Nova vest
Tenis 14

5.8.2024.

11:55

Deset stvari koje je Novak postigao osvajanjem zlata

Novak Đoković je i bez olimpijskog zlata bio vlasnik najvećeg broja rekorda u svetu tenisa.

Izvor: Tennis.com

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Teško je i pobrojati u čemu je sve srpski teniser najbolji u statističkim parametrima, ali trijumf na šljaci u Parizu značio je kompletiranje upražnjenih kolona za koje su mnogi, ali ne i Novak, verovali da će ostati nepopunjene.

Praktično, olimpijsko zlato bilo je jedino što je nedostajalo Novaku, sada ima ostvaren i taj cilj.

Evo šta je sve Novak uspeo da uradi pobedom nad Alkarasom u nedelju.

1. Ovo mu je prva zlatna olimpijska medalja. Čekao je na nju od 2008. godine i prvih Igara na kojima je učestvovao, u Pekingu, kada je stigao do bronze.

2. On je treći teniser koji je osvojio karijerni "zlatni slem". Pre njega, to su uradili samo Andre Agasi kada je 1999. osvojio Rolan Garos i Rafael Nadal 2010. po osvajanju Ju-Es opena.

3. Peti je u muškoj i ženskoj konkurenciji koji ima "zlatni slem". Osim Agasija i Nadala, sada i Novaka, tu su i dve dame, Štefi Graf i Serena Vilijams.

4. Postao je najstariji teniser koji je osvojio zlato u singlu otkako se tenis vratio na olimpijske igre. Sa 37 prestigao je Serenu Vilijams, koja je to uradila sa 30 godina u Londonu.  

5.Prvi je koji je osvojio zlato u singlu bez izgubljenog seta na turniru. Tokom celog turnira odigrao je tri taj-brejka, dva u finalu.

6. Postao je drugi igrač koji je osvojio sva četiri grend slema, ATP finale i olimpijsko zlato. Prvi koji je to uradio bio je Andre Agasi koji je osvojio četiri Australijan opena, Rolan Garos, Vimbldon, dva US Opena, ATP finale 1990. i zlato u Atlanti 1996.

7. Postao je prvi koji je ikada osvojio sva četiri grend slema, ATP finale, olimpijsko zlato i svih devet masters titula. Neverovatan učinak.

8. Ovo je 19. godina zaredom kako je osvojio makar jednu titulu u sezoni. Od Amersforta 2006. ima makar po jednu u sezoni.

9. Ovo mu je jubilarni, 20. trijumf na šljaci. Sada ima 20 i više titula na dve različite podloge, a takođe je osvojio i 71 na brzim podlogama. Ima i osam trofeja na travi.

10. Ovo mu je 99. titula u karijeri. Na pragu je da postane treći u Open eri koji ima trocifren broj titula, do sada su to uradili Džimi Konors  (109) i Rodžer Federer (103). 

Podeli:

Komentari 14

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Naplaćivaće više

Apple je povećao cene za svoju uslugu zamene baterije, ali ne za sve iPhone 16 modele.

MacRumors

8:10

40 min

Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

17 h

Novo Sport Video Menu