Nova vest
Tenis 24

6.8.2024.

8:00

Zašto je Đoković dobio "samo" zlato?

Kada se osvoji titula u tenisu, po pravilu ćete, osim pehara, dobiti novac i ATP poene. Ili, ipak, nećete?

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Takav je slučaj sa Dejvis kupom, ali i s Olimpijskim igrama, na kojima je Novak Đoković u nedelju stigao do toliko čekane zlatne medalje.

Novak je do najsjajnijeg odličja došao spektakularnom pobedom nad Karlosom Alkarasom u Parizu, međutim, na najnovijoj ATP listi distanca između dva teniska asa ostala je ista.

Jednostavno, ATP, pošto Igre organizuje konkurentna Međunarodna teniska federacija (ITF), bodove ne dodeljuje igračima.

Ali nije uvek bilo tako. Poslednje Olimpijske igre na kojima su igrači mogli da osvoje i određene poene bile su one održane u Londonu 2012. godine.

Već od Rio de Žaneira 2016. nikakvi bodovi nisu dolazili u obzir. Ne samo na Igrama, već i u spomenutom Dejvis kupu, nezvaničnom prvenstvu sveta u tenisu.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Do spomenutog Londona, pobednik na Igrama je osvajao 750, srebrni 450, bronzani 340, a četvrtoplasirani 270 poena…

E, sad postoje različita mišljenja da li bi ili ne bi trebalo da se ponovo dodeljuju. Očigledno je preovladalo mišljenje da ne bi trebalo.

Suprotan, od stava koji je odneo prevagu, ima Novak Đoković, koji je svojevremeno istakao važnost OI, upoređujući ih čak sa grend slemovima.

"Iskren da budem, ne vidim razlog zašto se ne dodeljuju. Imamo najbolje igrače na svetu koji učestvuju na verovatno petom grend slemu. To je od te važnosti za sve nas – još značajnije je jer se održavaju na svake četiri godine. Ovo je za diskusiju. Definitivno bih podstakao ljude da ponovo razmisle o dodeli poena", rekao je Đoković.

Kao i u svemu, glavni razlog raskola bio je novac, politika, ulepšano rečeno – konkurencija. Ali osim te bitke ATP-a i ITF-a, postoje još neka pitanja.

"Kome su potrebni bodovi ako igrate za zlatnu medalju?", upitala je, na primer, Amerikanka Venus Vilijams.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Paradoksalno, jedan od uslova, možda i najvažniji, jeste upravo rang koji imate na ATP listi.

Da bi neko igrao na Olimpijskim igrama, potrebno je da se nađe među 64 najbolje plasirana tenisera.

Naravno, uvek ima otkazivanja iz različitih razloga, kompetitivnih ili zdravstvenih, tako da se ta "crta" povlači prilično.

Ipak, ako dolazite iz uspešne teniske zemlje, može se desiti da čak i u slučaju da ispunjavate gorenavedeni uslov, ne dobijete šansu za nastup.

To se dešava jer postoji ograničenje po zemlji učesnici da na Igre može da pošalje najviše četvoricu takmičara u singlu.

Profimedia

Ono što je problematično sa Igrama jeste i to što je prilično zatvoren događaj upravo zbog ograničenog pristupa žrebu.

Kvalifikacije jednostavno ne postoje, ide se isključivo po rangu, a čak i da neko odustane, šansu će pre dobiti dubl igrač, nego neki singl, koji zaslužuje.

Takvu situaciju smo imali u Parizu, gde je Novak u prvom kolu igrao protiv Metjua Ebdena, zlatnog australijskog dublaša, koji singl nije igrao maltene dve godine.

"Nelogična su pravila da, ako neko otkaže, zovete dubl igrača koji igra singl. A imate igrače koji su na listi čekanja. To je neprimereno, nije to isti nivo u kontekstu konkurencije", rekao je Đoković, nakon što je Ebdenu dopustio samo jedan gem.

Novak i jeste i nije u pravu, pošto je Ebden u žreb upao u poslednjem trenutku. I da su hteli nekog drugog da pozovu, verovatno nije bilo izvodljivo.

Jednostavno, ATP kalendar je takav, krcat, da su se i u toku Igara paralelno održavali turniri, za profesionalne tenisere toliko značajni jer donose bodove.

Profimedia

Američka turneja na drugom kraju sveta je počela, na programu je bila "petstotka" u Vašingtonu, a sada startuje i Masters u Montrealu, gde neće biti ni Đokovića, ni Alkarasa.

Pojavljuje se još jedna tema u celoj priči o bodovanju na OI. Pošto se održavaju na svake četiri godine, osvojeni bodovi iz Pariza jednostavno ne bi mogli da se brane 2025. godine – samo bi bili izbrisani.

Iz ugla Đokovića zaista je lako shvatiti zašto je sve podredio nastupu na Igrama. Igrao je pre svega zbog Srbije, zbog predstavljanja svoje zemlje, kako je kazao.

Potom i zbog činjenice da mu je samo zlato nedostajalo u bogatoj kolekciji. Ne treba zaboraviti ni da su mu šanse za uspeh, za osvajanje koje god medalje, bile velike same po sebi.

Ali treba razumeti i ostale koji se nisu pojavili na Igrama, onima koji su prioritet dali svojoj karijeri, tim bodovima, ali i novcu od kojeg žive.

Profimedia

Ima i onih koji tenis jednostavno ne smatraju olimpijskim sportom. Dominik Tim je svojevremeno kazao da olimpijskim sportovima smatra plivanje, atletiku, ali ne i tenis.

"Mnogi moji prijatelji čak i ne znaju da je tenis na OI. U senci je ostalih sportova. Radije bih osvojio neki masters, nego olimpijsko zlato", rekao je Amerikanac Sem Kveri.

Nije sve samo crno ili samo belo. Da je tako, potvrđuje i izjava Kverijevog zemljaka, Džeka Soka, koji ima bronzu u dublu, osvojenu u Riju.

"Ako pričate sa nekim ko ne poznaje tenis i kažete da ste osvojili Masters u Madridu, gledaće vas kao da govorite drugim jezikom. Ako kažete da ste osvojili olimpijsku medalju, tačno će znati o čemu pričate", kaže Sok.

Što se tiče Novaka, osvajanje zlata je bilo prioritet, što se ne može reći za poene, kao i za ATP listu, na kojoj je postavio nestvarni rekord od 428 nedelja na vrhu.

Podeli:

Komentari 24

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu