Nova vest
Tenis 4

14.7.2024.

17:38

Đoković bez rešenja – Alkaras osvojio Vimbldon!

Španski teniser Karlos Alkaras odbranio je titulu na Vimbldonu, pobedom nad Novakom Đokovićem u finalu.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Trenutno treći igrač sveta je slavio rezultatom 6:2, 6:2, 7:6 (4), u reprizi prošlogodišnjeg meča za trofej u Londonu.

Alkaras je tako zadržao maksimalan učinak u Grend slem finalima (4-0). Podsetimo, osvojio je još US open 2022. i Rolan Garos 2024. godine.

Nakon prvog gema, koji je bio maratonski, činilo se da bismo opet mogli da prisustvujemo epskom spektaklu, kao i prošle sezone.

Đoković je u uvodnom gemu spasao četiri brejk lopte, ali ne i petu, kojom je Alkaras stekao prednost, koju nije ispuštao.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Dupli brejk bio je režiran u petom gemu. Recept je opet bio isti – Španac je sačekao da Novaku stane servis, mada su mu pomogle i neiznuđene greške srpskog tenisera.

Prvu šansu Novak je imao u šestom gemu, nije je iskoristio, usledio je dobar forhend Alkarasa, da bi gem bio okončan asom.

Rutinski je Alkaras priveo kraju prvi set, da bi na startu drugog opet stigao do brejka – Novakov volej završio u mreži.

Apsolutno ništa nije išlo Đokoviću, od udaraca sa osnovne linije do voleja, koji su protiv Lorenca Muzetija funkcionisali baš dobro.

Nagovestio je Novak gemom bez izgubljenog poena da bi možda mogao da naudi Alkarasu u narednom, nije učinio, da bi potom pretrpeo još jedan brejk.

Da stvar bude gora, odservirao je duplu grešku na brejk lopti. Alkaras je poklon prihvatio i posle samo 75 minuta igre ubrzo stigao do vođstva od 2-0 u setovima.

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Treći period Đoković je konačno otvorio sigurnim gemom, da bi u narednom uspeo da pripreti, obezbedivši igru na razliku. Ali, Karlosu je servis proradio u pravom trenutku.

Usledio je jedan dug gem, tokom kojeg se Đoković suočavao sa čak četiri brejk lopte. Nekako je preživeo i tako ostao u ovom meču.

Imao je srpski teniser veliku šansu u šestom gemu da oduzme servis Alkarasu i tako se u potpunosti vrati u meč, ali je Španac čistio linije iz svih oružja, tako da je i on uspeo da se izvuče.

Žalio je za tom propuštenom šansom u šestom gemu Novak, pošto je Alkaras u devetom iskoristio drugu od tri vezane brejk lopte.

Nije uspeo da privede susret kraju Karlos, imao je tri meč lopte, ali ruka se jednostavno "skratila". Sačekao je Đoković grešku rivala i na brejk lopti, te se tako vratio u igru.

Ušlo se ubrzo u taj-brejk, tokom kojeg je Alkaras držao sve u svojim rukama, te na kraju stigao i do druge vimbldonske titule.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu