Nova vest
Pojedinačni sportovi 21

6.8.2024.

9:22

Bajls, Komaneči ili Korbut – koja je GOAT gimnastike? VIDEO

Nakon nova tri zlata u Parizu i četiri medalje, čime je stigla do ukupno 11 olimpijskih odličja, Simon Bajls je za mnoge zacementirala status GOAT-a gimnastike.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Bajls dominira ovim sportom godinama i bukvalno je senzacija svaki put kada ne osvoji ne medalju neko kad joj izmakne neko zlato.

Međutim, stariji ljubitelji gimnastike iako govore o njoj s velikim poštovanjem, smatraju da najbolju svih vremena ipak treba tražiti između devojčica koje su dominirale još sedamdesetih godina prošlog veka.

U pitanju su besmrtne Rumunka Nađa Komaneči i Ruskinja Olga Korbut.

Savršena desetka

Nađa Komaneči je osvojila devet olimpijskih medalja, od čega pet zlatnih.

Međutim, zauvek će ostati upamćena kao prva gimnastičarka u istoriji koja je dobila čistu desetku za svoju vežbu.

Zaradila ju je na paralel razboju gde je vežbu uradila za svega 23 sekunde.

Dogodilo se to na Igrama u Montrealu 1976. godine kada je imala svega 15 godina.

Po njoj ime novi jedan od najtežih poteza na paralel razboju – Komaneči salto u kojem se gimnastičar sa dve ruke odbaci u vazduh sa više šipke, napravi salto raširenih nogu i upet sa obe ruke uhvati istu šipku.

Salto smrti

Samo četiri godine ranije svet se na Igrama u Minhenu divio Olgi Korbut iz Sovjetskog saveza.

"Vrabac iz Minska" osvojila je na tim igrama tri zlatne i jednu srebrnu medalju.

Međutim, svet je zadivila potezom koji će zauvek da se dovodi u vezu isključivo s njenim imenom.

To je takozvani "salto smrti", potez koji je zbog svoje kompleksnosti i velikog rizika od povrede zabranjen u takmičarskoj gimnastici od osamdesetih godina.

U pitanju je potez na paralel razboju u kojem je Korbut napravila salto unazas sa velike šipke, nastavljajući zamah na nižu uz novi okret oko nje i povretak na visoku.

U njenu čast ovaj potez je od tada postao poznat kao "Korbut okret". Ona je i prva koja je napravila salto unazad na gredi.

Korbut je na Igrama u Montrealu u senci Komaneči osvojila po jedno zlato i srebro. Već sledeće godine je završila karijeru.
 

Obe gimnastičarke odavno žive u SAD. Komaneči je pobegla iz komunističke Rumunije 1989, neposredno pre decembarske revolucije u kojoj je ubijen diktator Čaušesku.

Kasnije je radila sa američkim zlatnim olimpijcem Bartom Konerom, s kojim se kasnije i venčala u Bukureštu, što je prenošeno na nacionalnoj televiziji.

Korbut je po raspadu SSSR 1991. emigrirala u SAD gde je 2000. dobila državljanstvo i tamo postala trener.

Što se tiče Bajls, ona je Pariz završila razočaravajućim petom mestom na gredi, nakon što je u jednom trenutku pala sa iste.
Prethodno je prvi put doživela poraz u finalu nekog velikog međunarodnog takmičenja. Bolja od nje je na parkeru bila Brazilka Rebeka Andrade za 0,033 poena.

loader

Podeli:

Komentari 21

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Apps

"Dva plus dva je jednako šest"

Bliži se rok do kojeg bi TikTok trebalo da bude prodat nekoj američkoj kompaniji, a u suprotnom kompanija će biti zabranjena u Americi.

Forbes

10:00

2 h

Novo Sport Video Menu