Nova vest
Tenis 82

28.7.2024.

18:00

Ovo se čekalo – Nadal zakazao "klasik" sa Đokovićem u Parizu!

Španski teniser Rafael Nadal pobedio je Mađara Martona Fučoviča 2:1 u prvom kolu olimpijskog turnira i u narednoj rundi igraće protiv starog znalca Novaka Đokovića.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Biže to sudar titana koji su svi čekali.

Rezultat po setovima glasio je 6:1, 4:6, 6:4.

Posle pobede sa Karlosom Alkarasom u dublu u subotu, Nadal je dan kasnije, uprkos najavama da možda neće igrati zbog povrede, odigrao u dobrom ritmu i savladao Fučoviča posle dva i po sata.

Ovo je bila i prva pobeda Nadala nad Fučovičem sa kojim se do sada nije sastajao.

Kao da je Mađar bio impresioniran što ispred sebe prvi put u karijeri ima slavnog Španca, legendu "Šatrijea", pa je moguće otuda odigrao ispod svakog standarda u prvom setu.

Rezultat 6:1 dovoljno govori o igri mačke i miša u tom delu meča.

Već su uvodni gemovi narednog seta pokazali da je Mađar prebrodio neprijatan prvi set, upadljivo je bilo da je podigao sve segmente igre na najviši nivo, pa je sa protokom vremena preuzimao kontrolu meča.

EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Posledica takve irge bio je brejk već u drugom gemu, potom je poveo 3:0, pa 4:1, izdržao krizni momenat i prilazak Nadala na 4:5, pa još jednom uzeo gem na servis Španca i stisnuo pesnicu kada je uzeo set.

Prava borba je tek usledila na pariskoj crvnoj prašini.

Nadal je bio spreman za nju.

Nije pokazivao znake slabosti, povreda ga nije omela da bude najbolja verzija sebe u ovom momentu i meč je uzeo u svoje ruke, kao nekada na ovom terenu, toliko puta. Španac je imao i velikog saveznika danas - publiku. Taj vetar je maksimalno iskoristio da se održi na površini kad god je ulazio u problematične periode meča.

Narastajućeg samopouzdanja, sa iskustvom koje malo koji teniser ima na "Šatrijeu", Španac je prelomni udarac zadao Fučoviču u petom gemu, koji je osvojio na servis Mađara.

EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

U nastavku je jednom bio suočen sa brejk loptom rivala - i tu pretnju je prebrodio - i usmerio svoj brod ka konačnoj pobedi.

Nije moglo lepše, nije moglo bolje za ljubitelje tenisa, za Rafu i za Novaka, možda će njihov naredni ples, 60. po redu, biti i poslednji međusobni okršaj u blistavim karijerama ove dvojice teniskih teškaša.

Uživaćemo u tom trenutku, nego kako.


Sve detalje sa susreta na stadionu "Filip Šatrije" mogli ste da pratite uz LIVE BLOG B92.sport

Završeno

14:10

Semafor
  1:6, 6:4, 4:6  
OI, 1. kolo SET GEM
Fučovič 1  
Nadal 2  

17:56

4:6 – Pobeda Nadala!

Rafael Nadal se plasirao u drugo kolo olimpijskog turira i igraće  sa Novakom Đokovićem.

17:47

3:5 – Rafa na gem od 2. kola

Savršen gem Nadala, bez izgubljenog poena, u velikom naletu je osvajač 14 titula na terenu na kojem danas igra, siguran u sebe, ubitačan. Fučovič u problemu.

17:45

3:4 – Nada Mađara

Dobar ritam Fučovića u sedmom gemu odlučujućeg seta, nekoliko sigurnih poena, začinio je na kraju gem izuzetnom bekhend paralelom iz zgloba, u efanzivi. Majstorskim potezom Mađar uzima treći gem u trećem setu. 

17:44

Fučovič u teškoj situaciji
EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

17:35

2:4 – Nadal sve bliži Novaku

Potvrdio je brejk osvajanjem servis gema Nadal, vodi 4:2, mada je imao krizne momente i još jednu brejk loptu koju je morao da spasava. Nije Fučović iskoristio priliku koja mu se ukazala, Nadal je imao tvrđe nerve, mirniju glavu i ruku u prelomnim momentima. 

17:32

2:3 – Brejk Španca!

Konačno je iskoristio ukazanu priliku Španac, sjajno je ušao u ovaj gem, dozvolio Fučoviču samo jedan poen i digao publiku na noge kada je uzeo poen za brejk.

Sada je meč "u rukama" Nadala koga tri gema dele od "klasika" sa Novakom Đokovićem u 2. kolu olimpijskog turnira.
 

17:26

2:2 – Fučovič ne koristi tri brejk lopte!

Ne koristi ni Mađar svoje šanse, i to kakve - imao je tri brejk lopte u četvrtom gemu. Nijednu nije iskoristio. Nije umeo da pronađe taj poslednji trzaj da slomi Rafu, koji se i ovog puta, na krilima navijača, izvukao iz neprijatne situacije. 

17:18

2:1 – Rafa propustio dve brejk šanse

Ovo može skupo da košta Španca - ponovo je imao lepu stiuaciju da usmeri meč u željenom pravcu. Poveo je 40:15 na servis Fučoviča međutim gem je pripao Mađaru.

Veliku priliku je propustio ŠPpanac, koji će servirati.
 

17:17

Koncentracija Rafe
EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Podeli:

Komentari 82

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu