Nova vest
Tenis 6

29.8.2024.

11:42

Tajna smrtonosnih zraka – ovde je umro Tesla FOTO/VIDEO

Njujorker u Njujorku – hotel i mesto smrti našeg najvećeg naučnika Nikole Tesle.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Milan Tomić/B92.sport

Čuvena soba 3327 na 33. spratu ove zgrade na Menhetnu izdaje se kao i sve ostale, ali su vlasnici, ipak, odlučili da odaju počast geniju iz Smiljana.

Nisu se baš pretrgli, s obzirom na to da su mu posvetili tek jedan ćošak s bistom, fotografijama i nekolicinom ličnih stvari.

Tesla je u ovom hotelu proveo 10 poslednjih godina života, pre nego što je umro na Božić, 7. januara 1943. godine.

Poslednje godine Tesla je proveo izopšten i povučen, više prepoznatljiv po hranjenju golubova u obližnjem Brajant parku nego po svojim uspesima na naučnom polju.

Izvor: B92.sport

Više je vremena provodio s golubovima nego s ljudima, a jedan beli golub mu je posebno zapao za oko.

"Volim tog goluba kao što muškarac voli ženu. Sve dok sam imao tog goluba, imao sam i svrhu života", pisao je Tesla.

Beli golub je uginuo 1922, Tesla je bio uveren da je i on gotov. Ipak, nastavio je da radi, ali i da hrani golube, još 20 godina.

Imao je 86 godina kada je otišao s ovog sveta, a uzrok smrti bila je tromboza.

U ovom improvizovanom i skromnom muzeju dominira i fotografija Tesle i kralja Petra II Karađorđevića, kojom je ovekovečen susret u julu 1942.

Milan Tomić/B92.sport

Prisutan je i Teslin rođak, Sava Kosanović, ambasador Jugoslavije, koji je posle njegove smrti ušao u sobu, ali je zatekao otvoren sef – naučni radovi su nestali i nikada nisu pronađeni.

Navodno, ovi radovi su sadržali podatke i informacije o "smrtonosnim zracima", koji su mogli da se koriste u vojne svrhe.

Nekoliko godina kasnije Vojna obaveštajna služba je ove spise označila kao izuzetno važne, a uz Amerikance, posebno zainteresovani za njih bili su Nemačka i SSSR.

Tesla je svojevremeno tvrdio da je izumeo "smrtonosne zrake" sposobne da unište 10.000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 400 kilometara.

O tome je pisao i "Tajm" (Time) još 1934. godine.

"Prošle nedelje je dr Tesla najavio kombinaciju četiri pronalaska koja bi rat učinila nezamislivim. Jezgro ideje je smrtonosni zrak, koncentrisani snop čestica koje lete brzinom svetlosti. Zrak bi oborio eskadrile udaljene 250 milja."

Milan Tomić/B92.sport

Tri nedelje nakon Tesline smrti vlada je zadužila naučnika Džona Trampa, inače Donaldovog ujaka, da proceni te radove.

Pokušavao je da pronađe bilo kakve ideje velike vrednosti, ali je naposletku izjavio da su beleške bile spekulativnog, filozofskog i promotivnog karaktera.

Tačnije, nisu uključivale stvarne planove za stvaranje bilo kakvog izuma koje je on pisao.

Naizgled zadovoljna, američka vlada je Tesline dosijee poslala njegovom nećaku 1952. Ali na njegovu adresu, umesto zaplenjenih 80, stiglo je 60, tako da je mogućnost prisvajanja dela od zvaničnika i dalje postojala.

Tokom Hladnog rata, između 1950. i 1970, vladini zvaničnici su se plašili da Sovjeti nisu slučajno uspeli da stignu do ovih Teslinih planova.

Milan Tomić/B92.sport

Taj strah je naterao administraciju Ronalda Regana da napravi Stratešku odbrambenu inicijativu, odnosno program "Ratovi zvezda" 1984. godine.

FBI je nedavno skinuo oznaku tajnosti s Teslinih dokumenata, ali su oni i dalje misteriozni i predmet rasprava i teorija.

Da zaključimo, Tesla je na ovom hotelu, koji se nalazi na raskrsnici 34. ulice i 8. avenije, sagrađenom 1930, dobio i spomen-ploču, ali sa zakašnjenjem.

Trebalo je još 1976. da bude postavljena, međutim, tadašnji vlasnici nisu imali sluha, tako da je ona bila utisnuta u zid tek 2001. godine.

Podeli:

Komentari 6

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

8 h

Novo Sport Video Menu