Nova vest
Atletika 6

11.8.2024.

12:24

Amerikanac nije odbio podelu medalja: "Imam porodicu o kojoj moram da mislim"

Američki skakač uvis Šelbi Mekjuen i njegov rival u finalu za zlato Hamiš Ker sa Novog Zelanda ipak su sporazumno nastavili da "biju bitku" i nakon poravnanja.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Mekjuen je, navodno, odbio da podeli prvo mesto, kako su glasile prve informacije na vrhuncu sjajne borbe ove dvojice skakača, ali je istina malo drugačija.

Amerikanac i Novozelanđanin su kasnije potvrdili da su se složili da neće biti podele - obijica su želela nastavak i ponudili ljubiteljima atletike spektakl.

Na kraju, pobedu je odneo Novozelanđanin Ker.

"Razgovarali smo jedan sa drugim, a on je predložio da skačemo za zlato. Ja sam bio u potpunosti za to. On je to prvi predložio, a ja sam se složio. U jednom trenutku sam postao umoran i možda bih ipak prihvatio podelu, ali poštovao sam dogovor", rekao je Mekjuen na kraju dana.

Ker je posle pobede izjavio da je podela prvog mesta u njegovim zamislima nikad nije bila opcija. 

"Bio je to poseban trenutak za skok u vis. Fora je pisati istoriju na drugačiji način. Ja bih bio ponosan da sam završio drugi nakon dodatnih skokova - verovatno ponosniji nego da sam podelio zlato, znajući da se to već dogodilo. To je za mene bilo najvažnije, pokušati ispisati istoriju na drugačiji način".

Tanjug/AP Photo/David Goldman

Podsetimo da se gotovo identična situacija dogodila na prethodnim igrama u tokiju kada su se na podelu prvog mesta odlučili Mutaz Baršim i Đanmarko Tamberi.

Jedan od mogućih razloga za odbijanje podele Kera i Mekjuena je i finansijske prirode, s obzirom na to da Međunarodni atletski savez od ovih Igara dodeljuje nagradu od 50.000 dolara svim osvajačima zlatne medalje. Da su podelili zlato, Ker i Mekjuen bi morali podeliti i nagradu.

Amerikanac je potvrdio da je razmišljao i o tome.

"Imam porodicu koju moram prehraniti", rekao je.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu