Nova vest
Tenis 13

29.7.2024.

15:35

Novak nikad lakše sa Rafom na šljaci: Ako je ovo zaista poslednji put...

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala Olimpijskih igara.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

To možda jeste lid ove vesti, ali ne i najbitnija informacija što dovoljno govori o meču koji je iza njega.

Novak je u drugoj rundi savladao verovatno svog najvećeg rivala u karijeri Rafaela Nadala i to možda i nikad lakše – u dva seta (6:1, 6:4).

Nasred "Filipa Šatrijea" je savladao ljubimca domaće publike i to na njegovoj šljaci za svega nešto više od sat i po vremena igre.

Sofascore

Teško je bilo šta smisleno napisati o samom meču, kada znamo kakve smo sve duele prethodno gledali između osvajača 24 i 22 Grend slem titule.

Poslednji put su na Olimpijskim igrama odmerili snage 2008. godine u Pekingu kada je Rafa slavio i najverovatnije ostavio Novaka bez zlatnog odličja za kojim od tada traga.

Bio im je ovo 60. meč i prvi od četvrtfinala Rolan Garosa 2022. godine u kom je Rafael Nadal slavio, ali je daleko on od tenisera koji je tada bio.

Već u prvoj rundi protiv Martona Fučoviča. Mučio se dva i po sata protiv Mađara, da bi potom prvi nosilac pred svima pokazao šta je ostalo od nekada najboljeg tenisera sveta.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Bunio se Nadal pre meča u Parizu, gde su odigrali i prvi pre 18 godina, kada je ovaj duel okarakterisan kao "poslednji ples". Ali, ako zaista to je ste bio, malo toga smo videli. Možda i bolje da nismo.

Dovoljno je reći da smo već sredinom prvog seta izvlačili podatak koliko je puta na šljaci gubio set bez osvojenog gema.

Novak je osvojio uvodnih pet i bio na pragu "krompira", pre nego što je Nadal uspeo da stigne barem do jednog gema. Đoković je prvi i jedini posle Rodžera Federera koji je uspeo da otvori meč protiv njega sa 6:1 na terenima Rolan Garosa.

Jedino uzbuđenje dobili smo sredinom drugog seta, iako je i on otpočet sa Novakovih četiri osvojena gema u nizu.

Rafa je tek u petom stigao do prvog direktnog poena, pa i osvojenog gema. Zatim i do brejka, kada je Novak napravio duplu servis grešku i vratio ga u život.

To je diglo i publiku u noge, a kada je potvrdio brejk atmosfera je podsetila na onu koju viđamo na Dejvis kup mečevima.

Nadal je od 0:4 stigao do 4:4 napravivši dva brejka uzastopno i tako podsetio na stare dane i igrača koji je svojevremeno baš na tom mestu 14. puta dizao pehar Rolan Garosa.

Snage tokom veoma toplog dana u Parizu više nije imao. Đoković je ekspresno uzvratio ribrejkom, a potom as udarcem i rešio poslednji poen ovog meča.

Novak će u narednom kolu igrati protiv pobednika iz duela Matea Arnaldija i Dominika Kepfera.

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu