Nova vest
Tenis 3

3.10.2024.

13:36

Alkaras "maltretira" Sinera i ostale

Karlos Alkaras je još jednim trijumfom u duelu sa direktnim konkurentom potvrdio klasu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim

Jeste Janik Siner i dalje prvi sa čak 4.000 bodova prednosti u odnosu na momka iz Mursije, ali je Španac taj koji bi na duže staze mogao da bude dominantniji u odnosu na Italijana, ali i ostale.

Alkaras je pobedio Sinera u finalu Pekinga, posle preokreta i spektakla, koji je trajao gotovo tri i po sata na radost ljubitelja tenisa u prestonici Kine.

Karlitos je tako i treći put u nizu, ali i u sezoni, slavio nad Sinerom, revanširajući mu se tako za poraz upravo na ovom istom mestu pre godinu dana.

Način na koji je Alkaras stigao do titule dodatno mu daje na značaju, pošto je pored impresivnog tenisa, pokazao i zavidnu psihološku snagu.

Imao je set zaostatka, baš kao i u pređašnjim duelima ove sezone, u Indijan Velsu i Parizu, dok je u taj-brejku odlučujućeg seta uspeo da se vrati sa 0:3, veže sedam poena i osvoji pehar.

Prigrabio je Alkaras tako četvrti trofej u sezoni, ukupno 16. u karijeri. Ova druga brojka naročito je izvrsna, ako se uzme u obzir da je Karlosu tek 21 godina.

Tokom turnira u Pekingu, Alkaras je stigao i do 200. trijumfa na ATP turu, a u istoriji je samo Džonu Mekinrou za taj rezultat bilo potrebno manje mečeva od Španca.

Alkaras je postao i prvi igrač, koji je osvojio turnire iz serije 500 na sve tri podloge. Slavio je u Riju i Barseloni na šljaci, Kvinsu na travi i sada u Pekingu na betonu.

Takođe, postao je najmlađi igrač (21 godina i 150 dana) još od 2009. koji je pobedio u finalu svetskog broja jedan uprkos zaostatku u setovima.

Poslednji put to je za rukom pošlo Huanu Martinu del Potru u duelu sa Rodžerom Federerom na US openu u Njujorku.

Alkaras sada vodi sa 6-4 u pobedama protiv sadašnjeg i budućeg najvećeg rivala, Sinera, a kao što je rečeno, u seriji je od tri trijumfa.

Interesantno, Janika je "okretao" i u polufinalu Indijan Velsa, kada je Italijanu naneo prvi poraz u sezoni, ali što je još važnije i u polufinalu Rolan Garosa.

Karlos je Janika pobeđivao još u Bersiju 2021, US openu 2022, te Indijan Velsu 2023. godine, dok je Siner slavio na Vimbldonu i Umagu 2022, te Majamiju i Pekingu prošle sezone.

Zbog načina igre se stiče utisak da je Alkaras bolji igrač od Sinera, iako je to preterano tvrditi, ako znamo da su obojica teniseri svetske klase i da nijanse odlučuju gotovo u svim duelima.

Jednostavno, ta svojevrsna opuštena i prirodna crta Alkarasove ličnosti, ali i igre, koja obiluje lucidnim i potezima za koji je potreban suv talenat, kao da Karlosa stavlja ispred Janika.

I ova doping afera u koju je uključen Siner, bez obzira da li je nevin ili ne, kao da većinu ljudi ipak stavlja na Alkarasovu stranu, koji se za razliku od Italijana ne ponaša kao robot, već kao neiskvareni dečak.

Naslednici "velike trojke" traže se već godinama, deluje da su Alkaras i Siner dostojni toga, a, barem medijski, u čitavu priču često se ubacuje Holger Rune.

Danac ipak nije taj kalibar, barem ne za sada, iako je u direktnim duelima sa spomenutim dvojcem uvek znao kako da se nosi.

Sa Sinerom je na 2-2, dok je Alkaras, ipak, i dalje u prednosti i ima 2-1 u međusobnim mečevima.

Karlos je pobedio 2021. na "NextGen" turniru, Rune je uzvratio u Bersiju 2022, dok je prošle sezone četvrtfinale Vimbldona pripalo Špancu.

Alkaras može da se pohvali pozitivnim skorom i u susretima sa tzv. srednjom generacijom, onom između stare (Novak Đoković, Rafael Nadal...) i ove nove generacije igrača.

Od Stefanosa Cicipasa, primera radi, nikada nije izgubio i ima fantastičnih 6-0, pobeđujući ga gde god se sretnu.

Od Grka je bio bolji na US openu 2021, Majamiju i Barseloni 2022, opet u Kataloniji 2023, kao i na Rolan Garosu, ove o prošle sezone.

Alkaras je nešto manje bio ubedljiv protiv Danila Medvedeva, ali dovoljno da ima 6-2 u pobedama.

Poslednja četiri susreta je dobio (Torino 2023, Indijan Vels, Vimbldon i Peking 2024). Uz to i Vimbldon i Indijan Vels prošle sezone.

Rus je bio bolji u dva navrata. U početnom duelu 2021. na Vimbldonu, te u polufinalu US opena 2023. godine.

Jedini od velikih rivala koji može da se pohvali da ima izjednačen skor sa Alkarasom jeste Saša Zverev – 6:6.

Mada, dva najvažnija meča dvojice igrača, finala u Madridu i na Rolan Garosu, pripala su Špancu, tako da na neki način Karlos može da bude zadovoljniji sa ovim poravnatim skorom.

Kada se osvrnemo na ovu dominaciju Alkarasa u susretima sa gorespomenutim rivalima, onda činjenica da Novak Đoković ima bolji međusobni skor od Karlosa (4-3) još više dobija na značaju i pokazuje ko je bio i ostao glavna figura u "belom sportu".

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Aktuelno

Džo Rogan skinut sa trona

Američki podkaster Džo Rogan još jednom je svrgnut sa prvog mesta na Spotify listi strimova - novi "šampion" je jedan od njegovih nedavnih gostiju.

B92

12:30

3 h

Novo Sport Video Menu