Izvor: 24sedam.rs/V.I.

Evropa dominira na novoj rang listi najlepših gradova sveta, zauzimajući devet od deset vodećih pozicija.


Ova lista je zasnovana na broju zgrada koje se pridržavaju "zlatnog preseka", matematičkog principa koji se vekovima koristi u arhitekturi kako bi se postigla harmonija i uravnotežena lepota u građevinama. Analizirano je stotine ulica preko 2.400 zgrada da bi se dobio spisak gradova u svetu s najlepšim zgradama.

Mnoge evropske prestonice našle su se među deset najlepših gradova, prema istraživanju britanskog sajta Online Mortgage Advisor, ali Pariz, jedan od najpoznatijih svetskih gradova, iznenađujuće nije među njima.

Koji su najlepši gradovi na svetu?

Na samom vrhu liste nalazi se Venecija, koju krase krivudavi kanali i eklektična arhitektura. Prema studiji, više od 83 odsto zgrada u Veneciji odgovara zlatnom preseku, što je čini najlepšim gradom na svetu. Nije ni čudo što je ovaj italijanski dragulj toliko popularan među turistima – samo 2023. godine posetilo ga je 5,7 miliona ljudi. Ovaj priliv turista doveo je do uvođenja turističkih taksi i ograničenja za grupne posete.

Venecija će još skuplje naplaćivati ulazak u grad

Italija se može pohvaliti i drugim najlepšim gradom na svetu – Rimom, koji je postigao 82 odsto u odnosu na zlatni presek, čineći ga najlepšom evropskom prestonicom.

Samo delić procenta iza, na trećem mestu nalazi se Barselona u Španiji. Slede Prag u Češkoj, poznat po gotskoj katedrali Svetog Vida i modernoj zgradi Dancing House, i jedini neevropski grad na listi – Njujork u Sjedinjenim Američkim Državama, koji zauzima peto mesto.

Najlepši gradovi u Francuskoj i Velikoj Britaniji

Uprkos tome što je dom nekih od najpoznatijih svetskih građevina poput Ajfelove kule i katedrale Notr Dam, Pariz se našao tek na 12. mestu liste najlepših gradova sveta.

Umesto Pariza, najlepši grad u Francuskoj, prema ovoj listi, je Bordo, koji je zauzeo deveto mesto sa ocenjenom lepotom od 75,3 odsto. Bordo je poznat po svojim vinogradima, ali i po impresivnoj arhitekturi, poput muzeja Cité du Vin i klasičnih građevina poput Velikog teatra de Bordo.

Što se tiče Velike Britanije, nijedan britanski grad nije dospeo u prvih 20 na globalnoj listi, ali je Čester proglašen za najlepši grad u Britaniji, sa ocenom lepote od 83,7 odsto. Osnovan kao rimska tvrđava 79. godine nove ere, Čester je zadržao svoju istorijsku arhitekturu, sa rimskim zidinama i prepoznatljivim zgradama u stilu Tjudora.

Ostali značajni gradovi na listi

Među deset najlepših gradova za arhitekturu nalaze se i:

  • 6. mesto Atina, Grčka
  • 7. mesto Budimpešta, Mađarska
  • 8. mesto Beč, Austrija
  • 9. Mesto Bordo, Francuska
  • 10. mesto Milano, Italija

Osim Pariza, na globalnoj listi našli su se i gradovi poput Stokholma, Firence, Tel Aviva, Kopenhagena, Marakeša, Čikaga, Amsterdama, Berlina i Istanbula.

Ova lista najlepših gradova sveta pokazuje da Evropa dominira u arhitektonskoj lepoti, sa gradovima koji ne samo da očaravaju turiste, već i postavljaju standarde za harmoniju i estetsku privlačnost u urbanom dizajnu.

Podeli: