Nova vest
Tenis 10

27.6.2024.

11:15

Đoković ima 24 sata da odluči

Sutra, tačno u ovo vreme, biće održan žreb za ovogodišnje izdanje Vimbldona.

Dušan Đukanović
Profimedia

Sam po sebi važan događaj, 28. jun, će biti ujedno i krajnji rok da Novak Đoković donese konačnu odluku – hoće li ili neće igrati u Londonu?

"Đoković operisan – Vimbldon verovatno otpada!", bio je naslov baš na ovom portalu kada je 5. juna Đoković operisan posle stradanja meniskusa desnog kolena u meču Rolan Garosa protiv Fransiska Serundola.

Srećom, pa smo se ogradili sa "verovatno". Godine Novakovih prkošenja bezizlaznim situacijama nas je naučilo da sigurnosti, pre svega onih negativnih, nikada nema.

Budimo i realni, da je stvarno bilo reč o ozbiljnijoj povredi Novak sigurno ne bi igrao na Vimbldonu. Ali i ovako su se svi utrkivali da otpišu Đokovića.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Struka je došla do konzenzusa oko čuvene tri nedelje, kao minimalnom periodu potrebnom da se oporavi. Vremenski period koji bi ga stavio u cajtnot kada je igranje na Vimbldonu u pitanju, kao što će se i ispostaviti. Tada, niko nije verovao da će Novak zaista igrati bez takmičarske pripreme.

Kako se bližio jul, tako se i menjao narativ. Od "sigurno neće igrati" stigli smo do "veće su šanse da igra, nego da ne igra", a onda su se pojavili i snimci kako trenira na travi i betonu.

Ne na šljaci na kojoj će se igrati olimpijski turnir i onaj u Hamburgu, koji se navodio u najoptimističnija tačka polaska u periodu oporavka i priprema za Pariz.

Novak se spakovao i uputio u englesku prestonicu. To je trebalo da bude konačna potvrda velikog preokreta u priči, ali ne lezi vraže, bez da je konačnu odluku i doneo. Što je slučaj i dok čitate/kucamo ove redove.

U prvoj rečenici koju je dao novinaru BBC-a nam je praktično poručio da smo džabe spekulisali da li će ili neće – on je znao. Ostaje da se vidi i da li može.

"Plan je sve vreme bio da igram Vimbldon i to pokušavam da učinim. Zato sam došao ovde ranije, da bih video kako stvari idu. Mnogi misle da to nije realno i da nije pametno, ali ne bih bio ovde da nisam dobio dozvolu svog lekarskog tima", rekao je Đoković.

Od tog trenutka je u još nekoliko navrata potvrdio da oporavak ide dobro, stigao je da svrati i do Minhena i uzalud podrži naše fudbalere, a danas će se dogoditi možda i presudni događaj u pogledu njegove odluke.

Nešto posle 15 časova će izaći na njemu najdraži "Centralni teren" gde će odigrati egzibicioni meč sa trenutno prvoplasiranim na ATP listi Janikom Sinerom. Ukoliko protiv njega bude mogao, onda može sa svima.

Dušan Milenković/Starsport

Ukoliko ne, odustaće od žreba i, kako je rekao, pružiti šansu drugima. Da li je to pošteno prema tim drugim teniserima? Nije. Da li se tako ponašaju i ostali najbolji teniseri sveta? Da. Da li to opravdava Novaka? Ne.

Ako nas pitate, Novakovi signali su jasan znak da će od 1. jula zaigrati na omiljenom Grend slemu i pokušati da izjednači jedan od retkih rekorda i dalje u vlasništvu Rodžera Federera sa osam titula u Londonu.

Novak je trenutno na deobi drugog mesta sa idolom iz detinjstva Pitom Samprasom sa po sedam

Dodatni podsticaj, verovatno i najmanje važan, jeste uvećan nagradni fond za 5,3 miliona funti na rekordnih 50.

Sportsko nadmetanje je ono što Đokovića i u 38. godini života održava u ovom sportu.

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu