Nova vest
Olimpizam 15

14.8.2024.

13:10

Hronologija olimpijskog sna i istorije – po čemu ćemo pamtiti Pariz?

Olimpijske igre u Parizu zvanično su završene 11. avgusta, a tim Srbije sa najveće planetarne smotre vratio se sa pet medalja.

Dejana Popović
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Osvojena su tri zlata, jedno srebro i jedna bronza, iako su očekivanja bila mnogo veća od te brojke.

Nadali smo se zlatu basketaša i odbojkašica, mnogo nade polagali u atletiku, rvanje i boks, bili smo tako blizu medaljama u džudou i kajaku, ali na kraju smo tri puta slušali himnu "Bože pravde" zahvaljući strelcima Zorani Arunović i Damiru Mikecu, teniseru Novaku Đokoviću i vaterpolistima.

Bili smo ponosni na srebno Aleksandre Perišić u tekvondou i na bronzu košarkaša i usput svedočili istoriji i ostvarenju olimpijskog sna za mnoge naše sportiste.

Spektakl koji je pokvario pljusak 

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON


Tog 26. julskog dana već od ranog jutra sivo nebo nad Parizom najavljivao da će kiša ukrasti šou otvaranja 33. Letnjih olimpijskih igara.

Tinjala je nada da će možda koji zrak sunca razvedriti namračene oblake iznad "grada svetlosti", ali to nije bio scenario za prve Olimpijske igre Francuza u ovom veku. 

Pariz je tačno posle 100 godina domaćin najveće planetarne sportske smotre i sve snage bile su usmerene na to da se u gradu na Seni ispiše istorija.


Hteli su Francuzi da budu posebni, a ta autentičnost ogledala se baš u svečanoj ceremoniji otvaranja, koju su prvi put u modernoj istoriji olimpizma izmestili sa stadiona u srce svoje prestonice. 

Na sve su mislili, ali im je ogroman pljusak pokvario svečanost, jer tokom svih dana trajanja OI toliko kiše nije palo kao na dan otvaranja.

Olimpijsko selo u Sen Deniju

B92.sport/Dejana Popović


B92.sport imao je priliku i da zaviri u Olimpijsko selo, gde je većina od 10.500 sportista bila tradicionalno je smeštena u sportsku oazu, koja se prostire na skoro 134 hektara u Sen Deniju.

Prolazili smo stroge bezbedonosne procedure da bismo stigli do kompleksa sačinjenog od 82 zgrade, uz posebnu "kartu" sa kojom vam je boravak u Selu dozvoljen.

Po malo nesvakidašnje, možda više neočekivano, ulaznica za Olimpijsko selo je bila žuta traka, koju ste bili u obavezi da nosite sve vreme i na vidnom mestu.

Srbija i američki drim tim u Lilu i Parizu

Profimedia




Voljom žreba odlučeno je da košarkaši Srbije prvi meč u grupnoj fazi igraju protiv SAD, a meč u Lilu takođe je morao da bude ispraćen iz prvog reda.

Svetislav Pešič i njegova četa nisu tada pokazali sve karte, izgubili su na startu OI, a po dolasku u završnicu, koja se održavala u pariskom Bersiju, u neverovatnom polufinalu bili su tako blizu da uzmu skalp ekipi Stiva Kera i odu u borbu za zlato.

Na kraju, Srbija je uzela bronzu, a Amerikanci su u finalu pobedili domaćina Francusku za novo olimpijsko zlato.

Prvo zlato za Srbiju i avantura do vojne baze u Šateruu

EPA-EFE/VASSIL DONEV




Tog 30. jula u Šeteruu zajedno sa Zoranom Arunović i Damirom Mikecom slavili smo olimpijsko zlato, ujedno i prvu medalju za Srbiju na OI.

Grad koji se nalazi 300 kilometara južno od Pariza bio je centar olimpijskog streljaštva, a do nekadašnje vojne baze iz prestonice Francuske treba oko tri sata vožnje u jednom pravcu.

B92.sport bio među pet redakcija koje su na licu mesta dočekale Zoranu i Damira nakon što su se popeli na olimpijski tron.

Novak Đoković konačno na olimpijskom vrhu

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez


Srpski teniser posle 16 godina čekanja konačno je postao olimpijski šampion.

Posle Pekinga i bronze iz 2008. godine, poraza u polufinalu OI u Londonu 2012. godine, eliminacije na startu olimpijskog turnira u Rio de Žaniru četiri godine kasnije i još jednog poraza u polufinalu u Tokiju, osvajač 24 grend slem titule dosanjao je san i postao olimpijski šampion.

Tog 4. avgusta osvojio je sve što se osvojiti može, a zbog njega smo drugi put slušali našu himnu uz suze, sreću i ponos - za istoriju!


A na tom njegovom putu do Olimpa gledali smo verovatno i poslednji okršaj sa Rafaelom Nadalom, kog je rutinski dobio u drugoj rundi.

Samo finale donelo je pravi spektakl najboljeg ikada i trenutno najboljeg igrača, ali je Novak Đoković protiv Karlosa Alkarasa pokazao fenomenalan tenis i svojim iskustvom konačno iskovao olimpijsko zlato u 37. godini.



Dani tuge

OKS/Ivica Veselinov




Posle zlata Novaka Đokovića dugo smo čekali na medalju, a sve do 9. avgusta brojali smo suze, poraze i oproštaje.

Sve je počelo od neočekivane eliminacije basketaša u četvrtfinalu, poraza odbojkašica u istoj fazi takmičenja, a od obe ekipeočekivala se najsjajnija medalja.

Da ukus poraza bude još gori,  Maja Ognjenović u suzama i bez olimpijskog zlata oprostila se od nacionalnog tima.



Koji sat pre toga Ivana Španović je takođe ostala bez finala i borbe za prvu poziciju na pobedničkom postolju, Angelina Topić zbog povrede propustila borbu za odličja, Adriana Vilagoš nije bacila koplje za finale.

Džudistkinje Milica Žabić i Marica Perišić su za malo ostale bez medalja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, košarkašice porazom od Australije završile takmičenje, a Nevena Jovanović i Tina Krajišnik u suzama su otišle u reprezentativnu penziju.



Suze i srebro Aleksandre Perišić

OKS/Ivica Veselinov


Silno je želela zlato, ali je na kraju uplakana Aleksandra Perišić morala da se zadovolji "samo" srebrom.

U kategoriji do 67 kilograma naša tekvondistkinja izgubila je od Mađarice Vijane Marton, ali s obzirom da Aleksandra ima 22 godine, njeno vreme tek dolazi, a misija za Los Anđeles već je počela u režiji njenig trenera Petre Butale Kovačić.

Srpski tekvondo je nastavio lepu tradiciju osvajanja medalja na OI, od Londona 2012. do Pariza, osvojeno je pet medalja - dva zlata, dva srebra i jedna bronza.


Vaterpolisti nas vratili u život i postali bogovi
 

Profimedia


Vaterpolisti Srbij postali su olimpijski šampioni treći put u nizu, nakon što su u finalu u Parizu pobedili Hrvtasku, aktuelnog šampiona sveta (13:11).

Ekipa Uroša Stevanović pokazala je da dostojan naslednik trofejne generacije našeg vaterpola, koja je osvojila sve što se osvojiti može, a fenomenalnom igrom u finalu uspeli su da obezbede za Srbiju 17. zlatnu medalju u istoriji na svim takmičenjima iz isto toliko odigranih finala.

Dušan Mandić postao je najtrofejniji srpski olimpijac sa četiri medalje, jer uz tri zlata ima i bronzu iz London iz 2012. 

Uz Mandića, Sava Ranđelović i Nikola Jakšić takođe su bili akteri sva tri olimpijska finala, a kako reče selektor,  u Los Anđelesu napadaju i Kevina Durenta, koji jedini ima četiri najsjajnije medalje sa OI.


Od 26. jula do 11. avgusta bili smo svedoci mnogih rekorda, motivacionih govora, po nekog skandala, a sve to B92. sport trudio se da Vam približi kako iz redakcije tako i sa lica mesta. 

Svi zajedno kroz 17 dana radili smo, disali i živeli u olimpijskom duhu, u želji da o svemu budete obavešteni. 

Olimpijada je zvanično počela (period između OI), nadamo se da ćete i u naredne četiri godine biti uz nas, jer Los Anđeles je iza ćoška.


 

B92.sport

Podeli:

Komentari 15

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu