Nova vest
Olimpizam 0

8.8.2024.

16:54

Šta to kriju organizatori Olimpijskih igara?

Nevladina organizacija "Surfrider Foundation" zatražila je od organizatora Olimpijskih igara (OI) da pokažu "transparentnost" objavljivanjem svih rezultata analiza kvaliteta vode Sene.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Organizacija, aktivna u zaštiti vodene sredine, zatražila je od "svih aktera u organizaciji OI u Parizu 2024. da objave sve podatke" o reci koja prelazi francuski glavni grad i to kako bi se "osigurala transparentnost informisanja građana".

Ona takođe traži od regionalne prefekture i gradske skupštine Pariza da "ažuriraju nedeljne podatke" o kvalitetu rečne vode.

EPA-EFE/ANDRE PAIN

Nedeljni bilteni, uvedeni početkom juna, suspendovani su od početka OI 26. jula, dok je francuski Organizacioni komitet OI preuzeo kontrolu nad prenošenjem podataka u kontekstu događaja, objasnila je gradska skupština AFP-u.

"Surfrider", koji je svoje uzorke uzeo u Seni, objanio je da od početka OI nije imao pristup mestu takmičenja, u blizini mosta Aleksandra III, zbog nedostatka ovlašćenja organizatora.

Organizatori moraju da "pokažu potpunu transparentnost kako za bezbednost sportista, tako i za informisanje građana, posebno u kontekstu plivanja Sene u leto 2025. godine", ocenila je NVO.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu