Nova vest
Tenis 33

25.7.2024.

13:24

Sve što Đoković nije želeo da se desi

Novak Đoković saznao je imena rivala na putu ka potencijalno prvom zlatu na Olimpijskim igrama.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia

Kao što već znate, Đokovićev potencijalni rival u drugom kolu OI je, ni manje ni više, Rafael Nadal.

Biće to 60. međusobni susret Srbina i Španca, a Novak trenutno vodi sa 30:29. Ujedno i prvi okršaj posle više od dve godine i četvrtfinala Rolan Garosa, u kojem je Rafa bio bolji sa 3-1 u setovima.

To je samo jedan od detalja sa žreba koje ćemo analizirati u ovom tekstu, a zaključak možemo da vam kažemo odmah...

Ovo je sve, samo ne lak žreb za najboljeg tenisera svih vremena.

1. kolo: Ebden

Metjun Ebden više nije singl igrač. Nije već skoro dve godine, odnosno od avgusta 2022. kada ga je u prvom kolu Vinston-Sejlema počistio Mark-Andrea Hesler.

Tridesetšestogodišnji Australijanac je u singl žreb Olimpijskih igara upao zbog odustajanja jednog od prijavljenih singl igrača, jer OI pravila nalažu da od jednog trenutka u singl žreb mogu upasti samo igrači koji su već na turniru zbog dubla.

Pravilo koje ne postoji nigde drugde u tenisu donelo nam je nekoliko igrača koji nemaju šta da traže ni na čelendžerima, ali šta je tu je. Novak se sigurno neće buniti.

Biće ovo dobro prvo kolo da Novak namesti nišane i da se prilagodi na šljaku, pošto je na nju došao direktno sa vimbldonske trave.

2. kolo: Nadal

Projekcija kaže da ćemo gledati ovaj epski klasik verovatno poslednji put u životu, ali prvo Nadal mora da prođe nimalo naivnog Martona Fučoviča.

Veliko je pitanje da li će Nadal to uraditi, pogotovo ako u Pariz dođe sa igrom iz Bostada, ali će se svi ljubitelji tenisa nadati da se to desi.

Ako dođe do 60. "Rafolea", jasno je ko je favorit. I to ne da je favorit, nego će Novak u tom meču možda imati i ulogu favorita kakvu nijedan od te dvojice tenisera nikada nije imao od kad su krenuli da igraju jedan protiv drugog.

Sofascore

To, doduše, ne znači da je Nadal bio željeni rival u drugom kolu turnira, štaviše.

Igrati protiv Nadala na terenima Rolan Garosa nikada nije prijatno. Ma u kakvoj da je formi, ma koliko godina da ima, pa sve i da dođe i igra bez jedne noge i sa desnom rukom.

I pored toga, ovde Novak ne bi smeo da ima većih problema. Ali se nadamo da ćemo barem malo uživati u tenisu.

3. kolo: Fis

Malo je verovatno da će neko drugi doći do trećeg kola sem Artura Fisa, mladog francuskog igrača koji je u izuzetnoj formi.

Fis je to pokazao time što je prošle nedelje osvojio turnir iz serije 500 u Hamburgu, pobedivši u finalu Aleksandra Zvereva pred domaćom publikom.

Francuz je projektovan da kasnije u toku karijere bude u Top 5, igra tenis života, i sigurno da Novaku neće biti lako protiv njega. Što, naravno, ne znači da se ne očekuje pobeda Srbina.

Ipak, da je moglo lakše u ovom trenutku od ovog "naloženog" 20-godišnjaka – moglo je.

Pored Fisa, plasman u treće kolo vrebaju i Mateo Arnaldi, Dominik Kepfer i, pazite sad, Miloš Raonić.

Četvrtfinale: Cicipas

Ovaj deo žreba je takav da izuzev Cicipasa i omalenog Argentinca Sebastijana Baesa nema poente ikoga pominjati.

Najrealnije je da dalje prođe Grk, ali on nije u nikakvoj formi, dok Baes igra dobro, ali mu Cicipas ne leži, iako mu je u dva poraza do sada oba puta napravio određene probleme.

Protiv Cicipasa na terenima Rolan Garosa nikada nije igrati lako, to i sam Novak dobro zna, ali, opet, ako Novak digne formu do ovog duela – nema preteranog razloga za brigu.

Polufinale: Zverev

Ako uzmemo u obzir da su Alkarasovi potencijalni rivali u polufinalu Danil Medvedev i Kasper Rud, jasno je ko je lošije prošao. I to ne zamalo.

Jeste Medvedev odličan igra, ali na šljaci nema šta da traži. Jeste Rud izuzetan šljakaš, ali je u katastrofalnoj formi.

Zverev je aktuelni finalista Rolan Garosa, igra sjajno, a neki ga smatraju i jednim od glavnih favorita za olimpijsko zlato – koje inače brani iz Tokija, kada je baš u polufinalu šokirao Đokovića.

U ovom delu žreba svakako nije moglo teže, ali ostaje za videti koliko će izdržati koleno koje Nemca muči već neko vreme.

Finale: Alkaras

Šta reći, kakvu poruku poslati?

Iako niko ne zna šta će biti, jasno je da je najrealnije finale Olimpijskih igara upravo repriza poslednjeg meča na Vimbldonu.

Dva najbolja igrača u žrebu na podlozi na kojoj znaju da igraju.

Alkarasu će, kako stvari stoje, biti lakši put do finala, ali ne smemo zaboraviti da su ovo njegove prve Igre, kao i da je, prema onome što smo dosad videli, toliko uzbuđen oko učestvovanja da se ponaša kao malo dete u prodavnici slatkiša.

A, videli smo koliko energije možete da potrošite kad ste velika zvezda u olimpijskom selu.

Svakako, o potencijalnom finalu je još rano pričati.

Šta je sa ostalima?

Dušan Lajović, jedini preostali srpski teniski učesnik na OI u Parizu, dobio je poprilično solidan žreb.

U prvom kolu Maksimilijan Marterer, protiv koga je favorit, a u drugom Ože-Alijasim ili Markos Giron. Kanađanina je već jednom pobedio na šljaci, a Amerikancu, koji jeste u formi, najsporija podloga ne odgovara baš najviše.

Pa čak ni u trećem kolu taj Medvedev nije nepobediv...

Karlos Alkaras je, kao što smo već rekli, prošao dosta bolje od Đokovića.

Isto je u prvom kolu dobio dublaša koji nema šta da traži u singlu, Habija Habiba.

U drugom mu je projektovan Nori/Grikspor, u trećem Tabilo/Sejboć Vilđ, u četvrtfinalu De Minor/Pol, a u polufinalu Medvedev/Rud.

Da je crtao svoj žreb Španac, verovatno bi ga slično ovome nacrtao.

O Nadalovom žrebu nema preterano poente pričati, jer mu u drugom kolu ide Đoković.

Zverev kreće od Đaumea Munara, slede mu Mahač ili Džang, a u trećoj rundi ga čekaju najverovatnije Vavrinka ili Đari. Da bi došao do Novaka, u polufinalu će morati da pobedi Tejlora Frica, ukoliko ne bude iznenađenja.

Od zanimljivih duela prvog kola izdvajamo okršaje De Minor – Štruf, Pol – Dardijeri, Vavrinka – Kotov, Monfis – Muzeti, Drejper – Nišikori, Fric – Bublik...

Podeli:

Komentari 33

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu