Nova vest
Tenis 10

4.8.2024.

18:45

Komentar Gazete: I Bogovi plaču!

Istorijski trijumf Novaka Đokovića privukao je veliku pažnju i stranih medija.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Profimedia/ANSA/ETTORE FERRARI

Ipak, izdvaja se sjajan komentar kolumniste "Gazeto delo sport", Masima Orijanija. U naslovu kolumne stoji "I Bogovi plaču".

"Nole. I to je to. Kao Rodžer, ali i kao Dijego, Kobi, le Bron, Jusein. Ime je dovoljno kada ste GOAT, najveći svih vremena. Ipak, razlika između Olimpa, u ovom smislu i bukvalno i nas smrtnika, može da bude ogromna, mogu da vam deluju kao Marsovci. I onda to otkrijete, duboko, da su baš kao i mi. Plaču, drhte, znaju da zadive kao deca i uzbude se kao prvi put. Stavljajući zlato oko vrata, koje je jurio celog života, pošto je sve vitrine popunio sa deset pehara sa Australijan opena, tri sa Rolan Garosa, sedam sa Vimbldona i četiri sa US Opena, i zaplakao kao beba, pao na zemlju i zadrhtao, Novak nam se približio, to ga je učinilo čovekom, njega koji nije čovek, barem između tih belih linija", piše "Gazeta" i nastavlja.

"Palac mu drhti, primećen od strane režisera dobitnika Oskara, koji zna kako da uhvati trenutak; zumirao je kameru, na taj palac desne ruke, taj kojim drži to čime se borio, reket, potom nema ništa više od produžetka ruke, osim glave, osim mozga. Gde sve počinje , posebno ako imate 37. Nole se smeje. I plače. Penje se na tribine u slalomu kroz oduševljenu publiku, kraj njihovih telefona, onih koji traže selfi u letu, i koga briga hoće li biti to malo mutno, treba ovekovečiti besmrtnost, ostvarenu od strane Boga tenisa. Pogrešio je stepenice, ali opet, koga briga, čak ga i obezbeđenje usmerava na pravi put. Ne staje. Ko zna vidi li nas sve - sada kada mu to ne treba kao prethodni momenti, kada je sve zamućeno u njegovim suzama".

Na kraju teksta, kaže se i ovo.

"Kada je stigao na cilj, najlepše. Jer kada je Olimpijski turnir završen, i dodat taj jedini trofej koji mu je nedostajao na policama, ostala je radost toga da se baci u naručje onih koje voli i koji se vole više od svih pobeda i poraza. Koga to nije dotaklo, kom se nije pojavila knedla u grlu kada ga je video kako plače držeći svoju ćerkicu Taru, od sedam godina, koja je celog meča držala natpis, 'tata, ti si najbolji', poruku ispisanu markerom, taj treba da ode na pregled kod kardiologa, jer onda njegovo srce ne kuca. I onda, njegova žena Jelena. Krije suze iza naočara za sunce. Za oboje to su suze radosnice. Za Noleta one koje oslobađaju. Sad ništa više ne mora da traži od tenisa. Ali nemoj da si to luo od nas, ni ne pomišljaj na povlačenje. Onda ćemo mi biti ti koji ćemo plakati", zaključuje se u tekstu italijanskog lista. 

Takođe, nemački "Bild" je u tekstu pod naslovom "Zlatne suze" poručio:

"Pošto je dobio meč poen, Đokoviću su se pojavile suze radosnice. Superstar nikada pre nije viđen na ovaj način. Zlatne suze!", poručio je izveštač Bilda.

Britanski "Dejli mejl" je konstatovao da je "uplakani Novak Đoković pobedio je u neverovatnom meču sa Alkarasom da osvoji zlato".

U tekstu se dalje dodaje da je Novak postao tek peti koji je u karijeri uspeo a osvoji "karijerni golden slem".

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

15 h

Novo Sport Video Menu