Nova vest
Olimpizam 23

13.8.2024.

19:00

Čemu se Srbija nada u Los Anđelesu 2028?

Olimpijski tim Srbije još jednom je pokazao snagu i vitalnost na najvećoj smotri sporta.

Autor: Zoran Kecman

Zoran Kecman
Zoran Kecman
Starsport

Srbija je na igrama u Parizu imala 113 predstavnika, a osvojila je pet medalja, tri zlatne, uz po jedno srebro i bronzu i da je bilo malo sreće (i pravde) moglo ih je biti i više.

Bez obzira na sve što se dešavalo u proteklih nekoliko nedelja, na horizontu je već Los Anđeles 2028. godine, a po onom što je prikazano, Srbija ima potencijal da na narednim Igrama, za četiri godine, ima daleko bolju žetvu odličja.

I to nije obična floskula - uz dobar četvorogodišnji plan, podršku države i neumoran rad, kako pojedinaca  tako i ekipa, Los Anđeles može da nam donese i dvostruko više odličja. Dakle, treba ići hrabro, s ciljem da se dođe i do dvocifrenog broja.

To znači da će biti potrebno da se održi kvalitet u sportovima koji su Srbiji sada doneli medalje, te da se u onima koji su bili blizu njih, učini napor više.

Peđa Milosavljević/Starsport

Neumorni Novak

Novak Đoković je na svojim petim Igrama, konačno ostvario cilj - osvajanje olimpijskog zlata. I tako sada ima dva odličja sa Igara, jer ne zaboravimo, ima i bronzu iz Pekinga 2008.

Đoković je sve snage usmerio ka ovim Igrama, odigrao je turnir maestralno, bez izgubljenog seta i dokazao svima da je ubedljivo najbolji igrač svih vremena, jer praktično više nema šta da osvoji.

Poznat po tome što pred sebe stavlja velike izazove, Đoković je već probudio nadu kod mnogih da će se pojaviti na Igrama 2028. u Los Anđelesu! A tada će imati 41 godinu.

"Voleo bih da igram u Los Anđelesu", rekao je posle velike pobede nad Karlosom Alkarasom.

Koliko je to realno, druga je priča. Četvorogodišnji ciklus je velik period, a Novak je u finalnoj fazi karijere. Biće neophodno da četiri godine održava šampionski tonus ne bi li i u Los Anđelesu bio konkurentan za medalje. Možda će ta odbrana zlata biti njegov novi motiv, ali ostaje nam da vidimo šta će odlučiti.

Jedno je sigurno - Novak i njegove želje i planovi, ne smeju se potceniti. Ako do tada bude igrao, a uz to ne bude imao fizičkih problema, ništa u Kaliforniji nije nemoguće. 

Profimedia

Vaterpolo – zlatni srpski vez

Ako neki sport ima tu kontinuiranu, zlatnu olimpijsku nit, onda je to vaterpolo. Vitalnost ovog sporta u nas pokazala se osvajanjem trećeg uzastopnog olimpijskog zlata. 

Ako smo sa ovih Igara nešto mogli da naučimo, to je da treba da verujemo. A u vaterpoliste, pre odlaska u Pariz, mnogi nisu verovali.

Stari srpski inat, uz urođen dar za ovu igru, proizveli su kod izabranika selektora Uroša Stevanovića da iz sebe izvuku ono najbolje, najpozitivnije i da potope sve na putu do odbrane olimpijskog trona.

Generacija u koju nisu verovali, sada je fantastična platforma za nove uspehe, pa i za ono što dolazi za četiri godine, u Kaliforniji.

Tim momcima se mora dati apsolutno sva moguća podrška kako bi nastavili zlatnu priču, a to podrazumeva sve što Savez, selektor i stručni timovi sa igračima, budu zahtevali. Jer oni to zaslužuju.

Profimedia/Marko Metlas/BETAPHOTO/SIPA

Košarkaši u novoj misiji

Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović imaće za četiri godine 33, odnosno 35 godina. Dakle  biće u punoj igračkoj zrelosti, a samim tim imaće opet i lidersku ulogu.

Ekipa koju je znalački na ovim Igrama vodio Svetislav Pešić, u Parizu je bila takva da je malo nedostajalo da bude oboren jedan od najjačih američkih olimpijskih timova ikad.

Možda će baš Igre za četiri godine, na američkom tlu, biti idealna prilika za revanš Amerikancima. Jer tada će biti najsigurniji u sebe, pošto igraju kod kuće. 

Srbija, nošena Jokićem, može da zablista još jedan put, a samim tim opet uđe u igru za medalju. Ovaj tim ima veliki potencijal i nesumnjivo, uz određenu nadogradnju u narednom četvorogodišnjem ciklusu, može da bude i još jači.

Ako neko opet može da nam donese medalju, to su svakako košarkaši.

Sa košarkašicama je druga priča, tu će, uz apsolutnu svu moguću materijalnu i stručnu podršku, morati još više da se radi da bi se promenio odnos snaga i devojke opet ušle u igru za osvajanje odličja.

Profimedia

Odbojka: Kojim putem?

Odbojkaši i odbojkašice su umeli da nas obraduju na nekim ranijim takmičenjima, ali pad je sada evidentan.

To naravno ne znači da su šanse u Los Anđelesu 2028 male, naprotiv. Pogledajmo kako su vaterpolisti ispraćeni, a kako su se vratili!

U svakom slučaju, potencijala ima, naročito kod odbojkašica, koje bi uz dobar plan i napredak u narednom olimpijskom ciklusu, mogle da načine važan korak ka medalji. Kojoj, manje je bitno, koliko opet da budu na postolju.

Kod odbojkaša, smena generacija je neminovnost i tu će biti potrebno mnogo toga da se uradi da bi se ovaj sport vratio na staze nekadašnje slave. 

Možda će biti potrebno više od jednog olimpijskog ciklusa sa se odbojka vrati u vrh, ali svakako treba pokušati. 

Profimedia

Strelci – uvek u metu

Nekada Jasna Šekarić, sada Damir Mikec i Zorana Arunović. Ni u Parizu, srpsko streljaštvo nije razočaralo.

Damir i Zorana će za četiri godine biti svakako stariji, ali neće imati manje motiva. Možda baš sada, kada su rasterećeni, jer su se već upisali u istoriju, budu još mirnije ruke. 

Damir je rekao kako bi voleo da se takmiči i za četiri godine u Los Anđelesu, nema razloga da tamo ne bude i Zorana. I da gađaju zlato ne samo u tandemu, već i pojedinačno!

Iskusniji za još jedne igre, sada naviknuti na nečuvenu promenu pravila da se finale održava dan kasnije, biće kao staro vino. I imati nove prilike za nove medalje.

Profimedia

Plejada nada: Aleksandra, Angelina, Adriana...

Aleksandra Perišić, srebrna iz Pariza u tekvondou, imaće motiv više da za četiri godine iz Amerike donese - zlato.

Uostalom, gde je bolja prilika za "zlatnu groznicu", ako ne u Kaliforniji?

Pokazala je da je veliki borac i da može mnogo, tako da treba verovati u nju i za četiri godine. I dati joj svu moguću podršku.

Velike nade svakako možemo da polažemo i u mladu atletičarku Angelinu Topić, koja je imala tu nesreću da se povredi na Igrama.

Za četiri godine, svet će, ako sve bude išlo kako se očekuje, već biti pod Angelininim nogama. I mogla bi da bude naša heroina Igara 2028.

Ništa menje se ne očekuje od sada 20-godišnje Adriane Vilagoš kojoj će debi iz Pariza, koliko god bio bolan, biti ogroman adut za El-Ej. 

Prostora svakako ima i za ostale uzlete – možda neka nova generacija basketaša 3x3, ali i olimpijaca iz drugih sportova.

Pet odličja iz Pariza 2024. svakako mogu da im budu i putokaz i inspiracija da već sad počnu da planiraju osvajanje zapadne obale Amerike.

Podeli:

Komentari 23

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu