Nova vest
Tenis 9

4.8.2024.

17:02

Generacijski spektakl - Đoković slomio Alkarasa za olimpijsko zlato!

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je olimpijsko zlato na Igrama u Parizu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Profimedia

Đoković je u velikom finalu savladao Karlosa Alkarasa posle dva taj-brejka, 7:6 (3), 7:6 (2).

Novak je tako stigao do jedine "titule" u karijeri koja mu je nedostajala, te na taj način praktično "ozvaničio" GOAT priznanje.

Đoković je ujedno postao i najstariji olimpijski teniski šampion.

Delovalo je da će Novak rutinski uzeti svoj prvi servis gem, ali je Alkaras sa dva vezana poena, podigao svoje navijače na noge.

Komplikacije je Đoković sprečio, adekvatnim servisom na trećoj gem lopti. Bio je ovo svakako sigurniji uvodni gem u odnosu na onaj u finalu Vimbldona.

Tanjug/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Alkaras je delovao za nijansu nervoznije na startu. Stegla mu se ruka, ali je na brejk lopti odigrao perfektan drop-šot, kojim je izbegao problem.

Novak je komplikacije izbegao u sledećem gemu, da bi potom propustio tri vezane brejk lopte. Španac je servirao odlično u tim momentima.

Sa istim problemima srpski teniser se suočio u petom gemu. Spasao ih je na identičan način, adekvatnim početnim udarcima.

Usledili su laki gemovi za servere, ali je zato deveti gem bio maratonski i u njemu se Đoković suočavao sa čak pet brejk lopti.

Profimedia

Igrao je Španac zaista neverovatno, stizao je praktično sve, ali ni Đoković nije sedeo skrštenih ruku. Napadao je i odigravao prave udarce, izlazio na mrežu, terao Alkarasa do krajnjih granica, te je tako i preživeo ovaj gem.

Mogao je Novak ranije da reši prvi set u svoju korist, ali nije iskoristio svoju šansu u 12. gemu. Karlitos je odigrao silovit forhend, onda i bekhend, da bi taj-brejk osigurao servis-vinerom.

Prvi deo taj-brejka bio je dramatičan kao i čitav set uostalom. Bilo je 3:3, odlazak na pauzu, posle koje je Novak vezao četiri poena i odličnim volej udarcem okončao ovaj period.

Đoković je bio sve sigurniji i u nastavku, pa je svoja dva uvodna gema dobio ne dopustivši rivalu niti jedan poen.

S druge strane, Alkaras se mučio, ali i borio, pa je na taj način i spasao brejk loptu u trećem gemu. Izvukao ga je forhend.

Bilo je relativno mirno tokom drugog seta, morao je još jedan taj-brejk da se igra, kroz koji je protunjao srpski as i ušao u večnost, po ko zna koji put.

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

15 h

Novo Sport Video Menu