Nova vest
Tenis 21

11.7.2024.

17:29

Paolini posle velike borbe eliminisala Vekić za prvo finale Vimbldona VIDEO

Italijanka Jasmin Paolini plasirala se u finale Vimbldona posle pobede na Donom Vekić posle tri seta (6:2, 4:6, 7:6).

Srđan Novaković
Profimedia

Sedma teniserka sveta je do finala ovog Gren slema došla posle dva sata i 54 minuta, što je najduže polufinale u istoriji Vimbldona. 

Paolini se tako plasirala u svoje prvo finale Vimbldona, što je drugo zaredom finale na nekom Gren slemu posle meča za titulu na Rolan Garosu. 

Time je postala prva teniserka koja je igrala finala na gren slem turnirima u Parizu i Londonu posle 2016. godine. 

Sa druge strane Dona Vekić nije uspela da napravi još jedan korak i dođe do finala trećeg Gren slema sezone, tako da je Hrvatska ostala na jednoj tituli u ženskoj konkurenciji i to još od 1997. godine, kada je Iva Majoli osvojila otvoreno prvenstvo Francuske. 

Obe teniserke su bile sigurne na svoj servis u uvodnim gemovima prvog seta. 

Imala je Dona šansu za brejk već u prvom gemu koji je trajao osam minuta i gde je Hrvatska teniserka propustila dve brejk lopte, Paolini se spasila i osvojila gem posle kojeg je povela sa 1:0. 

Posle tog gema teniserke su bile sigurne na svoj servis, gde nismo videli nijednu šansu za brejk. 

To se promenilo u petom gemu prvog seta, kada je Dona Vekić iskoristila svoju prvu brejk loptu u tom gemu, a treću od početka meča. 

Ovu prednost Hrvatska teniserka je nadogradila sa još jednim brejkom koji je napravila u sledećem gemu u kojem je Paolini servirala, posle toga Dona je stekla prednost od 5:2, a na kraju je prvi set rešila u svoju korist rezultatom 6:2. 

Veliku borbu smo videli na startu drugog seta, gde su obe teiserke osvojile gem na svoj servis. Mogla je Dona do brejka u trećem gemu, ali nije iskoristila brejk šansu. 

Paolini je podigla nivo igre u drugom setu i tu dobru igru je mogla da naplati u četvrtom setu kada je imala brejk šansu, prvi od početka meča, ali je Dona uspela da dobrim servisom anulira ovu šansu Italijanske teniserke. 

U narednom gemu smo ponovo videli brejk šanse, tada je Dona Vekić imala dve brejk šanse, koju nije iskoristila, pa je Paolini preživela i taj gem i ostala u igri. 

Kada Vekić nije iskoristila svoje šanse, usledio je deseti gem u kojem je servirala za opstanak u drugom setu. Paolini imala dve brejk šanse, Hrvatska teniserka je imala loš period igre, što je Italijanka znala da pretvori u brejk, što je automatski značilo da je došla do seta. 

Brejkom je Vekić otvorila treći set, nije je pokolebao loš završetak prethodnog seta, pa je u prvom gemu odličujućeg dela meča stekla prednost. 

Vratila je Paolini brejk i izjednačila rezultat na 3:3, uzvratila je Vekić pa je već u narednom gemu ponovo stekla prednost. 

Seriju brejkova je nastavila Paolini, pa je ponovo osvojila gem na servis hrvatske teniserke i tako izjednačila rezultat na 4:4. 

Novi gem je osvojila Italijanka pa je došla do prednosti od 5:4. 

U sledećem gemu se Dona Vekić suočila sa meč loptom koju je imala Paolini, ali je Hrvatica ostala u meču. 

Kakav smo jedanaesti gem gledali u ovom meču, gde je Dona Vekić propustila četiri brejk šanse, Paolini je osvojila gem, dok je Vekić ovaj gem završila u suzama. 

Opet je Paolini imala meč loptu u gemu u kojem je servirala Hrvatica, ali je i sada Dona uspela da preživi ovaj gem i da odvede meč u taj brejk. 

Na kraju je Italijanka bila bolja u taj-brejku i tako obezbedila plasman u finale Vimbldona.  

Podeli:

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu