Nova vest
Pojedinačni sportovi 0

31.7.2024.

23:32

Heroj dana – vratio se na OI posle 40 godina, želi i u LA

Olimpijske igre često donose neverovatne priče, a jednu od njih ispisao je Venecuelanac Lionel Martines.

Autor: Milan Tomić

Milan Tomić
Milan Tomić
EPA-EFE/VASSIL DONEV

Ovaj strelac je u utorak završio takmičenje na svojim drugim Igrama u karijeri i to ne bi bila neka vest da mu prve nisu bile ni manje ni više nego u Los Anđelesu 1984. godine.

Samo japanski dresurni jahač Hoketsu Hiroši je imao duže čekanje između dve OI – 44 godine od svog debija u Tokiju 1964. do povratka u Pekingu 2008, kada mu je bilo 67 godina.

Martines sada ima slične planove, pošto želi da učestvuje i na narednim Igrama u Los Anđelesu 2028, tamo gde je sve počelo.

"Idem u teretanu svaki dan. Stalno sam u pokretu. Ne verujem u mediicinu koja kaže da određene stvari ne mogu da se rade sa 40 ili 50 godina. Za mene su godine samo broj. Ovaj sport je svakako 90% psihološki", rekao je Martines.

Inače, nakon prvih Igara, Martines je napustio ovaj sport na oko 15 godina.

Oženio se, pokrenuo porodični biznis za proizvodnju medicinskih potrepština za jednokratnu upotrebu, pre nego što su on i supruga dobili decu.

Tek 2011. godine vratila mu se želja za ponovnim bavljenjem streljaštvom.

"Moja motivacija je definitivno strast", rekao je Martines, koji je završio kao 28. u poretku strelaca, koji su gađali glinene golubove u Parizu.

Kada je objavljeno da će Los Anđeles biti domaćin, Martines je imao 53 godine – odmah je sebi postavio cilj za "pun krug".

"Morate da se posvetite nečemu ako želite do da ostvarite. Siguran sam da ću za četiri godine biti spreman za Olimpijske igre", kazao je Martines.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu