Nova vest
Košarka 55

13.7.2024.

10:05

Srbija "na skeneru" – Francuska razbijena, ali...

Košarkaši Srbije pobedili su Francusku u pripremnoj utakmici pred Olimpijske igre, ali euforiji nema mesta.

Stefan Nikolić
Profimedia

Košarkaši Srbije su u petak uveče u Lionu porazili selekciju Francuske rezultatom 79:67 i pokazala još jednom koliko ima "moćan" tim.

U prvom planu svakako su bili veliki rivali iz NBA – Nikola Jokić i Rudi Gober u reketu, ali i okršaj MVP lige sa najboljim mladim igračem NBA Viktorom Vembanjamom.

Nikola Jokić je zbog pet faulova isključen, a meč je završio sa 20 poena i 12 skokova, dok je 15 ubacio Bogdan Bogdanović, 9 poena je ubacio Avramović, a 8 Marinković, po 7 poena imali su Dobrić i Gudurić, 6 Petrušev, 5 Micić i Plavšić bez poena i 3 uhvaćena skoka.

U redovima Francuske, 14 poena uz 10 skokova i 3 asistencije je imao Viktor Vembanjama, 12 i 2 skoka je upisao Jabusele, dok je 9 poena i 3 asistencije imao Frenk Nilikina, a Matijas Lesor 8 poena, 3 skoka i 1 asistenciju, dok je 8 imao i Furnije, po 5 Batum i Strazel, po 3 Kulibali i Gober i bez poena su meč završili De Kolo, Albisi i Kordinije.

 


Dakle, kao što je i normalno za pripremne utakmice, Srbija je imala dosta oscilacija u igri i videli smo dosta dobrih, ali i po koju lošu stvar i naglasili bismo samo da nema potrebe dizati tenzije i pričati euforično.

Ma koliko prijala pobeda nad neugodnim Francuzima, treba imati u vidu da je utakmica prijateljska i da su oba trenera "krila karte" u određenim situacijama.

Startne petorke su bile donekle i očekivane pa se Svetislav Pešić odlučio da krene sa Aleksom Avramovićem, Bogdanom Bogdanovićem, Ognjenom Dobrićem, Nikolom Jokićem i Nikolom Milutinovim.

Vensan Kole se odlučio da na parketu od starta budu Metju Strazel, Bilal Kulibali, Ajzea Kordinije, Viktor Vembanjama i Rudi Gober.

Odmah upada u oči da je Nikola Jokić na poziciji krilnog centra i to je očigledno bio odgovor na "tornjeve" u redovima Francuske – Rudija Gobera i Viktora Vembanjame, što Francusku i čini toliko atipičnom.

Zato i ne mislim da će ovo biti praksa u nekim budućim mečevima osim u posebnim situacijama poput gore navedene kada mora da se odgovori na visinu protivničkih centara i pozicije na kojoj su najjači.

Iako je ekipu uglavnom čine tzv. "fizikalci" Srbija se jako dobro snašla u toj igri. Francuzima nedostaje igra spolja, fali im jedan Nando de Kolo iz najboljih dana, odnosno bek koji će moći da kreira šuteve saigračima, ali najviše samom sebi.

 


Jasno je bilo da Strazel, Nilikina, Kulibali i Kordinije baš i neće moći da sami sebi kreiraju šuteve, pa se Srbija fokusirala da brani reket.

Situacija posle akcije španskog pikenrola, gde je Vembanjama dobio lob pas nakon što je Jokiću postavljen blok u leđa i Viktor lako poentirao posle eksploatacije vertikalnog spejsinga privukla je pažnju odbrani Srbije i naterala ih da se više povuku i štite obruč.

Videli smo i da je plan da se pikenrol guši stranom pomoći, što je odmah na startu radio Aleksa Avramović kada je svesno ostavljao Strazela i pokušavao da natera Kordinijea da izgubi loptu na piku i to je usporavalo protok lopte i ubijalo tempo Francuza.

Svetislav Pešić je od starta želeo da izvlači Vembanjamu iz reketa, čak i da ga natera da preuzima niže igrače što dalje od koša kako bi im dao šansu da ga pretrče i naprave prednost u reketu jer je "Vembi" tu upravo najopasniji.

Bolje su meč otvorili Francuzi, Vembanjama je odmah kaznio košem iz skraćenog kornera, ali baš kako sam gore naveo, Avramović guši igru u piku gde je Strazel inferioran i krade mu loptu što je Dobrić sjajno prepoznao i istrčao kontru za prve poene Srbije.

Odlično je Dobrić pratio igru, znao koja mu je uloga i držao se toga što mu je i donelo sedam poena u prvoj četvrtini gde je bio jedan od najvažnijih u tom periodu.

Kada pričamo o ofanzivnom delu, moramo spomenuti i Vanju Marinkovića koji je nešto kasnije ušao u igru i svoj deo posla odradio veoma dobro jer se Francuska odlepila na 8 poena, a Marinković sjajnim čitanjem postiže 5 brzih poena i donosi Orlovima prihvatljivih 23:18 posle prvog perioda.





Francuze je u tom momentu služio šut prilično dobro. Čak je i Frenk Nilikina (novo pojačanje Partizana) dva puta pogodio šut za tri poena, ali to je bilo svesno dozvoljeno jer se radi o igraču sa čijim se šutem možete kockati.

Nilikina je, ipak, uspeo da "uguši" Vasilija Micića koji je prvo poluvreme završio bez ikakvog učinka, a na kraju je imao 5 poena i čak 3 izgubljene lopte uz mnogo problema u prenosu.

Marko Gudurić se često vodi kao sekundarni plejmejker i u reprezentaciji i u Fenerbahčeu, ali su mu Nilikina i Kulibali napravili mnogo problema i usporavali napade Srbije.

Baš su ovo momenti koje su mnogi videli kao izuzetno negativne, ali moje mišljenje je da to treba pripisati specifičnoj situaciji i atipičnim igračima Francuske koji su pravili zamke na nekoliko različitih načina i igrali izuzetan visoki presing i to na turniru u Parizu neće moći svako da radi.

Srbija je svoje defanzivne sposobnosti pokazivala na nekoliko različitih načina. Recimo, Strazela je Avramović branio ispod bloka jer je dosta brži i agilniji i više je pomagao, dok je Micić išao preko bloka i striktno sprečavao šut dok je centar (u jednom slučaju Milutinov) čekao ispod i zatvarao prodor Strazelu što je usporavalo napade Francuske.

Vanja Marinković je bio veoma važan tada. Blicovao je na piku i vrebao na liniji dodavanja što je teralo Francuze da šutiraju iz pozicija koje im nisu bile previše naklonjene.




Druga deonica je bila ključna za ovu utakmicu. Srbija je napravila seriju od čak 19:2 (odnosno 16:0 ako više volite) i od 23:27 došla do 39:27 za svega nekoliko minuta!

Sve je počelo trojkom Filipa Petruševa iz levog kornera kada je pogodio težak šut preko Furnijea i to sa rukom u licu. Pešić je nastavio "flat pick and roll" odbranom da guši igru Francuske, a Lesor fizički ništa nije mogao preko Jokića u reketu što je dodatno oduzelo moć Francuzima.

Avramović, Gudurić, Marinković, Petrušev i Jokić je petorka koja je sve to i donela, a posebno mi se dopala akcija iz uručenja za Aleksu Avramovića koji je sjajno napao reket i poentirao iako su Francuzi imali Gobera i Vembanjamo u igri.

Jokić je dobio loptu na centralnoj poziciji van linije 6,75 i stao da napravi blok, a odmah iza njega je blok napravio i Milutinov, a pošto je Jokić prethodno uručio loptu Avramoviću on je svog čuvara naterao da prođe kroz dva srpska centra.

Gober i Vembanjama su ostali na desnoj strani, a na levoj Kulibali od koga je Avramović brži i lako je poentirao. Potom je Jokić kaznio preuzimanje trojkom sa levih 45 stepeni, a onda Avramović postiže još dva poena iz slične akcije da bi Kole zvao tajm-aut posle 34:27 u korist Srbije.





Bogdan Bogdanović se nije isticao u ovim momentima jer nije ni bilo potrebe da se previše troši, pa je njegov kvalitet na površinu isplivao u drugom poluvremenu, kad je Srbiji trebao motor ekipe.

"Orlovi" su dobili drugu četvrtinu rezultatom 27:9, a Nikola Jokić je imao 17 poena, 9 skokova i 1 asistenciju, 8 je imao Marinković, 7 Dobrić, a 6 Avramović dok je Bogdanović imao 3 poena i 2 asistencije.

Da li znate sa koliko poena je Bogdan Bogdanović završio utakmicu? 15. Samo je Jokić imao više poena od njega pošto je meč završio sa 20 poena i 12 skokova.

Nije Francuska previše ni mogla da zapreti Srbiji. Uspeli su izabranici Svetislava Pešića da se kvalitetno odlepe i da drže visoku prednost sve vreme, a najviše što su Francuzi učinili bilo je da se spuste na 8 poena zaostatka, ali je Srbija i na to brzo odgovorila i vratila dvocifrenu prednost "za tren oka".

Jokić je pred kraj meča napravio faul u napadu nad Vembanjamom što je bio njegov peti faul, a Bogdanović postigao nekoliko važnih poena, dok možemo slobodno reći da je tačku na i stavio Filip Petrušev trojkom preko Matijasa Lesora u finalnim momentima za 79:67 u korist Srbije.

Kao što i sami vidite, bilo je dosta pozitivnih momenata u igri "Orlova" i veliki broj stvari koje može da ohrabri srpske navijače.

Nesigurnost u prenosu lopte i organizaciji igre bi mogla da bude skuplje plaćena u nekim kasnijim momentima, kao i petorka gde su zajedno Gudurić, Jokić i Milutinov koja nije bila preterano učinkovita iako se radi o velikoj petorci koja bi trebalo da ima određenu prednost.

Ukoliko se ekipa uigra i uloge pravovremeno rasporede, Srbija bi trebalo da ima dobar turnir u Lilu i Parizu. Ipak, ovo je sve teorijski, a u praksi će nam jedino oni dati odgovor.

Stefan Nikolić

 

Podeli:

Komentari 55

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu