Nova vest
Tenis 7

5.9.2024.

8:00

Auto-put za Sinera

Samo je jedno bilo sigurno pre duela Janika Sinera i Danila Medvedeva.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

To – da će u žrebu ostati jedan Grend slem šampion i da će on automatski postati glavni kandidat za trofej na US openu.

Više od dva i po sata borbe na "Artur Ešu" otkrila nam je i njegovo ime – to je Janik, koji je slavio sa 6:2, 1:6, 6:1, 6:4.

Prvi igrač sveta je slavio veliku pobedu u duelu protiv šampiona Njujorka iz 2021. godine i momka koji se na "Flašing Medouzu" oseća kao riba u vodi.

Protekle večeri, uverili smo se i uživo, Rus nije bio na prepoznatljivom nivou – mnogo je grešio (čak 57 neiznuđenih), a uz to je u većem delu meča bio u defanzivnom modu.

Nije se tako moglo protiv raspoloženog Sinera, koji je jedini pad imao u drugom setu. Srećom po njega, nije to dugo trajalo.

Profimedia/ChrysleneCaillaud/Panoramic

Italijan je postao tek četvrti aktivni teniser, koji je stizao do polufinala svakog Grend slema. Jedini pre njega su to uradili Novak Đoković, Rafael Nadal i Marin Čilić.

Siner je jednostavno bio sigurniji, agresivniji, stabilniji u duelu protiv Medvedeva, koji mu je uzeo set, što je za rukom pošlo još samo Makenziju Mekdonaldu

Između ta dva susreta, Siner je "preslišao" Aleksa Mikelsena, Kristofera O'Konela i Tomija Pola.

Teže od protivnika vrlo verovatno je bila čitava situacija oko njegovog dopinga i pozitivnih testova, ali i oslobađajuće presude.

Janik je delovao kao neko koga to ne dotiče previše, međutim, jasno je da pritisak koji mu stoji nad glavom nije nimalo prijatan.

"Imam svoj tim i ljude koji su blizu mene. Poznaju me, znaju da se uvek držim ljudi koji me poznaju i veruju mi. To je veoma važan deo. Drago mi je što ih imam, kako na terenu, tako i van njega. Bila je teška situacija na početku, ali iz dana u dan je sve bolje. Srećan sam zbog toga. Videćemo šta mogu da uradim u polufinalu", rekao je Siner.

Profimedia

Siner kao prvi igrač planete i neko ko jedini u žrebu može da se pohvali Grend slem titulom, glavni je pretendent na novi trofej.

US open, kao dobro poznato "groblje favorita", pokopao je Karlosa Alkarasa, Novaka Đokovića, Sašu Zvereva, a sada je takmičenje završio i Medvedev.

Trenutna konstelacija snaga ukazuje da bi Siner mogao da ima tzv. auto-put ka tituli, pošto pred njim stoji Džek Drejper, a u potencijalnom finalu neko od dvojice Amerikanaca, Tejlor Fric ili Frensis Tijafo.

Uz dužno poštovanje, naviknuti na konstantnost "velike trojke", teško je pomiriti se sa činjenicom da su došla neka nova vremena.

Ko bi mogao da očekuje od Drejpera, 25. tenisera sveta i nekog ko je igrao samo jedno četvrto kolo Grend slema, da će imati ovakav turnir.

Profimedia

Iako Džang, Dijas Akosta, Van de Zandshulp, Mahač i De Minor nisu imena iz samog vrha "belog sporta", podatak da nije izgubio niti jedan set, možda bi mogao malo da smanji uverenost da će se Italijan prošetati do titule.

Druga stvar je i eventualno finale protiv domaćeg tenisera, što Amerikanci nisu iskusili tačno 15 godina u Njujorku.

Mada, ni Fric ni Tijafo nemaju iskustva u mečevima za trofej na Grend slemu i pitanje je kako će se snaći.

Tijafo je izjednačio najbolji rezultat iz 2022. kada je takođe igrao polufinale US opena, dok je Fric iz petog pokušaja probio barijeru zvanu "četvrtfinale Grend slema".

"Ko god da je u osmini, četvrt ili polufinalu, zaslužuje da bude tu. Nijedna pobeda nije značajnija. Uvek moraš da pronađeš rešenje protiv svakog protivnika", kaže Siner i očigledno spušta loptu.

Iako smo svi svesni da bi sve osim njegovog trijumfa u Njujorku bilo ogromno iznenađenje.

B92.sport

Podeli:

Komentari 7

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu