osvojili pet medalja na Olimpijskim igrama u Parizu.

Stefan Nikolić
Dimitrije Vasiljević/STARSPORT

Srbija se može pohvaliti uspesima sportista sa Igara u Parizu koji su osvojili pet medalja – Zorana Arunović i Damir Mikec su osvojili zlato u streljaštvu, Novak Đoković u tenisu i vaterpolo reprezentacija Srbije se okitila zlatom.

Aleksandra Perišić je osvojila srebrnu medalju, a bronzanu košarkaši Srbije. 

Srbija je bila 27. država na planeti po uspesima na Olimpijskim igrama i najsupešnija u regiji bivše Jugoslavije.

Ipak, uspeh je mogao da bude i veći: Šta se dogodilo?

Počećemo sa Angelinom Topić, devojkom koja nikako nije imala sreće. Angelina se povredila tokom takmičenja skoka uvis.

Slomila je nogu i zbog toga nije mogla da nastupi u finalu. Bila je skrhana.


Aktuelna vicešampionka Evrope je prilikom zagrevanja oklevala da li da skoči, odustala od toga i kada je nagazila na strunjaču došlo je do izvrtanja zgloba.

Videlo se da se Topićeva uplašila, dok joj se ukazivala medicinska pomoć uhvatila se i za glavu u jednom momentu, a vrlo brzo je potvrđeno da neće preskakati visinu od 183 centimetra.

"Snimili smo povređeno mesto rendgenom i magnetnom rezonancom. Odvojilo se parče kosti na samom pripoju ligamenta na kost. Nije se pokidao ligament već se odvojio pripoj s malim delom kosti. To se zove avulzija. U ovoj situaciji to je bolja varijanta. Dobro je što nije ligament, jer kost zaraste, a s ligamentom bi imala problema cele karijere. Moraće da nosi čizmu od četiri do šest nedelja", podvukao je doktor reprezentacije Jovan Đurović.

Ona je na Instagramu na svom  profilu objavila sliku polomljene noge u čizmi, te poruku kojom se obratila javnosti.

"Nažalost, to bi bilo to od mog nastupa na ovim olimpijskim igrama. Snimak je pokazao da je ipak došlo do ozbiljnije povrede, preloma u desnom zglobu, i neće biti moguće da se pojavim u velikom finalu u nedelju. Zaista sam verovala da ću moći da uprkos svemu izađem opet na borilište, dala sam sve da se izborim za njega, ali eto, izgleda da na kraju  nije bilo suđeno, ovog puta. Vidimo se uskoro, neću daleko", napisala je Angelina Topić.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by angelina<3 (@angelinatopic)


Ivana Španović je bila jedna od sportistkinja od koji su ljudi očekivali medalju, iako nije bila među glavnim favoritima.

Španović je razočarala sa tek 6,51 metara iz druge serije, što je bilo dovoljno tek za 14. mesto. U prvoj je prestupila, dok je u odlučujućoj trećoj stigla tek do 6,31m.

Nadala se da će u Parizu da zaokruži blistavu karijeru i nakon dva evropska i jednog svetskog zlata stigne i do olimpijskog trona.

Nažalost, desetak dana pred OI je povredila Ahilovu tetivu što je očigledno uticalo na njen nastup.

"Šta da vam kažem, nisam neko ko traži opravdanje, jer ga nema posle svega što sam uradila i postigla prošle godine na SP. Cele prošle godine sam skakala sa rupturom i uzelo je maha, nisam uspela da se oporavim već injekcijama dovela do stanja da mogu da se pojavim ovde. Hvala timu što me je podržao u toj ludosti, na mojim poslednjim Igrama, htela sam ovde da završim ovde karijeru i u krajnjem zbiru mi je osećaj prelep. Ovde pripadam i sebi sam obećala da ću borilište napustiti sa osmehom", započela je Ivana.

Njenoj profesionalnoj karijeri ipak ovde nije kraj.

"Ovde sam želela da se oprostim, teško mi je da pričam jer nisam neko ko odustaje, došla sam po cenu da se raspadne ahilova tetiva i da me iznose. Zbog svega ću bar još nešto uraditi da se oprostim kako treba", poručila je.

U međuvremenu, njena naslednica Gradaščević je sa 6,48 metara zauzela 16. poziciju među 31 takmičarkom.

To joj je bio skok iz prve serije, dok je u naredne dve prestupila i tako završila takmičenje.

U finale se plasiralo 12 atletičarki, a najslabiji rezultat među njima bio je 6,59m. Ni Španović ni Gradaščević nisu bile ni blizu norme od 6,75 metara.

"Nemam ništa pametno da kažem. Ne znam… Čast mi je što sam predstavljala Srbiju, ali nisam zadovoljna nastupom. Jeftino je bilo, rezultatski. Za nešto dalje, ne znam… Idemo u Los Anđeles", rekala je Gardašević novinarima posle kvalifikacija.

"Nedostajao mi je ispravan skok, imala sam dva prestupa, verujem da bi jedan bio dovoljan za finale. To je skok udalj, to sam birala, idemo dalje", istakla je Milica.
 

Peđa Milosavljević/Starsport

Srpska atletičarka Adriana Vilagoš nije uspela da se plasira u finale Olimpijskih igara u bacanju koplja i ostala bez borbe za medalju.

Dvadesetogodišnjoj debitantkinji je finale izmaklo za samo 59 centimetara.

Vilagoš je bacila koplje 60,49 metara u prvom pokušaju, a u drugom 60,17. Njene rivalke nisu bile značajno uspešne u trećoj seriji, pa joj je bio potreban hitac od 61.09m za finale.

Međutim, mlada atletičarka je podlegla pritisku na olimpijskom stadionu i potpuno podbacila u trećem pokušaju.

Loše je izbacila koplje koje je letelo svega 49,41 metara što je označilo kraj njenog olimpijskog sna. Na kraju je zauzela 13. poziciju, jednu ispod mesta koje vodi u finale Igara.

"Nisam mogla da bacim kako sam zamislila. Nisam se sastavila sama sa sobom. Osećam žal, bila sam spremna osećala sam se spremno. Još sam mlada, pokušaću da naučim iz ovoga i izvučem samopuzdanne i lekciju", rekla je Vilagoš.

"Ovo nisu baš najbolje igre za atletiku", rekla je Vilagoš i izrazila nadu da će na narednim u Los Anđelesu rezultat biti bolji.

 

Da, Adriana je u pravu. Rezultati srpskih atletičara uopšte nisu bili dobri. Šta se tu dogodilo? Da li su očekivanja bila previsoka ili su jednostavno svi imali loš dan i slabim rezultatima eliminisani.

Niko od pomenutih nije ni izborio finale. Jedino je Angelina Topić imala normu za finale, ali je polomila nogu i nije bilo šanse da nastupi zbog povrede.

Ostali? Ni blizu. Nije spomenut još Elzan Bibić koji je trku završio kao 14. sa vremenom 14:14,46 minuta, pet sekundi od mesta koje je vodilo u finale.

Loše je krenuo i prva tri kilometra bio pri začelju, a onda je eksplodirao u četvrtom, prestigao je 13 rivala, još jednog na ulazu u poslednji kilometar, ali ga je to koštalo snage za završnicu.

"Sve je bilo super osim spremnosti za trku. Bilo je realno ući u finale… Nadam se da će u Los Anđelesu biti bolje", rekao je Bibić posle trke.

EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Povrede, nespremnost, koncentracija... Problemi srpske atletike navedeni su u primerima iznad i svima je neopisivo krivo što nisu uspeli da se domognu medalje ili makar borbe za istu.

Nadajmo se da će u Los Anđelesu situacija biti bolja, a prevashodno se tu misli na zdravlje.

U borilačkim sportovima je Srbija imala jako sličnu situaciju. Samo je Aleksandra Perišić osvojila medalju, a nekoliko puta je odličje izmaklo...

Da počnemo sa tekvondom, Lev Kornejev je eliminisan u osmini finala kategorije do 57 kilograma kada je od njega bio bolji olimpijski vicešampion, tekvondoista iz Tunisa, Halil Mohamed Jendubi.

Takođe u osmini finala je eliminisan i Stefan Takov. Njega je pobedio Fajsal Savadogo iz Burkine Faso sa 2-0 u rundama.

"Ne znam još, verujem da je moglo malo bolje, sudeći da sam se spremao dva meseca koliko sam mogao, ovo je realna slika. Trebalo je mnogo bolje, nisam bio dobar i na meni je da ocenim. Ne tražim izgovore, ali bila je ta povreda, stigla je kvota baš kad sam se oporavio i krenuo da se spremam čin sam saznao. Oslabio sam, izgubio sam na mišićnoj masi i ne osećam se dovoljno snažno u odnosu na protivnike", rekao je Takov.
 

OKS/Ivica Veselinov

Idemo na rvanje. Hetik Cabolov je bio jedini rvač reprezentacije Srbije koji je imao šansu za medalju. On je imao loš žreb i za bronzu je za protivnika imao Amerikanca Kajla Dejka, jednog od najboljih rvača današnjice u kategoriji do 74 kilograma.

Cabolov je prvi poraz upisao u četvrtfinalu, kada ga je eliminisao Japanac Daiči Takatani. Potom je u repasažu imao sreće da mu protivnik preda zbog povrede i Kajl Dejk ga je nadmudrio.

"Čelendž je sve promenio, Amerikanac se naljutio, ali nismo smeli da dopustimo ono u poslednjih 30 sekundi, dvaput da završi na leđima. Nismo smeli ovo da dopustimo, desio se peh da propustimo ta dva zahvata što nas je koštalo medalje. Ono je normalno da se onoliko gleda čelendž u slobodnom stilu, zahtevnije je od grčko-rimskog zbog toga", rekao je Božidar Baltić, trener Hetika Cabolova.

Srpski rvač Aleksandar Komarov  je u četvrtfinalu olimpijskog turnira poražen od Mađara Davida Lošoncija (u kategoriji grčko-rimskim stilom do 87 kilograma), a ovaj je potom izgubio od Bugarina Semena Novikova te je time, automatski, propala šansa da i Komarov uđe u "repasaž".

Mate Nemeš nije ništa bolje prošao. Nemeš je u kategoriji do 67 kilograma (grčko-rimski stil), poražen od Nasibova rezultatom 3:2.

Vodio je sa 2:1 do poslednjih sekundi, kada je aktuelni vicešampion izveo zahvat dovoljan za preokret.
 

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Reprezentativac Srbije u rvanju Mihail Kadžaja nije uspeo da se plasira u repesaž kategorije do 97 kilograma grčko-rimskim stilom na Olimpijskim igrama u Parizu.

Kadžaja je u osmini finala izgubio od Egipćanina Mohameda Gabra sa 1:6.

"Ovo nije bilo dobro, jer sam poslednji dan dobio normu. Nije bilo kako treba na ovim OI. Ne možeš da treniraš rekreativno i da dođeš  da uzmeš medalju", rekao je Kadžaja.

Podsetimo, Kadžaja je uskočio umesto Stevana Mićića koji je povredio koleno pred početak turnira na Igrama u Parizu.

Stevan Mićić (kategorija do 57 kg), svetski prvak u slobodnom stilu, povredio koleno i u poslednjem trenutku morao da odustane.

Njemu su na treningu stradali ligamenti, a do juče nije bilo napretka u oporavku.

"Stradao mu je zadnji ligament i povreda je teže prirode, nema stabilnost pokreta, koordinaciju, koleno šeta i operativni zahvat je neophodan. Bio je na više pregleda, nadali smo se da će doći do poboljšanja i poslednje dve nedelje trenirao je sa bandažerima i steznicima na kolenu. Nažalost, nije došlo do pozitivnog pomaka", objasnio je Dejan Jovičić, trener Mićića.

Srpski rvač Georgij Tibilov nije uspeo da se plasira u osminu finala u grčko-rimskim stilu u kategoriji do 60 kilograma.

Tibilov je poražen u duelu sa turskim predstavnikom Emreom Bašarom. Iako je meč završen sa 7:7, Turčin je prošao dalje jer je poslednji ostvario poen.

Štaviše, Bašar ih je uzeo i poslednjih sedam pošto je Tibilov prokockao ogromih 7:0. Samo poen ga je delio od automatske pobede na konto "tehničke superiornosti".

Profimedia/ Milos Miskov / Anadolu Agency

Srpska džudistkinja Milica Nikolić pobedom je započela takmičenje na Olimpijskim igrama i najavila da Srbija može da ima dobar rezultat u Parizu, ali...

Ona je sa 1:0 pobedila Slovenku Marušu Štangar i potom odmah poražena u borbi od Špankinje Laure Martines Abelende (10:0).

Usledio je Strahinja Bunčić koji je pobedio u prva dve meča i u borbi za bronzu je izgubio i takmičenje završio kao peti. Pobedio je ga je Gusman Kirgizbajev iz Kazahstana i ostavio bez medalje.

"Nije trebalo da se ovako završi. Sudije se razmišljale 30-ak sekundi i dosudile su vazari, a nisu trebale. Ostalo je 15 sekundi do kraja borbe, pokušao sam da stignem do pobede ali nisam uspeo", rekao je Bunčić.
 

Profimedia

Srpska džudistkinja Marica Perišić emotivno je doživela poraz u repasažu na Olimpijskim igrama. Ona je u kategoriji do 57 kilograma izgubila od Japanke Haruko Funakubo.

"Bilo je naporno, napravila sam samo jednu grešku koja me je koštala meča. Nisam stigla da pobegnem na vreme s partera. To me je koštalo i izgubila sam. Ne znam šta da kažem", rekla je Marica, kojoj je poraz teško pao i takođe ostala bez medalje iako je imala šansu...

Jedno od najvećih razočarenja bio je Nemanja Majdov koji je poražen u osmini finala Olimpijskih igara u kategoriji do 90 kilograma.

Majdov je dobio tri javne opomene i tako automatskim iponom poražen od Grka Teodorosa Celidisa.Višestruki šampion Evrope i sveta je dva puta kažnjen zbog izbegavanja borbe, a presudilo mu je "lomljenje rukohvata".

Žalio se sudijama, očajavao, besneo na Rumunku koja je delila pravdu, a na kraju nije mogao da sakrije ni suze.

"Satanistički smećari, seme im se sudijsko zatrovalo. Diskvalifikovati me nakon dve minute i ne pružiti mi šansu da uopšte pokažem bilo šta... Jesu vam to te vrednosti i taj sport i Olimpijske igre, smećari obični? To vam je sve, vratiće vam se svaka suza go**a satanistička", napisao je Majdov i dodao:

"Jedino tako me i možete zaustaviti klošari. Džudo uništen i popi*an sport. Sto odsto sudijska kontrola ishoda meča... Prođe onaj koji hoće da se sagne i da im se klanja. E pa to od mene nećete dočekati nikada, takva medalja mi i ne treba, smećari nesretni. Četiri godine nas nabijaju, 15 kvalifikacija, ćutiš jer da te ne oštete na Olimpijadi i dođeš i opet klasika, pošalji ga kući dok se još nije ni zagrejao".

Imao je poruku i za predstavnike medija.

"I vi novinari, nisam izgubio, niko me nije porazio, to je malo teže za izvesti, već su me diskvalifikovali na tri kazne koje su izmislili i izbacili. Nije suđeno, ne daju. Jer trenutno u ovom sportu ne osvajaju najbolji, već moraju satanisti da ti dopuste da osvojiš. Pi**m im se na sve. Za dalje ne znam, dok su ova njihova nova pravila, ja nemam i ne želim da trošim vreme i toliku žrtvu podnositi za ovaj sport, jer nema nikakvog smisla".

OKS/Ivica Veselinov

Ni Aleksandar Kukolj nije uspeo da se domogne medalje, ali je njegov plasman bio u najmanju ruku čudan.

On je u kategoriji do 100 kilograma poražen od Mađara Sombora Vega.

Kukolj je na startu borbe dobio kaznu zbog pasivnosti, ali je istom merom kažnjen i Veg, koji je dobio još jedan šuti zbog nedozvoljenog hvatanja ispod pojasa.

Zbog toga je morao da bude oprezniji, jer bi sledeća kazna značila ipod i pobedu Kukolja. Međutim, srpski borac ubrzo je poražen od debitanta, vazarijem Mađara na 32 sekunde pre kraja borbe.

Srpski džudista je posle tog vazarija bio zbunjen jer je mislio da je on dobio poen pa je malo usporio.Naime, semafor je prvo upisao poen za Kukolja, ali je pola sekunde kasnije promenjen.

Kukolj to nije video i mislio je da je on bacio rivala, pa gubi sedam sekundi jer čeka promenu na semaforu. Gleda u trenera koji ga je uzalud ubrzavao sa "Požuri, gubiš".

Vreme je isteklo i mađarski džudista je sačuvao prednost i plasirao se u drugo kolo.

"Pogledao sam snimak kako bih video da li sam bio subjektivan u borbi, jer sam imao osećaj potpune kontrole. Sada kada sam pogledao snimak, ne mogu da shvatim kako su doneli tu odluku", izjavio je Kukolj.

"Kada smo ustali iz te situacije, bio sam uveren da je rezultat na semaforu pogrešan", dodao je Kukolj, preneo je zvanični sajt OKS.

 

Srpska džudistkinja Milica Žabić je ekspresno pobedila Italijanku Asje Tavano, a zatim i Kubanku Idalis Ortis, ali nije uspela da se plasira u polufinale Olimpijskih igara.

Milica Žabić se neverovatnom brzinom plasirala u osminu finala Olimpijskih igara u Parizu pošto je za 22 sekunde savladala Italijanku Asje Tavano.

U osmini finala je na tatami izašla protiv 34-godišnje Kubanka Idalis Ortis koja je 2012. bila šampionka u Londonu na Olimpijskim igrama.

Bila je velika borba, Žabićeva je bila agresivna protiv značajno gabaritnije protivnice, a to joj se na kraju isplatilo.

Kubanka je dobila treći žuti i to je bio pobednički ipon za Žabić, odnosno plasman u četvrtfinale. Milica je u polufinalu izašla na tatami protiv Izraelke Raz Herško i tu je Žabićeva zaustavljena.
 

"Ne mogu da budem razočarana. Svakako da smo dosta radili na džudou i borili se za neki viši nivo. Poslednjih šest godina sam radila da dođem do tog cilja, olimpijske medalje. Danas sam se dobro osećala, mislila sam da ću uspeti", rekla je Žabić.

"Moja je bila generalno teška. Sve protivnice su mi bile ili olimpijske pobednice ili svetske medalje. Moj deo žreba je bio teži. Možda nisam bila najbolja, ali sam najviše želela tu medalju. Mislila sam da ću da završim borbu u svoju korist. Nisam imala tremu, spremila sam se psihički i fizički, da nemam oscilacije i mnogo mi je žao što nisam osvojila tu medalju", zaključila je 30-godišnja džudistkinja.

 

Srpska bokserka Sara Ćirković eliminisana je na startu Olimpijskih igara u Parizu i nije bilo sreće za nju i pohod na medalju.

Od nje je bila bolja Tajlanđanka Jutamas Jitpong. Iskusnija takmičarka je slavila odlukom sudija – 4:1.

Mirko Ždralo, trener srpske bokserke Sare Ćirković, bio je nezadovoljan suđenjem.

"Na žalost, sudije su odlučile da nismo bili dovoljno dobri za ovaj meč. Možda sam pristrasan, ali za mene je ovo bila ubedljiva pobeda Sare", napisao je Mirko Ždralo na Instagramu.

Odmah potom se oglasila i Sara Ćirković koja nije krila bes i razočarenje.

"Moje putovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024 se završilo. Ne mogu rečima opisati koliko sam razočarana i koliko mi je teško. Prosto ne mogu da verujem da sam izgubila na startu Olimpijskih igara. Smatram da sam juče uradila sve što je do mene i sve što je apsolutno bilo potrebno da odnesem pobedu. Nažalost sudije nisu bile fer", poručila je Sara.

"Oštetili su me i uskratili mogućnost da ostvarim svoj san. Samo ću to reći. Videla sam sebe na postolju sa medaljom oko vrata. Sanjala sam to, verovala čvrsto. Ovaj put nije bilo dovoljno. Nemam šta da dodam sem da se zahvalim svima na podršci, zaista sam imala veliki vetar u leđa, hvala puno mojim ljudima. Bilo kako bilo verujem da će sve jednog dana biti na svom mestu, jer nikad ne možemo biti sigurni na koji dobar put će nas loša sreća dovesti. I uvek, hvala Mu na svemu".

 


Natalija Šadrina je bila druga srpska predstavnica na Olimpijskim igrama i ona je prvo pobedila Duniju Kelif odlukom sudija, da bi bila zaustavljena u četvrtfinalu.

Srpska bokserka je tesno izgubila odlukom sudija 3-2.

Sjajno je parirala Kineskinji i dobila više poena od rivalke od dvoje sudije – 29:27 i 30:26.

Međutim, troje sudija je bodovale borbu izjednačeno 28:28, ali je Kineskinja osvojila više rundi.

"Protivnica dobila javnu opomenu zbog opstruisanja borbe, i Natalija je pobedila i prvu i drugu i treću rundu. U drugoj je podeljena odluka bila, i na kraju, ta javna opomena oduzima kod svih sudija po bod. Tako je ta runda bila izjednačena, kako god oni odlučili. Ne mogu da shvatim ovo, ali sve je moguće", ogorčen je selektor Mirko Ždralo.

Bokserski savez Srbije se žalio na odluke sudija, koje su prema njihovoj proceni oštetile Nataliju Šadrinu u meču protiv Kineskinje u četvrtfinalu Olimpijskog turnira.

Nakon toga, Olimpijski komitet Srbije izdao je zvanično saopštenje zbog načina na koji je srpska bokserka poražena na Olimpijskim igrama.

Ništa bolje nije prošao ni Vahid Abasov koji je u osmini finala eliminisan. Britanac Luis Ričardson je u kategoriji do 71 kilograma bio bolji od srpskog boksera.

Posle sudijskog preglasavanja odlučeno je u korist Ričardsona – 3:2.

"Posle detaljnog pregleda mečeva srpskih sportista u boksu (Sara Ćirković -54kg, Natalija Šadrina -60kg i Vahid Abasov -71kg), OK Srbije ukazuje da su svi srpski bokseri nadmašili svoje protivnike, demonstrirajući superiorne bokserske veštine, strategiju i efikasnost tokom celog meča.

Izvan svake sumnje ishode utakmica odredile su sudije koje su favorizovale takmičare koji se takmiče sa druge strane.

Iskreno verujući u princip fer-pleja, pozivamo MOK da pregleda sve mečeve srpskih boksera i odluke sudija", piše u žalbi koju je potpisala Sonja Vasić.

Nijedna žalba nije usvojena i Srbija je ostala bez medalja...
 

Bokserski savez Srbije/Dragana Stjepanović

Srpski kajakaši su obezbedili plasman u polufinale, a ujedno su oborili i rekord Olimpijskih igara i tada je već moglo da se razmišlja o medalji, ali...

Marko Dragosavljević, Anđelo Džombeta, Marko Novaković i Vladimir Torubarov u trci na 500 metara zabeležili su najbolje vreme ikada na Olimpijskim igrama – 1:20.99, a odmah potom je izgubila rekord jer su i Španci i Nemci bili brži od naših kajakaša.

Posle ponovljenog starta trke, srpski kajakaši su bili na deobi četvrtog mesta, ali su pred kraj trke izgubili snagu i na kraju su pali na šesto mesto, gde su i završili trku sa vremenom 1:21,52.

Ostaje žal zbog mnogo boljih nastupa u kvalifikacijama i pre svega polufinala, u kojem je naš četverac bio za dve sekunde brži nego u finalu, što je vreme koje je bilo dovoljno za bronzu!

"U jednu ruku pokušavam da rezimiram, u drugu mi pada sve ono što smo do sada uradili i šta se sve istrpelo…. Ovolikom čoveku, ovako ima izlive emocija…. Znam koliko smo svi trpeli počevši od porodice. Sigurno da nije realna slika, treće Olimpijske igre, osećam medalju i iz nekog razloga izgubimo…  Svaki put sam našao motivaciju da ponovo dođem, da idem dalj. Ne znam…Mogu samo svima da se zahvalim koji su bili tu i koji su ovo pratili. Čast mi je što sam bio ovde sa momcima… Moram da se skoncentrišem, sutra imamo i dvosed da tu probamo nešto da napravimo", rekao je Novaković.
 

Tanjug/AP Photo/Lindsey Wasson

Srpski basketaši 3x3 su bili već viđeni sa medaljom, a i oni sami su bili uvereni da će u Parizu napraviti uspeh, međutim... Stvari su se malo drugačije odvijale.

Srbija je sjajno počela i "pregazila" SAD rezultatom 22:14 u prvom meču, da bi ih potom savladala Kina sa 21:15 i to je bio jedini trijumf Kineza na turniru!

Ovde je već moglo da se nasluti da stvari nisu sjajne u srpskom timu, ali lako je sada biti general i govoriti takve stvari.

Potom su se "Orlovi" namučili sa Holanđanima (šampionima, ispostaviće se) i pobedili rezultatom 21:19 zahvaljujući dvojci Stojačića za trijumf.

"Žešća sam faca ko u Realu Raul, dvojku za pobedu pogađam uz faul", što kaže čuvena pesma Prti Bee Gee.


Srbija je u sledećoj rundi igrala protiv Francuske i pobedila domaćina Igara rezultatom 19:16, a onda je usledio novi "šamar" i novi poraz od Letonaca, 21:14 kojim je Srbija izgubila prvo mesto, ali su pred odlučujuće bitke dobili Poljsku, 21:12.

U poslednjem kolu grupne faze, rezultatom 20:18 je Srbija izgubila od Litvanije i sada već sve kreće nizbrdo. Francuzi su eliminisali Srbiju u četvrtfinalu rezultatom 22:19 i poslali je kući "praznih ruku".

"Prvi put u životu sam izgubio jednu ovako bitnu utakmicu, a nisam gubio nikad sa reprezentacijom. Sanjao sam da će tako ostati posle ovih Olimpijskih igara, četiri poraza ni u najružnijim snovima sigurno nisam sanjao", rekao je kroz suze, dajući osvrt i na predstojeće EP koje dolazi za dvadesetak dana.

"Videćemo ko će to da igra, za 20 dana je, lično ne znam da li ću se oporaviti od ovoga. Moram da odem na more da vidim šta ću...",
poručio je Stojačić.

Branković je ocenio poraz kao jedan od težih u karijeri.

"Ne znam šta bih rekao, jedan od težih poraza u karijeri svakako, bilo je teških ali ovo ima drugu veličinu zbog OI. Ceo turnir smo igrali promenljivo, u nekim trenucima smo izgledali fantastično, ali u nekim ključnim momentima protiv Litvanije i sada imali smo par poena razlike, donosili smo loše odluke koje nam nisu prepoznatljive. Loš turnir i težak poraz, ali moramo dalje, za 20 nam je EP i moramo da prebacimo fokus na to", izjavio je Branković.

Dejanu Majstoroviću je bilo teško da priča, a na kraju je i ostao bez teksta.

"Mnogo je teško, ne znam šta bih rekao. Očigledno da nismo zaslužili. Izgledalo je kao da su drugi želeli više od nas i zasluženo su nas pobedili i Litvanija i Francuska. Teško je. Baš je teško, očekivali smo medalju, ali... Joj, ne znam šta bih rekao. Mnogo je teško, ne mogu uopšte da...", rekao je Majstorović.
 

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Odbojkašice su nam ostale za kraj. One su u Tokiju osvojile bronzanu medalju i Srbija se nadala da će i ovoga puta uzeti neko odličje.

"Spremni smo i fizički i mentalno, ekipa je veoma motivisana, imali smo dobre pripreme. Jasno je zbog čega idemo i šta nam je cilj, uprkos tome što sam siguran da je ovaj turnir najjači ikad", rekao je selektor odbojkkašica Srbije Đovani Gvideti pred polazak u Pariz na konferenciji za medije na aerodromu "Nikola Tesla".

One su turnir počele pobedom nad domaćinom Francuskom, a bilo je 3-0 (25:17, 25:17, 25:22), da bi u drugom kolu usledio poraz.

Od srpskih odbojkašica bolje su bile  Amerikanke posle pet setova (3:2) i više od dva sata igre – 25:17, 25:20, 20:25, 14:25, 17:15.

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS


"Retki su porazi kada se osećaš okej, nije da smo zadovoljne, ali ništa strašno. Izvući ćemo stvari koje su funkcionisale. Prijem je bio dobar ili manje dobar, igrala je Laza, Jodž, Buša.... Bilo je izmena i timska igra. Ritam je okej, da li zbog nervoze ali je neki latentni umor, pa će prijati odmor od četiri dana. Sutra je dan za oporavak i spremićemo se za Kinu dobro, one će do tog meča imati dve odigrane utakmice i nadam se da će biti uspešno igranje u grupi", poručila je Maja Ognjenović.

U trećem kolu su reprezentativke Srbije bile poražene od Kine rezultatom 3:1 (25:21, 20:25, 22:25, 27:29) u poslednjem meču grupne faze.

Ni sjajan nastup srpske korektorke Tijane Bošković nije spasao Srbiju od poraza u poslednjem meču grupne faze Olimpijskih igara.

Bošković je u porazu od Kine (3:1) imala čak 39 poena, što je drugi najbolji učinak na jednom meču olimpijskog turnira. Rekord i dalje drža hrvatska odbojkašica Barbara Jelić, koja je 2000. godine u Sidneju i to baš protiv Kine upisala 44 poena.
 

OKS/Ivica Veselinov

U četvrtfinalu, Italija je bila izraziti favorit protiv Srbije i izabranice Đovanija Gvidetija bile su eliminisane. To je bio kraj za osvajačice bronze iz Tokija.

Srbija je poražena sa 3-0 u setovima, (26:24, 25:20, 25:20) i na taj način završila učešće na Olimpijskim igrama.

"Da, definitivno. Nije bio Rio, nije bio Tokijo, došlo je vreme za to. Uživala sam, bilo mi je prelepo i prezahvalna sam na svemu, svakoj medalji, uspehu, svim saigračicama, selektorima, Savezu… Ogroman osećaj zahvalnosti. Mnogo mi je bilo lepo i mnogo mi je bilo teško", rekla je Maja u suzama.

Nakon meča je Đovani Gvideti podneo ostavku, a novi selektor će biti Stefan Antiga.

Italija je na kraju osvojila zlatnu medalju, a Srbija "praznih ruku" otišla kući. Ne baš ishod koji smo želeli, ali ishod koji smo dobili.

Upoznali smo se sa svim situacijama koje su Srbiju koštale medalje, a nadamo se da će u Los Anđelesu imati više uspeha...

Podeli:

Komentari 38

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu