Nova vest
Tenis 3

4.9.2024.

9:28

Kristina Mladenović za B92.sport: "To je srpska krv"

Kristina Mladenović, francuska teniserka poreklom iz Srbije, govorila je za B92.sport.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Njen meč četvrtfinala ženskog dubla US opena pratili smo na stadionu “Luj Armstrong”, gde je u paru sa Kineskinjom Šuai Džang pobedila Nikol Melihar-Martines i Elen Peres posle dva seta (7:6, 6:4).

Pričali smo o njenim planovima, bratu i treneru, Luki, odnosu prema Francuskoj i Srbiji, ali pre svega o aktuelnostima u Njujorku.

"Bio je jako dobar meč, bilo je napeto, naročito prvi set, dugo je i trajao. Očigledno je svaki gem bio bitan. Dobro smo odigravali taktički što smo hteli. Visok nivo i sa druge strane. Par poena je odlučilo. Jako bitan gem je bio na 4:3 što sam zadržala servis gem, lomilo se tu. Partnerka je dobro servirala na kraju", rekla je Mladenovićeva za B92.sport.

Naredne rivalke biće im treće nositeljke Katerina Sinjakova i Tejlor Taunsend.

"Kako je krenuo turnir, žreb nije mogao teži da nam bude. Nismo nositeljke. Imali smo jedan od najtežih mogućih žrebova. Dobile smo druge nositeljke, svaki meč je bio kvalitetan i težak. Treba svakog dobiti, a svaki meč su kvalitetne protivnice, svaki meč je bio dobar. Ovo je već dobar uspeh, doći do polufinala. Nismo nešto mnogo igrale zajedno, a svi ovi parovi što ostaju su iskusniji od nas. Lep je uspeh, naravno da smo i dalje fokusirane. Imamo želju da idemo što dalje. Osvojili je i ona dva Grend slema. Ovde je osvojila, ja nisam. Znamo kako je teško osvajati Grend slemove".

Profimedia

Kristina u dubl konkurenciji ima čak devet Grend slem titular, ali još uvek nije odustala od single, gde joj je najbolji rezultat četvrtfinale Rolan Garosa i US opena.

"Ovo mi je sedmi turnir ove godine. Želela sam malo više da igram dubl ove godine, da vratim viši rang. Da kucnem u drvo, sve ide na bolje, bolje se osećam fizički. Imam želju da se vrati i u singlu i u dublu. Da mi bude malo punija sledeća sezona, to mi je cilj. Dobro sam odigrala i singl, nije prošao za kvalifikacije, ali je nivo bio tu. Osećam da mi je tu singl igra, jer sam kompletan igrač. Nisam ja dubl specijalista. Mi se naslanjamo na singl kvalitete. Cilj je završiti ovaj turnir što bolje, a posle ću toga da guram singl čelendžer turnire jer mi je cilj da se vratim što bliže Top 100, da mogu više da uživam i malo više da igram parove".

Kristina je tokom godina sarađivala sa mnogim trenerima, a trenutno radi sa bratom Lukom.

"Zahvalna sam, imamo super odnos, saradnju. Jako se zalaže, zna, prati, voli. Da li je ženski, da li je muški… Imala sam toliko iskustva kroz karijeru, menjala i imala baš puno trenera. Najbolja imena, pa do sparinga, ovo-ono. Iskreno, uživam u tome što sarađujem sa njim. Ništa bolje od porodice i ljudi koji ti žele najbolje. Nadam se da i on uživa u tome što radimo. Znam da sam pri kraju karijere, ne znam još koliko godina… Ali, baš uživam što želimo da napredujemo svaki dan".

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Mladenovićeva je rođena u francuskom Sen Pol sir Meru, ali je svesna svojih korena sa ovih prostora.

"Iskreno, drago mi je, tako se ‘lomilo’ u mom detinjstvu. Prvi put sam zaigrala za Francusku jer sam tamo i rođena, odrasla, počela tenis da igram. Tako je krenulo i posle je bilo teško promeniti. Mada, imam oba pasoša. Ne želim da Francuzi budu ljubomorni, ali ne osećam se baš kao Francuskinja. Sve dolazi od roditelja, mentaliteta, kulture… Mnogo više se osećam kao Srpkinja nego kao Francuskinja. Naravno da sam ja kroz karijeru igrala i Fed kup, osvajala, pevala francusku himnu. Imam dosta emocija prema francuskoj zastavi, ali u mom srcu i glavi, kako razmišljam i kako sam bila vaspitana, to je totalno naša srpska krv".

Bila je u loži Dušana Lajovića, tokom njegovog meča sa Danilom Medvedevim. Ducija poznaje jako dugo, a dobra je i sa ostalim našim teniserima.

"Sa Ducijem sam baš bliska. Od malena se znamo. Tek sam počela da igram tenis, 7-8 godina, bili smo na letovanju na Zlatiboru. Tata i mama su me poslali na neke terene i tu je bio Duci. Znamo se baš od mlađih dana. Sa Noletom sam jako bliska, mnogo imam poštovanja. Zahvaljujući njemu smo imali prilike da se upoznamo, da imamo jako dobar odnos. On mi je čak i pomogao kad sam bila juniorka, imala sam teške probleme sa kolenom, pa mi je on savetovao da vidim nekog doktora u Italiji, koji mi je jako pomogao. Zahvaljujući njegovim savetima okrenula mi se karijera. Sa Noletom se baš znam jako dugo. Uglavnom se jako lepo družim sa svima. Od ženskih Nina, bila je ovde, vraća se. I sa starijima isto. Jelenu ponekad viđam u Dubaiju".

Kristina je pre nekoliko meseci u društvu Đokovića gledala oproštaj Nikole Karabatića od rukometa.

"I ja tu (smeh). Jako se lepo družimo", zaključila je Kristina.

Podeli:

Komentari 3

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu