Nova vest
Vaterpolo 2

8.8.2024.

10:08

Bijač za B92.sport: "Nema potrebe da se živi u prošlosti"

Marko Bijač sa gola je davao sigurnost vaterpolistima Hrvatske u duelu sa Španijom i na kraju bio jedan od junaka za polazak u polufinale Olimpijskih igara.

Dejana Popović
Profimedia

Osveta je najbolja kada se servira hladna, a  vaterpolisti Hrvatske u četvrtfinalu olimpijskog turnira naplatili su Špancima sve ono što su im uradili početkom godine usred Zagreba.

Uzela je tada "crvena furija" evropsko zlato Hrvatima ispred nosa, pred domaćom publikom i to onim neverovatnim golom Alvara Granadosa (11:10), a sedam mesec kasnije evropski šampion i jedan od glavnih kandidata za olimpijsko zlato morao je da pruži ruku aktuelnom šampionu sveta.

Ekipa koju vodi Ivica Tucak uspela je da se plasira u polufinale Olimpijskih igara, pošto je tim Davida Martina savladan 10:8.

Golman Hrvatske osam puta je zaustavio ubojite španske golgetere, a  čvrsta odbrana "barakuda" probudila se nakon duela sa Amerikancima i eliminisan je tim koji je grupnu fazu odigrao na savršen način.

"Odigrali smo zaista sjajnu utakmicu od početka do kraja, neverovatno koncentrisanu, prvenstveno u odbrani. Nismo dopuštali Špancima, pogotovo njihovim najopasnijim igračima, lagane šuteve. Bili smo čvrsti u tom bloku, znali smo kako nam prete i odakle dolazi opasnosti i to nam se na kraju se to isplatilo. Bili smo strpljivi, zaista smo ostavili poslednje atome snage dau bazenu i mislim kako smo zasluženo pobedili", rekao je Marko Bijač za B92.sport.

Profimedia



Španija je zabeležila svih pet pobeda u grupi B, dok je Hrvatska četvrtfinale izborila sa skorom 3-2.

"Tokom grupne faze bili smo malo premekani i znali smo da je defanziva segment igre koji moramo  da ispravimo. Ta poslednja utakmica protiv Amerike - otvaranje i 10:3 poluvreme za njih... Znali smo gde smo grešili, to je deo igre koji smo najviše popravili", jasan je novi golman Jadrana.

Hrvati su u Pariz stigli kao aktuelni šampioni sveta iz Dohe i sa ciljem da napadnu olimpijsko zlato.

"Ne razmišljamo baš tako daleko,  već isključivo o nama.  Uprkos velikoj pobedi, bilo je grešaka sa naše strane. Moramo to prvenstveno da analiziramo, da naša predstava u sledećoj utakmici bude što bolja. Nakon toga ne treba previše sa se opterećujemo ostalim stvarima, ko nam dolazi i dokle ćemo stići. Naše je da pružimo najbolju moguću igru u bazenu. Svaki turnir nosi svoj pritisak, pogotovo Olimpijske igre. Ali nema potrebe živeti u nekoj prošlosti. To što smo osvojili - osvojili smo. Ono što možemo jeste da damo sve od sebe da napravimo što više. Da odemo što dalje i samo smo na to koncentrisani. Bez nekog pritiska većeg nego što je to uobičajeno".

Profimedia



U borbi za finale rival će im biti Mađarska, koja je pobedila Italiju (12:10).

"Nema tu velike neke pameti, ko god da nam je došao, suvišno bi bilo pričati o kvalitetu ekipe. Mi isključivo razmišljamo o sebi i o našoj predstavi i tako ćemo nastaviti i dalje", ističe golman koji je sa Hrvatskom osvojio olimpijsko srebro u Rio de Žaneiru, nakon poraza od Srbije u finalu.


Bijač je istakao da se u Parizu prethodnih dana igrao vrhunski vaterpolo.

"Sigurno, saglasan sam u potpunosti da je ovo jedan od jačih turnira.  Zaista ovih osam ekipa koje su bile u četvrtfinalu, čak bi dodao i Francusku i Crnu Goru, koje su ispale u toj grupnoj fazi, svaka može pobediti svaku i  tako da to dovoljno govori o kvalitetu ovog turnira. Zaista mislim da svi gledaoci, koji ih ovde ima mnogo, mogu da uživaju u sjajnom vaterpolu", rekao je Bijač.

U drugom polufinalu igraće vaterpolisti Srbije i SAD, a "defini" su posle veliek borbe i fenomenlanog gola Nikole Jakšića uspeli da uđu među četiri najbolja na OI.

"Srbija je možda u rezultatskoj krizi posle Tokija, ali to je sjajna ekipa prepuna fantastičnih igrača", poručio je Bijač.

Polufinala na vaterpolo turniru igraju se u petak.
 

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu