Nova vest
Vaterpolo 1

15.8.2024.

13:11

"Možda samo jednom stigne poziv Srbije; Nisam verovao u zlato, ali jesam u jednu stvar"

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Uroš Stevanović je izneo utiske nakon neverovatnog uspeha na Olimpijskim igrama u Parizu i još jednoj zlatnoj medalji naših "delfina".

Izvor: Mozzart Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Stevanović je priznao da nije znao da li "delfini" mogu do zlata na najvećoj sportskoj smotri, ali je bio siguran da će se za njega boriti.

"Kada su mi ponudili da budem selektor, nisam mogao da biram. Možda samo jednom stigne poziv Srbije, mora da se prihvati. Takođe, nisam ni pomislio da će put biti ovakav, ali sam verovao da imamo kvalitet. I da imamo pravi tim, sposoban za dobar rezultat. Da li ćemo doći do olimpijskog zlata – nisam bio siguran. Ali, jesam da ćemo biti u borbi za njega. Kako su se stvari slagale oko tima, bio sam sve uvereniji. Želim još jednom da podsetim da Nikola Jakšić nije igrao u Splitu, a svi znamo ko je, šta je i koliko je značajan za igru Srbije. Zatim, na Fukuoki, koja je bila prvo moje takmičenje, Dušan Mandić nije igrao. Obojica su u top tri igrača na svetu, sa njima i bez njih koncepcija igre je drugačija, i tek na Evropskom prvenstvu u Zagrebu smo imali kompletniji sastav. Nikola Jakšić je izašao iz povrede i tek je 2. ili 3. januara maksimalno odradio treninge. Tada se videlo da ima pomaka, da idemo napred, i taj poraz od Mađarske u četvrtfinalu, kao i onaj od Hrvatske u Dohi, bili su nam preko potrebni da bismo ispravili greške i rešili probleme. Već u Dohi sam bio siguran da ćemo na Olimpijskim igrama biti konkurentni, jer tada smo ispali od svetskog prvaka. Promašili smo dva peterca u poslednja tri minuta. Imali smo očajnog igrača manje i Filipović je imao samo tri odbrane. I pored toga smo bili u igri do kraja i to nam je bio pokazatelj da smo na pravom putu. Kada se uporedi ova igra u četvrtfinalu, polufinalu i finalu, plus Francuska i pojedini segmenti utakmica protiv Španije i Mađarske, sa onim od pre, isključujući Dohu, vidi se razlika. Stvari koje su se dešavale, to što nismo uvek imali sve igrače, uticalo je na ekipu. Ostavilo je traga. Ne može da se ne odrazi. Kada su Dušan Mandić i Nikola Jakšić imali probleme, uticalo je to na ceo tim i dovelo do toga da ne napravimo rezultat ranije. Hvala Bogu sve to smo iskoristili na najboilji način za ovo što nas je čekalo u Parizu", iskren je bio Stevanović u razgovoru za "Mozzart sport".

Porazi nisu poljuljali reprezentativce, a Stevanović je otkrio u čemu je tajna.

"Nije nam se menjao ni izgled lica, ni atmosfera unutar tima kada smo pobeđivali Japan i Francusku ili gubili od Australije, Španije i Mađarske. Bio je totalni fokus, sve se videlo u pogledima igrača. Momci nisu izlazili, nije izlazio ni stručni štab iz sela. Nismo išli da gledamo utakmice, samo na televizoru u našim stanovima. Većina je imala iskustvo sa Olimpijskih igara, oni koji su debitovali, na njih je to preneto. Samo su ušli u sistem ponašanja i prireme, koji postoji decenijama unazad. Dobro je da niko nije iskakao, slepo su se držali starijih momaka. Imali smo i specijalne pripreme za polufinale i finale, iskoristili smo neke stvari iz prethodnog perioda, igrači su lepo reagovali i dobili su motiv više, ali bih to, ipak, sačuvao za nas", objasnio je selektor.

Poslao je i jasnu poruku – napašće se evropske i svetske medalje i neće se čekati naredne Olimpijske igre.

"Povratak Miloša Ćuka i Nikole Dedovića je bio pun pogodak, doneli su nam to nešto što nam je falilo u Zagrebu i Dohi. Videćemo, mislim da su previše umorni i istrošeni, na nama je da ih zadržimo, da oni kroz rad u klubovima zadrže formu, i da nam u budućnosti pomognu. Kao što su sada. Ne verujem da će za dalje biti previše izmena, možda nekoliko juniora, ovim momaka koji su 2006. godište i vicešampioni su sveta. Treba da se uključe, da se siprate i da se vodi računa o mlađim generacijama. Svi oni već treba da se spremaju za dalje da ne bismo Los Anđelesa, posle koga dolazi do veće smene generacije u odnosu na onu posle Tokija, dočekali nespremni. To je strategija i plan koji ljudi u Savezu treba da urade, eventualno i u dogovoru sa mnom, ako se budemo dogovorili. Ovi momci koji su sada tu i u narednom periodu mogu da donose medalje Srbiji, možda i da bude kontinuiteta, a ne da bude praznog hoda od Olimpijskih igara do Olimpijskih igara. Da pokušamo da napadnemo evropske i svetske medalje", zaključio je Stevanović.
 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu