Nova vest
Tenis 5

29.7.2024.

17:42

"Govorio je stvari koje su neprimerene, poslao sam mu poljubac – imaće slatke snove"

Novak Đoković 31. put u karijeri pobedilo je Rafaela Nadala, a ovaj trijumf bio je vredan plasmana u treće kolo Olimpijskih igara u Parizu.

Dejana Popović
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
Sa Olimpijskih igara

Dejana Popović

Stari znanci meč druge runde igrali su na terenu "Filip Šatrije", a Novak je rutinski uspeo da svlada Španca 6:1, 6:4.

"Pa skoro savršen meč, do tog trenutka ne može ništa da se zameri, bar ne s moje strane. Onda sam bio verovatno u nekim trenutkima baš na 4:0, 4:1, možda malo previše samokritičan. Izgubio sam fokus, publika se probudila, počela da ga diže, da ga podržava, da ga vraća. On je bolje odigrao, bio malo agresivniji. Ja sam napravio neke greške, povukao se i to je rezultiralo da se izjednači rezultat u drugom setu. Međutim, eto, već taj gem na 4:4 sam uspeo da ga brejknem. To je bio ključni, presudni, prelomni moment u drugom setu i uopšte u meču. Jako mi je drago, eto, što sam prebrodio tu veliku prepreku. Protiv Nadala  igrati, nezavisno od toga da li je on igrao puno turnira ili nije, da li se podređivao il' nije, to je kao finale", rekao Đoković u razgovoru sa srpskim medijima.

Novak je upitan koliko mu pobeda nad Nadalom dodatno podiže samopouzdanje, baš zato što je Španac bio prepreka.

"Naravno, kada sam video žreb sa jedne strane mi je bilo drago što ću igrati protiv njega eventualno u toj drugoj rundi, ranije na turniru, jer mislim da je možda ponekad dobro igrati protiv njega ranije. Jer on je taj igrač koji što više mečeva igra, to se bolje oseća na terenu. A s druge strane, naravno, nije bilo prijatno izvući takvog rivala, najvećeg mog rivala ikada, tako rano. Ali eto, uspeo sam da odradim sve što sam zamislio danas i jako sam zadovoljan nastupom. Idemo dalje. Naravno da su aspiracije i želje uvijek najviše, ali idemo korak po korak", istako je Đoković.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Novak nije hteo da se bavi time da li je ovaj meč stavio tačku na debatu ko je najveći svih vremena.

"To je za vas, ljudi. Nemoj mene da pitaš o tome", kratko je odgovorio osvajač 24 grend slem titule.

Iako ovo nije bio Rolan Garos, Đoković je na "Šatrijeu" opet morao da se bori sa protivnicima sa tribina.

"Danas nisam osvrtao, iako je bilo povoda, ali generalno ljudi to ne primete šta se dešva do tog trenutka, već primete samo kada ja odreagujem. Bio je ovaj jedan tamo gde sam uzimao peškir, kome se sam s javio, posle toga završnog asa, koji je govorio par stvari koje su ovako neprimerene. I tako, pa smo se pogledali, poslao sam lep poljubac i zbog kog će večeras imati slatke snove".

Po završetku meča ponovo je svirao violinu za ćerku Taru.

"Ćerka i sin su bili tu, žena naravno, predivno je imati ih ovde. I dovoljno su zreli da shvate šta se događa. Da prosto razumeju moment u istoriji sporta koji se trenutno dešava i kroz koji prolazi njihov otac. Nadam se da su ponosni na njihovog tatu".


Svog velikog rivala ispratio je aplauzom, a još uvek nije poznato da li je ovo bio njihov poslednji okršaj.

"Pa možda je. Mislim, to se nikad ne znalo, dosta puta se to pričalo, debatiralo poslednje  tri godine zapravo. Da li je zadnji meč, nije ovaj i onaj. Tako da, iskreno, ja ne želim o tome da pričam, to ostaje na njemu,  ali aplauz je tu zato što ga on zaslužuje. Sve što je uradio za naš sport, pogotovo na ovom terenu, na ovom turniru stvarno je istorijski i epski", istakao je Đoković.

Nadal je arhiviran, a da li je ovim duelom poslao poruku njegovom dubl partneru, Karlosu Alkarasu, s kojim može da se sretne tek u finalu OI.

"Nadam da ću moći da dođem do tog meča. To znači da mi je bar srebrna medalja zagarantovana, ali je neprimereno trenutno pričati o tome, jer je onda iskaz nepoštovanja prema svima onim protivnicima, narednim kojima će se sastati. Ima puno tu kvalitetnih igrača i svi igrači koji su trenutno u jako dobroj formi. U mojoj polovini su Zverev, Cicipas  i treba to prebroditi".

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON



Nezaobilazno je bilo i pitanje o tome kako mu je koleno.

"Koleno odlično, hvala Bogu, koleno je dobro. Rekao sam pre turnira da sam mnogo bolje se pripremio. Spremnije se osećam za Ol nego što je to bio slučaj sa Vimbldodonom. Mnogo se slobodnije krećem, proklizavam, tako da ne razmišljam uopšte o povredama".

U Parizu je sunce konačno rasteralo oblake, Novak je danas igrao na otvorenom bez krova, a upitan je da li se nada promeni termina mečeva, jer je oba do sada igra u dnevnim terminima.

"Pa, iskreno, ne mogu da kažem da mi je svejedno, nije baš da priželjkujem da igram na 35 stepeni, ali moram biti spreman za to. Pripremao sam se, baš sam u Crnoj Gori na 40 plus spremao, sve dane trenirao jer sam predvideo da će biti verovatna situacija i mečeva gde će se igrati na ogromnoj vrućini što je bio slučaj i danas, možda i sledeći meč. Tako da nema šta, mislim ja jednostavno moram da budem spreman za šta god me očekuje", poručio je Đoković

Srbija je danas uzela prvu medalju na OI, a sutra će biti poznato da li su strelci Damir Mikec i Zorana Arunović uzeli srebro ili zlato.

"Nisam video i bio na terenu, šta se desilo? Koja je medalja? Čestitam unapred, ali ajde, nadamo se da će biti zlatna. Mikec nas nekako redovno obraduje u streljaštvu, imamo fantastične rezultate na svim Olimpijskim igrama, tako da želim sve najbolje i zahvaljujem se u ime srpskog sporta", poručio je Đoković.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu