Nova vest
Tenis 2

18.7.2024.

16:30

Raspad sistema

Da situacija u kojoj se Andrej Rubljov nalazi nije dobra odavno je poznato. Ali to ne sprečava ruskog tenisera da nastavlja da zabrinjava i tone sve dublje. I jasnog rešenja, utisak je, nema.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
EPA-EFE/LUKAS COCH

Andrej Rubljov i dalje zauzima veoma visoko osmo mesto na ATP rang listi. Ako se samo to pogleda, ne može se uočiti jasan razlog za brigu.

Međutim, situacija nije nimalo prijatna. Štaviše, možemo reći i da je alarmantna.

Dvadesetšestogodišnjak iz Moskve, ne računajući ezgibicije, ne zna za pobedu u poslednja četiri meča, gubeći uglavnom od tenisera koje bi trebalo da "počisti" kao od šale.

Najskoriji šok za Rusa došao je u drugom kolu turnira iz serije 250 u švedskom Bostadu, gde ga je savladao 121. igrač planete, Tijago Agustin Tirante – 6:7, 6:3, 4:6.

Pre toga ga je u prvom kolu Vimbldona izbacio još jedan teniser van prvih 100, Fransisko Komesana, sa 3-1 u setovima. Komesani je to, verovali ili ne, bila prva pobeda u karijeri na travi u tek drugom meču koji je ikada odigrao.

Igrao je Andrej treće kolo Rolan Garosa, gde ga je odučio od tenisa (ne, nije preterivanje) perspektivni Mateo Arnaldi, a tome je prethodilo ispadanje od Aleksandra Milera u trećem kolu Mastersa u Rimu.

Neprijatnih nekoliko meseci za Rubljeva obeležili su i porazi od Brendona Nakašime, Alekseja Popirina, Tomaša Mahača i Jiržija Lehečke – u nizu, bez osvojenog seta.

Sve je počelo posle skandala protiv Bublika u Dubaiju

Godina je počela izvanredno za ruskog tenisera, verovali ili ne. Osvojio je povratnički turnir na ATP tur u Hongkongu, a zatim se manje-više prošetao do četvrtfinala Australijan opena, gde ga je izbacio šampion Janik Siner u veoma napeta tri seta.

Nastavio je popularni Rublo da igra dobro – u Roterdamu je tesno izgubio od De Minora u četvrtfinalu, a zatim je u Dubaiju došao do polufinala i meča sa Aleksandrom Bublikom.

Treći set tog duela Rubljov je otvorio brejkom, a zatim propustio sedam brejk lopti da duplira prednost. Nije ih iskoristio, Kazahstanac je uzvratio ribrejkom, a onda je neposredno pred taj-brejk sve otišlo dođavola za osmog igrača planete.

Drugi put u kratkom periodu, Rubljov je odlučio da bes iskali na nekom drugom.

Nakon što se izdrao na jednog fotografa koji se kretao odmah iza linijskih sudija, u Dubaiju je odlučio da se propisno izdere na delioca pravde.

Nakon nimalo prijatne scene, diskvalifikovan je uprkos tome što je meč još malo pa bio gotov. I nakon tog meča krenuli su pomenuti problemi sa početka teksta.

(Ne)moguć bljesak Rubljova u Madridu.

Andrej je na Masters u Madridu došao sa četiri vezana poraza bez osvojenog seta protiv dosta slabije rangiranih igrača od sebe. Ne samo to, već je bio i "mrtav" bolestan.

Zbog ozbiljnijeg problema sa krajnicima, Rus je odmah posle finala otišao u bolnicu i tamo proveo dva i po dana.

"Bilo je to ludo jer sam se jedan dan probudio i grlo mi je bilo duplo veće, veće nego što bi trebalo. Rupica kroz koju dišem je bila izuzetno mala i mnogo me je bolelo grlo. Teško mi je bilo i da gutam. Nisam mogao da jedem jer bi me bolelo da gutam veće komade hrane", izjavio je Rubljov i dodao:

"Grlo mi je bilo ružne boje, a smrad koji je dolazio iz mojih usta... Ne možete da zamislite koliko je bio užasan".

Problem sa glavom

Igrač koji je sa ovakvim problemima morao da odigra šest mečeva za desetak dana – i to da u njima ostavi Ože-Alijasima i Frica bez seta, a pobedi i Karlosa Alkarasa – ne deluje kao neko ko se ne snalazi dobro u teškim trenucima.

Međutim, upravo takav je Rubljov. Najblaže rečeno.

Rubljov je van terena oduvek važio za prijatnog, pomalo introvertnog momka, kojeg su svi navijači voleli.

Imao je s vremena na vreme ispade na terenu, gde bi razbio reket o neki deo svoga tela, malo se i drao... Ali, ništa nije bilo vredno preterane brige.

To se, kako su godine odmicale, menjalo. I kulminiralo u 2024.

Sada posle praktično svakog meča možete videti snimke na društvenim mrežama kako se ruski teniser udara reketom – po glavi, kolenu, nogama i ostalim delovima tela...

Nemoćan je da iskontroliše svoje emocije, a one su sve burnije i neprijatnije za gledaoce širom sveta. Jer to da neko razbije sebi reket o nogu 10 puta zaredom može jednom da bude smešno, ali ne ako se dešava praktično svaki meč.

Kad na to dodamo dranje na sudiju i fotografa, te očajne rezultate mimo "ekscesa" u Madridu, jasno je da Moskovljanin sve češće i češće dospeva na metu kritičara.

Šta Rubljov mora da uradi?

Ono što je najveći problem za Rusa, njegov tim i navijače je što što ni ne deluje da on radi na pronalaženju izlaza iz postojećih problema.

Situacija vezana za nerviranje i razbijanje ne samo da nije bolja, nego ispada kao da je sve lošija i lošija i da Rubljov tone sve dublje i dublje. I to ne samo igrački i rezultatski, već mentalno.

Da li trenutno aktivno radi sa nekim sportskim (ili "običnim") psihologom nije poznato, ali ako to nije slučaj – onda je to potvrda da ni sam Rublo ne želi sebi da pomogne.

I dok se to ne desi, odnosno dok ne vidimo pomake u kontinuitetu, nema nade da se svim teniskim fanaticima vrati onaj Andrej Rubljov u kojeg su se "zaljubili".

Svakako da je Rubljov još mlad i da se od njega tek očekivalo da napravi iskorak i prvi put uđe u polufinale nekog Grend slema (trenutno ima 0/10 u četvrtfinalima). U to većina i dalje veruje, ali ako ne želi da pomogne sam sebi, crno mu se piše...

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu