Nova vest
Pojedinačni sportovi 5

27.7.2024.

22:35

Heroj dana – Gruzijka ispisala istoriju Olimpijskih igara

Reprezentativka Gruzije u streljaštvu Nino Salukvadze (55) prva je žena kojoj će nastup u Parizu biti 10. na Olipijskim igrama.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA/MICHAEL REYNOLDS

Salukvadze je prvi put nastupala na Olimpijskim igrama 1988. godine za Sovjetski Savez, tada kao 19-godišnjakinja.

Sledeći nastup imala je na Igrama 1992. godine, ali je zbog raspada Sovjetskog Saveza, nastupala za Ujedinjeni tim, namenjen nekadašnjim sovjetskim sportistima, dok je od tada osam puta nastupala za Gruziju.

Na Igrama u Riju 2016. godine, Salukvadze i njen sin Conte Makavarijani, takođe strelac, postali su prvi duo majke i sina koji su nastupali na istim Olimpijskim igrama.

Nastupom u Parizu, Salukvadze je izjednačila i rekord sa Kanađaninom Ijanom Milerom, koji se takmičio u konjičkim sportovima, i koji je imao najviše nastupa među svim sportistima na OI.

Rekord je oborila današnjim nastupom u kvalifikacijama za vazdušni pištolj na 10 metara u ženskoj konkurenciji, na kojima nije izborila plasman u finale, ali će šansu za medalju imati i sledeće nedelje, u disciplini na 25 metara.

Podeli:

Komentari 5

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu