Nova vest
Pojedinačni sportovi 0

24.7.2024.

11:13

Upoznajte prvu olimpijsku šampionku sa Filipina VIDEO

Hidilin Dijas je ušla u istoriju na Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. tako što je na Filipine donela prvu zlatnu medalju u istoriji.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Dizačica tegova je takođe postala prva Filipinka koja je osvojila medalju u kategoriji do 55 kg u ženskom dizanju tegova na Olimpijskim igrama.

Ova medalja u Tokiju bila je druga olimpijska medalja Dijasove, prva je bila srebrna na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016.

Dijas je ponosan što je filipinska dizačica tegova i nosi karmin tokom treninga i takmičenja kako bi zagovarao da o žene mogu da dižu tegove i to velike.

Ko je Hidilin Dijas?

Profimedia

Inspirišuća priča Hidilin Dijas vodi je od ruralnih Filipina do toga da postane sportistkinja koja obara rekord na Igrama i oličenje sporta i odlučnosti u svojoj zemlji.

U ovom sportu se takmiči više od dve decenije, a prvo je bilo lokalno takmičenje 2002. godine gde je uz pomoć svojih mentora, među kojima je i filipinski olimpijski dizač tegova Ramon Solis, osvojila zlato.

Prvi put je predstavljala Filipine na međunarodnom nivou sa samo 16 godina, 2007. učestvovala je na Igrama jugoistočne Azije i osvojila bronzu u kategoriji do 58 kg.

Sledeće godine se plasirala na najveći sportski događaj na svetu, što je označilo početak njene već cvetajuće karijere.

Profimedia

Tako se takmičila u kategoriji do 58 kg u ženskom dizanju tegova na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. gde je zauzela 11. mesto od 12 učesnica.

Dijas je nastavila da učestvuje na međunarodnim takmičenjima kao što su SEA igre 2011. i 2013. gde je obezbedila drugu poziciju i Azijsko prvenstvo u dizanju tegova 2015. gde je završila na vrhu.

Njen nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012, iako razočaravajući, samo je naterao Dijas da radi više nego ikada ranije i pripremio je za medalju na Olimpijskim igrama 2016.

Putovanje Dijas na Olimpijske igre u Parizu

U Riju, Dijas je obezbedila srebrnu medalju, koja je postala druga srebrna medalja Filipina u istoriji, a prva koju je osvojila žena.

Ona je pobedila dve visokorangirane dizačice tegova Šu-Ćing Hsu i Li Iajun da bi ostvarila ovaj podvig.

Dijas je brzo postala nacionalno blago i primer onoga kako bi filipinski sport trebalo da izgleda.

Njen olimpijski niz ipak nije završen, jer je Dijas ostvarila ono što je možda najveće dostignuće u njenoj karijeri dizanja tegova.

Pošto je osvojila zlato u kategoriji do 55 kg u ženskom dizanju tegova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, učinila je ponosnim i filipinskim sport i žene, donevši prvo olimpijsko zlato koje su Filipini videli u istoriji Igara.

Ova pobeda je ohrabrila više filipinskih žena da učestvuju u sportu, zanemarujući to što u njemu pretežno dominiraju muškarci.

Dijas će ove godine učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu, očekujući da će nadmašiti sva svoja dosadašnja dostignuća.

"Trendseterka" je olimpijskom medijskom timu rekla da očekuje da će ovo biti njene najupečatljivije Igre, a možda i poslednje.

Dijas trenutno ima 33 godine, a imaće 37 do Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028.

"Velika je odgovornost (biti olimpijski šampion) jer moram da utičem na (ostale) sportiste da daju sve od sebe", rekla je ona za zvanični sajt OI u Parizu.

"Ovo je dobar trenutak za filipinski sport. Tako sam srećn što vidim da mladi sportisti, mladi Filipinci, se bave sportom. Pokazujemo da smo jaki, da smo veoma dobri u sportu".

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu