Nova vest
Olimpizam 170

8.8.2024.

14:50

Skandal epskih razmera – Amerikanci se dopingovali, a Amerika sve zataškala!

Američka antidoping agencija (USADA) priznala je da je zataškala slučaje dopinga u svojim redovima.

Izvor: Reuters

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Profimedia/François BENEYTOU

U ekskluzivnom tekstu koji je objavio Rojters navedeno je da je USADA dopustila svojim sporistima koji su pali na testiranju na doping da nastave da se takmiče, a o tome nikoga nije obavestila.

To je razljutilo Svetsku antidoping agenciju (WADA), koja je navela da je protiv njihovog kodeksa da se sportistima koji su uhvaćeni za doping dozvoli da se bilo gde takmiče i tako potencijalno osvoje novac i medalje.

Navodno, radi se o slučajevima između 2011. i 2014. godine, a ti sportisti su sada već uveliko u penziji. WADA je navela da se radilo o dvoje manje poznatih trkača, ali i o jednom poznatijem i uspešnijem .

"WADA je saznala za barem tri slučaja sportista koji su ozbiljno prekršili antidoping pravila, a dozvoljeno im je da se takmiče godinama dok su bili duošnici za USADA, a da niko o tome nije obavestio WADA i da ne postoji nikakvo pravilo ni pod globalnim kodeksom ni po pravilima USADA", navedeno je u izjavi za Rojters i dodato da nikome od sportista nije oduzeto nijedno osvojeno odličje, niti uzet jedan jedini dolar od osvojenih nagrada.

USADA, s druge strane, kaže da se odlučila za ovakav potez kako bi dopingovane sportiste iskoristila kao doušnike, koji su zauzvrat cinkarili sve uključene u antidoping šemu u Americi.

"Ovo je efektivan način da se reše veći, sistemski problemi", pokušao je da opravda ovakav potez izvršni direktor USADA Trevis Tajgart.

Prema pravilniku USADA, sportisti koji značajno pomognu prilikom nekih istraga o dopingu mogu da podnesu prijavu da im se postojeća kazna suspenduje ili umanji.

To ne znači da – ni prema pravilniku USADA – bilo koji sportista može da nastavi da se takmiči pre nego što je prvo snosio sankcije za prekršaje.

Tajgart je dodao da se USADA više neće podvrgavati ovoj taktici sem ukoliko je ne odobri WADA, ali i da je njegova organizacija mislila da je to što je uradila bilo dozvoljeno.

Podeli:

Komentari 170

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu