Nova vest
Pojedinačni sportovi 60

13.8.2024.

10:37

Nastavlja se skandal sa OI – Amerikanci odbijaju da vrate medalju

Gimnastički savez SAD odbija da vrati bronzano odličje koje je dodeljeno Džordan Čajls, a koje je naknadno vraćeno Rumunki Ani Barbosu.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Međunarodna gimnastička federacija (FIG) vratila je u subotu Barbosu na treće mesto u poretku takmičenja na parteru na Olimpijskim igrama u Parizu, a MOK je doneo odluku da će bronzanu medalju morati da vrati Amerikanka Čajls.

Međutim, ta odluka ne menja stav Amerikanaca, koji najavljuju, ukoliko bude trebalo, da čitav slučaj prebace i na najviši švajcarski sud čijoj jurisdickiji podleže Sud za sportsku arbitražu.

"Obavešteni smo i dubiko razočarani. Nastavićemo da se borimo na svaki mogući način da osiguramo da na mestu ostane plasman i medalja za Džordan", naveli su u saopštenju tamošnjeg saveza.

Prethodno je Barbosu u prošli ponedeljak proslavila osvajanje trećeg mesta na parteru, kada su treneri selekcije SAD uložili žalbu na rezultat izvedbe Džordan Čajls. Sudije su preinačile odluku i popravile rezultat Amerikanke za 0,1, što joj je bilo dovoljno da sa petog "skoči" na treće mesto, umesto Barbosu.

CAS je presudio da je Lendi uložila žalbu da se na rezultat Čajls doda 0,1 bod, van okvira od jednog minuta, prema pravilima koja je propisala FIG. Kako se navodi, žalba je stigla posle minut i četiri sekunde, nakon što je rezultat objavljen, pa je žalba odbijena a medalja vraćena Rumunki.

Brazilka Rebeka Andrade je osvojila zlatnu medalju, dok je srebrno odličje pripalo Amerikanki Simon Bajls.

Podeli:

Komentari 60

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu