Nova vest
Olimpizam 18

12.8.2024.

8:54

Kako je region prošao u Parizu?

Srbija i Hrvatska su bile najuspešnije zemlje u regionu na Olimpijskim igrama u Parizu sa pet, odnosno sedam medalja ukupno.

Autor: Iva Jevtić

Iva Jevtić
Iva Jevtić
Profimedia

Slovenija je osvojila tri, Albanija dve, dok su bez odličja završile Severna Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine su za Hrvatsku bile slabije od prethodnih, ako se pogleda ukupan broj medalja. Naše komšije su osvojile ukupno sedam, od toga dva zlata, dva srebra i tri bronze.

Za razliku od 2020. kada su se hrvatski sportisti u domovinu vratili sa osam medalja, odnosno 2016. kada su ukupno sakupili 10 odličja, ovogodišnju najveću sportsku smotru završili su sa sedam.

Dva zlata obezbedila su im braća Martin i Valent Sinković u veslanju i Barbara Matić u rvanju.

Sinkovići su bili najbolji u dvojcu bez kormilara. Dramatičnu finalnu trku su Sinkovići završili kao najbrži – za 6:23,66, okitili su se zlatom, a baš ta četvrta medalja ih je učinila najuspešnijim hrvatskim olimpijcima.

Dosad su osvajali srebro u četvercu u Londonu 2012. godine, kao i zlato u dvojcu u Riju 2016. godine, te zlato u dvojcu u Tokiju.
 

Profimedia

Barbara Matić, 29-godišnja džudistkinja je komšijama donela drugu najsjajniju medalju – u džudou u kategoriji do 70 kilograma. Matićeva je u velikoj finalnoj borbi savladala Nemicu Mirijam Butkerajt.

Splićanki, koja je bila prvi nosilac turnira, ovo je prva olimpijska medalja u trećem pokušaju, koju je dodala na svoju impresivnu listu osvojenih odličja na velikim takmičenjima. Matić je dvostruka svetska šampionka, ove godine je osvojila i Evropsko prvenstvo, ima tri titule na grend slem turnirima, pet zlata na Gran priju, a uz sve to bila je i dva puta juniorska šampionka.

Profimedia

Srebrnim medaljama su Hrvatsku obradovali vaterpolisti i Dona Vekić, koja je ujedno ispisala istoriju.

U ženskom teniskom finalu u Parizu, Kineskinja Ćinven Dženg je pobedila Donu Vekić sa 2-0 u setovima – 6:2, 6:3.

Hrvatici je tako pripalo srebro čime je postala prva hrvatska teniserka u istoriji koja se na Olimpijskim igrama popela na drugo mesto.

Pre nje se nije desio ovakav uspeh ni u muškoj, ni u ženskoj konkurenciji.
 

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO



Jedinu medalju u ekipnim sportovima obezbedili su im, a ko drugi nego vaterpolisti. Nastavili su sa sjajnim nastupima u ovoj godini, te je na zlatnu medalju sa Svetskog i srebrnu sa Evropskog pridodato i srebro u Parizu.

U finalu su izgubili upravo od Srbije rezultatom 13:11, ali su čitavog turnira pokazali odličnu igru koja ih i drži u samom vrhu svetskog vaterpola.

Profimedia



Prvu medalju na ovom takmičenju je Hrvatskoj doneo Miran Maričić. Osvojio je bronzu u disciplini vazdušna puška na 10 metara i tako ostvario san – samo olimpijska medaljama mu je nedostajala.


Njegovo bronzano odličje je 42. Hrvatsko na letnjim olimpijskim igrama i prvo u vazdušnoj pušci nakon bronze Snježane Pejčić na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

AP Photo/Manish Swarup



U atletici su takođe bili uspešni – Sandra Elkašević, devojačako Perković, bacila je disk 67,51 metara i to je njen rekord sezone.

Nesvakidašnje, to je bio identičan rezultat kao i drugoplasirane Bin Feng. Međutim, Kineskinja je prva dobacila do te daljine, te je Hrvatica kući odnela bronzano odličje.
 

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini


Lena Stojković je u kategoriji do 46 kilograma trostruka evropska (2021, 2022, 2024) i dvostruka svetska prvakinja (2022, 2023), a sada je i osvojila i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama.

Hrvatska je dosad na Olimpijskim igrama osvojila pet medalja u taekvondou, a osvojili su ih Martina Zubčić (bronza 2008), Sandra Šarić (bronza 2008), Lucija Zaninović (bronza 2012), Matea Jelić (zlato 2021) i Toni Kanaet (bronza 2021).

Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Što se tiče ostalih država, Bosna i Hercegovina je na najveću sportsku smotru posalala ukupno pet sportista (jednog plivača, dve džudistkinje i dvoje plivača) i završila bez medalja.

Isti slučaj je i sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom – iz Pariza su se sportisti vratili bez medalja. Crna Gora je poslala po jednog predstavnika u atletici, boksu, jedrenju i tenisu, dvoje u plivanju, a učestvovala im je i vaterpolo reprezentacija.

Severna Makedonija je imala sedam predstavnika u šest sportova – po jedan u atletici, streljaštvu, rvanju, taekvondou i džudou i dvoje u plivanju.

Slovenija i Albanija se mogu pohvaliti sa tri, odnosno dve medalje.

Sloveniju su obradovali Andreja Leški (zlato u džudou), Janja Garnbret (zlato u sportskom penjanju) i Toni Vodišek (srebro u jedrenju).

Albanija je došla do dve medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, čime se "ispisala" s liste evropskih zemalja bez odličja na olimpijskim igrama. Bronzu je osvojio Islam Dudaev u rvanju u kategoriji 65 kilograma slobodnim stilom, kao i Čermen Valijev.

Tzv. Kosovu su srebrne medalje donele Distrija Karšniki i Laura Fazli u rvanju.

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu