Nova vest
Tenis 1

11.10.2024.

23:01

Vilander: Rafa je vukao Novaka i Rodžera na viši nivo

Mats Vilander je prokomentarisao odluku Rafaela Nadala da se povuče iz profesionalnog tenisa.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia

Špancu je ostalo još da se pojavi na finalnom turniru Dejvis kupa u novembru, u Malagi.

Očekuje se da zaigra protiv Holandije u četvrtfinalu, a Vilander koji poslednjih godina komentariše teniska dešavanja za Eurosport, smatra da je Nadal dao posebnu dimenziju tenisu.

"U tenisu, Rodžer Federer je doneo originalnost. Novak Đoković je iznad svih u smislu rekorda. Ali za mene, niko nije doneo više od Nadala u jednoj od najesencijalnijih komponenti tenisa, strasti. Sada je strast nedvojiv deo našeg sporta. Možete da je vidite kod Karlosa Alkarasa, čak ponekad i kod Janika Sinera. Ovi momci vole da se bore i mislim da to duguju Rafaelu Nadalu. Najvažniji deo sporta je strast", smatra Vilander.

Šveđanin smatra da je Nadal s obzirom na povrede koje je imao, uradio neverovatno mnogo.

"Po meni, on je prevazišao očekivanja s obzirom na povrede koje je imao. Neverovatno je talentovan kada se radi o razumevanju igre. U smislu tehnike, možda je neko poput Federera talentovaniji, otuda je mogao više da uradi rezultatski. Tako misle mnogi, ali često zanemarujemo strast koju je Rafa svakodnevno donosio. Čak je i protiv Novaka na olimpijskom turniru dao sve od sebe. U jednom momentu je vera nestala zbog fizičkih razloga, takođe i emotivnih. Ko zna? Godine su svakako najveći razlog za ovu odluku", dodao je Mats.

Malo ga je iznenadio momenat koji je Rafa izabrao da objavi povlačenje.

"Moja prva reakcija na objavu bila je da još sanjam. Buđenje je pravi košmar za sve nas koji volimo tenis. Ali čekali smo da se ovo dogodi. Bilo je samo pitanje kada. Dejvis kup mu je blizu srca. Imamo taj timski duh, možete da slavite sa timom, bilo da dobijate ili gubite. Razumem tu odluku da prestane tada. Ovo je ipak tužan dan za tenis. Doneo je tako mnogo strasti u ovu igru", poručio je Vilander. 

Osvajač sedam grend slem titula uporedio je Rafu sa rivalima, Federerom i Đokovićem.

"Rafa i Toni Nadal su vrlo rano shvatili da Novak neće biti najbolji svih vremena, ali da imaju problem zbog toga kako on igra, koliko je fizički spreman i kakav je borac. Taktički, imati sjajan dvoručni bekhend je najvažnije oružje nprotiv Rafaela Nadala. I Federer je našao druge načine da pobedi Rafu u nekim mečevima. Kako stvoriti igrača koji može da pobedi Nadala? Idete po sistemu Đokovića. Kako da stvorite igrača koji pobeđuje Federera? Kopirate Nadala. Ovi momci odgovaraju jedan drugom savršeno u smislu onog što smo tražili da se poremeti taj mir između dominacije Rodžera, potom Rodžera i Rafe i potom Đokovića. Rafa ih je sve gurao na viši nivo, više od bilo koga i to zbog svoje strasti", zaključio je Vilander. 

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Gracias

Došao je i taj dan. Znali smo da dođe. Znali smo čak godinama unazad da je jako blizu. I uprkos tome, dočekali smo ga nespremni.

Luka Nikolić

12:50

1 d

Novo Sport Video Menu