Nova vest
Tenis 9

29.7.2024.

10:48

Đoković protiv Nadala – 60. put i to na mestu gde je sve počelo

Teniski klasik, spektakl i možda i poslednji ples dvojice velikana. Novak Đoković i Rafael Nadal u drugom kolu Olimpijskih igara snage odmeravaju po 60. put i to baš tamo gde je sve počelo. Meč neće početi pre 13 sati i 30 minuta.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Žreb je tako hteo – da velikani otplešu poslednji ples u Parizu, braneći boje svojih zemalja i to na mestu gde je sve i počelo.

Ovo će biti čak 60. duel Srbina i Španca, a prvi je održan baš u "Gradu svetlosti" pre 18 godina, kada su se susreli u četvrtfinalu Rolan Garosa. Nadal je tada slavio posle dva osvojena seta, jer je Novak predao zbog povrede.

To je bio početak jednog velikog rivalstva, ako se pogledaju brojevi i međusobni susreti – najvećeg u istoriji "belog sporta".

Od 59. odigranih, Novak je slavio u 30. mečeva, što znači da su i po tom parametru skoro pa izjednačeni.

Međutim, na terenima u Bulonjskoj šumi ipak je, kako kaže statistika, bolji Španac – vodi sa 8-2, a Đoković je ta dva puta slavio u četvrtfinalu 2015. i u polufinalu 2021. godine.

Na najsporijoj podlozi Rafa je postavio odnos od 20-8.

Sofascore



Podsetimo, Đoković je u prvom kolu OI lako savladao Australijanca Metjua Ebdena sa 6:0, 6:1, dok se Nadal ipak malo pomučio sa Martinom Fučovičem, ali ipak na kraju slavio sa 6:1, 4:6, 6:4.

Baš tako su nam omogućili spektakl, a favorit je i više nego jasan. Iako su obojica u ovoj godini bez trofeja i sa odigranim samo jednim finalom, Srbin je taj koji je uprkos operaciji kolena ipak igra na višem nivou.

"Nismo dugo igrali, godinama, ovde je bio poslednji put 2022. godine. I imali smo neke epske spektakularne mečeve, ništa manje ne očekujem, iako ne igra tenis na svom vrhuncu, ali ne igram ni ja. Mislim da će svima biti drago da izađemo na teren jedan protiv drugog zbog rivalstva, svega što smo uradili", rekao je Đoković o epskom duelu.



Nadal se ne slaže da je ovo "prvi ples", ali priznaje da nije siguran koliko će biti konkurentan.

"Oprezan sam jer nisam siguran sam na kom ću takmičarskom nivou biti, ali pokušaću da mu napravim probleme. Kada sam igrao ovakve mečeve protiv njega, uglavnom je to bilo u završnim fazama velikih takmičenja. Ovo su Olimpijske igre gde je svaki meč važan, bez sumnje, ali ne znam koliko ću konkurentan da budem. Bićemo tu i potrudićemo se da to bude poseban dan", poručio je Španac.



Ako se prisetimo poslednjeg duela Noleta i Rafe 2022. godine na Rolan Garosu, jasno je da ga Srbin baš i ne pamti po dobrom jer je pretrpeo poraz sa 3:1 (6:2, 4:6, 6:2, 7:6).

Na Olimpijskim igrama su poslednji put megdan podelili 2008. u Pekingu kada je Španac izvojevao pobedu, a kasnije i zlato (Đoković je tada osvojio bronzu).

San za olimpijskim najsjajnijim odličjem najboljeg srpskog tenisera se nije završio, a ukoliko želi da ga ostvari moraće da se pobrine da u meču drugog kola Olimpijskih igara, koji neće početi pre 13.30, po 31. put sruši jednog od najvećih.

 

Podeli:

Komentari 9

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu