Nova vest
Pojedinačni sportovi 10

31.7.2024.

7:00

Kako je motivacioni govor Sonje Vasić iskovao olimpijsko zlato: "Ideš s nama kao psiholog"

"Moramo da se javimo Sonji", uzbuđeno su Zorana Arunović i Damir Mikec izgovorili odmah nakon dolaska u miks zonu.

Dejana Popović
Privatna arhiva/Jelena Arunović

Jelena Arunović, Zoranina sestra i trener, uzima telefon i kreće da snima video, koji ide na adresu sportske direktorke Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

"Sonja, mnogo si nam pomogla. Bog te poživeo još 100 godina, uvek ovako da pričaš. Ideš sa nama kao psiholog. Kad god je teško, Vasićka Sonja", naizmenično su Zorana i Damir  sa zlatom u rukama izgovarali ove rečenice, a video poruka bila je za Sonju Vasić.

Sa Olimpijskih igara

Dejana Popović


Bivša košarkašica, dvostruka šampionka Evrope (2015, 2021), osvajačica evropske i olimpijske bronze (2016) od olimpijskih prvaka dobila je priznanje za pomoć u osvajanju prve medalje na OI.

Svi znamo kakav je Sonja lider na terenu bila, neko ko je sposoban da podmetne leđa, prelomi utakmicu, ali i da podvikne i kaže pravu stvar onda kada lađe tonu.


A ovaj put motivisala je srpske strelce nakon što su u pojedinačnoj konkurenciji ostali bez medalja.

"Bio je prvi dan kakav je bio, Zorana za dlaku nije prošla u borbu za medalje, Damir je prošao, imao je jutarnje finale. I tog jutra mi je Sonja poslala poruku kako ste. Na dan kad smo pucali nam je samo poslala srce, i narednog dana pitala kako smo. Rekla sam da smo preživele, te noći su najteže. Baš je bilo teško, tužan si, to je glavno i rekla sam joj da dolazimo obe da gledamo Damira", priča nam Jelena Arunović.

Privatna arhiva/Jelena Arunović


Trener, sada već olimpijske šampionke, dodaje da je tada Sonja poslala poruku "Vidimo se".

"I Damir u finalu nije bio na svom nivou, i nekako spontano je Sonja ušla kod nas u svlačionicu. I onda nas je uhvatila i kaže nam: 'Ispoštujte sebe'. I držala nam je govor, kako smo mi veliki i bez olimpijske medalje, bez obzira na sve, jer smo veliki ljudi. I da jedna medalja danas-sutra ne može da nas definiše i da mi treba sebi da damo novu šansu, ako neko zna koliko smo radili, zna ona kao sportska direktorka OKS. I da bi samo želela da damo sebi šansu, da probamo ispočetka. I ja ne mogu da opišem emociju sa kojom je ona to rekla i koliko smo mi posle toga verovali da će sve ovo da se desi", seća se Jelena tog ključnog susreta sa Sonjom.

Posle tog motivacionog govora, Zorana i Damir izborili su finale miksa u disciplini vazdušni pištolj 10 metara, a dan kasnije popeli su se i na prvi stepenik pobedničkog postolja.

Tanjug/AP Photo/Manish Swarup



"Kad su se završile kvalifikacije, prvo sam pozvala Sonju, samo sam joj rekla da sm uspeli. Malo smo ćutale, malo plakale i to je to. Uspeli smo da uđemo u borbu za zlatu, a Sonja je zaista napravila maestralnu stvar", zaključila je Jelena Arunović.

Šefica misije OKS u Parizu, koja je u Pariz doputovala u sedmom mesecu trudnoće kako bi sprskim sportistima bila na raspolaganju za sve, skromno je govorila ovom potezu.

"Nisam ništa posebno nisam uradila, samo sam ih podsetila koji su oni carevi uvek i da ih jedan nastup i poraz ne definišu kao sportistu. Ipak se sećam kako je to...", rekla je Sonja Vasić.

Podeli:

Komentari 10

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu