Nova vest
Olimpizam 2

3.8.2024.

9:30

"Bez" kolena i zgloba – ma, šta je to za Srbiju?

Može li išta da se poredi sa predstavljanjem svoje zemlje na Olimpijskim igrama? Ako pitate Novaka Đokovića i Angelinu Topić, teško.

Autor: Luka Nikolić

Luka Nikolić
Luka Nikolić
Starsport/Vatroslav Rolland

Sedmi dan Olimpijskih igara u Parizu za Srbiju je prošao turbulentno. Bilo je i neuspeha i uspeha, ali su ova nezaboravna 24 časa obeležili jedan teniser i jedna atletičarka.

Naravno, ne baš bilo koji teniser, a ni baš bilo koja atletičarka.

Sada već možemo jasno da zaključimo da su najviše pokazali povređeni – Novak uz problem sa kolenom koje je nedavno operisao, Angelina uz naprsnuće fibule u predelu desnog nožnog zgloba.

"Kakva devojka, sa takvom povredom da izbori finale je za rubriku Verovali ili ne!", napisao je Veselin Jevrosimović, predsednik Srpskog atletskog saveza.

Ćerka proslavljenog Dragutina Topića dola je na svoje prve Igre sa samo 19 godina, a pre nego što je izvela prvi skok zadesio ju je peh, pošto je zglob povredila na zagrevanju.

Mimo toga, samo Bog zna kako, preskočila je prvo 188 centimetara, pa 192 – dovoljno za plasman u veliko finale.

Htela je srpska atletičarka da se pojavi na borilištu i u nedelju, ali to je, jednostavno, u ovom trenutku nemoguće.

Dobro, bilo je i nemoguće da prođe u finale sa ovakvom povredom zgloba, ali ovo je stvarno nemoguće.

"Zaista sam verovala da ću moći da uprkos svemu izađem opet na borilište, dala sam sve da se izborim za njega, ali eto, izgleda da na kraju  nije bilo suđeno, ovog puta. Vidimo se uskoro, neću daleko", napisala je u "oproštajnoj" poruci Topićeva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by angelina<3 (@angelinatopic)

Oko Angeline još nismo naučili da se nerviramo kako treba, ali smo to doktorirali zbog Novaka Đokovića.

Kad promaši smeč, izgubi dobijeno, deluje nezainteresovano... Da, sve se to dešava i najvećem sportisti svih vremena, ipak je i on čovek.

Najveće nerviranje je pak kada se desi onaj peh na koji on ne može da utiče – a to je povreda.

Pokidao je Novak meniskus kolena tokom Rolan Garosa ove godine, a onda se (nemoguće) brzo vratio na teren i igrao finale Vimbldona.

Ni tri nedelje kasnije, evo njega u finalu Olimpijskih igara. Na terenima Rolan Garosa, da situacija bude još "filmskija", a eto i povrede – opet isto koleno...

Strepela je Srbija – bukvalno su se ljudi tresli da čuju vesti – pred polufinale sa Lorencom Muzetijem. Ne zbog jačine nimalo naivnog protivnika, već zbog toga što je Đokovićev nastup bio pod znakom pitanja.

Ali, svi koji su pročitali ovu izjavu mogli su mirno da sačekaju 19 časova.

"Čak iako doktor kaže da nije okej, verovatno ću izaći na teren i pokušati. Ovo su retke prilike da se borim za medalju za svoju zemlju i uradiću sve što je moguće u naredna 24 časa da se stavim u poziciju da se borim za medalju za Srbiju".

Normalno, mogla je viša sila da se umeša kao kod Angeline i da Novakovo stanje sa kolenom – istim onim koje je operisao pre oko dva meseca – bude nezalečiva, ali to, hvala Bogu, nije bio slučaj.

Izašao je na "Šatrije" sa sada već svima dobro poznatim sivim steznikom i pokazao klasu. Nije bilo lako, ali je bilo 2-0.

Da li bi Angelina rizikovala da pogorša povredu zgloba da nisu bile u pitanju Olimpijske igre, gde se borila za medalju za Srbiju?

Da li bi Novak rizikovao da nastavi igru nakon što je povredio koleno koje je nedavno operisao, da se ne bori za medalju za Srbiju?

Veliko je pitanje, u najmanju ruku.

Ne shvatite pogrešno ovaj tekst. Ne pozivamo ovime da se Novaku ni Angelini daju neke posebne medalje jer su bili hrabri. Na Olimpijske igre se ne dolazi samo da pokažete zube, pogotovo ne ako ste kalibar Novaka Đokovića, pa i (utisak je do sada) Angeline Topić.

Oni su u Pariz došli po zlato.

Angelini se nije dalo, ali će imati još pregršt prilika tokom karijere.

Novak u nedelju ima priliku da konačno može da zaokruži najbolju karijeru koju je sport ikada video. I da protivniku kaže isto ono što je rekao Endiju Mariju u Rimu 2011. godine. Ne jer ga ne voli, nego... Eto, tako.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu