Nova vest
Olimpizam 0

5.8.2024.

23:50

Bronzano zvono na pariskom stadionu tokom OI biće prebačeno u Notr Dam

Bronzano zvono sa oznakom "Paris 2024" koje se oglašava na francuskom stadionu gde su u toku Olimpijske igre biće kasnije prebačeno u parisku katedralu Notr Dam, preneo je radio Frans enfo.

Izvor: Beta

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/BEAUTIFUL SPORTS/Axel Kohring

Zvono, izrađeno u Normandiji, napravljeno je po meri za gotsku srednjovekovnu katedralu koja je izgorela u velikom požaru 15. aprila 2019. godine.

Organizatori OI su stavili zvono na stadion kao simboličan gest i omaž katedrali.

Zvono će biti i na Paraolimpijskim igrama od 28. avgusta do 8. septembra, pre nego što bude krasila jednu od kula Notr Dam.

Inače, Notr Dam je tesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Zvona katedrale u Parizu su se između ostalog oglasila posle Kosovske bitke 1389, što nije potvrđeno, kao i na 800. godišnjicu te bitke.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu