Nova vest
Olimpizam 0

27.9.2024.

14:32

Olimpijski krugovi skinuti sa Ajfelove kule

Olimpijski krugovi postavljeni u junu na Ajfelovoj kuli, skinuti su tokom prethodne noći, preneo je danas francuski radio Frans enfo.

Izvor: Beta

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Krugovi koji su postavljeni za Olimpijske igre u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, skinuti su tokom noći u diskretnoj operaciji, izjavio je predsednik udruženja spomenika Žan-Fransoa Marten.

Teški 30 tona, krugovi će biti zamenjeni lakšim strukturama otpornim na zimske uslove i biće na Ajfelovoj kuli do juna 2028. godine kad počinju naredne Olimpijske igre u Los Anđelesu. Za sada nije saopšteno kad će novi krugovi biti postavljeni.

Marten je rekao da se još razmišlja o novoj strukturi jer krugovi treba da budu otporni na zimu, vetar, da ne oštete spomenik i da ispunjavaju i estetske kriterijuma.

Prema njegovim rečima, skinuti krugovi će biti istopljeni i namenjeni u druge svrhe.

Do novih krugova na mostu Iena preko puta Ajfelove kule su postavljeni privremeni krugovi.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo je ranije izrazila želju da Olimpijski krugovi ostanu na Ajfelovoj kuli do 2028.

Međutim, njena najava je izazvala polemiku. Potomci tvorca Ajfelove kule, Gistava Ajfela i zaljubljenici spomenika protive se tom projektu.

Neki smatraju da su Olimpijski krugovi u suprotnosti sa postojećim standardima dizajniranim da zaštite integritet i autentičnost istorijskih spomenika. Udruženje potomaka Gistava Ajfela dalo je do znanja da se protivi ideji da Ajfelova kula postane "reklamna ispostava".

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

22 h

ABA

Novi Partizan po kom se sezona poznaje

Teško da je epilog meča između košarkaša Partizana i čačanskog Borca mogao da bude drugačiji (96:66), ali ono što je donekle bilo nepoznato jeste kako će novi tim Željka Obradovića odgovoriti na prvi zvanični izazov u sezoni.

Dejana Popović

8:13

1 d

Promo

Telefon na 36 rata u Yettelu

Korisnici novih paketa Yettela mogu da kupe telefon na čak 36 rata preko Yettel Banke. Uz to automatski dobijaju i tri godine garancije na uređaj, bez dodatnih troškova.

Promo

15:56

1 h

Novo Sport Video Menu