Nova vest
Sportovi na vodi 1

27.7.2024.

11:00

Mačković za B92.sport: "Prošli smo golgotu – neverovatna priča"

Martin Mačković i Nikolaj Pimenov ove subote izaći će na veslačku stazu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Dejana Popović
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Njihova trka u zakazana je za 12.30, kada će naš dubl skul pokušati da uspešno prevesla prvu prepreku.

"Svi smo zdravo i spremno. Hvala Bogu i fizički i psihički. Biće naporno, biće teško, ali spremni smo", rekao je Mačković za B92.sport.

Njihovom odlasku na OI prethodila je saga, gde su Mačković i Pimenov tek u poseldnjem trenutku dobili priliku da se bore za olimpijsku normu, jer im Veslački savez nije za to davao dozvolu.

Sa Olimpijskih igara u Parizu

Dejana Popović


Savez je otkazao učešće dubl skula Beđik-Rajković na kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre u Lucernu, ali je onda u poslednjem trenutku reagovala Svetska veslačka federacija i pozvala Mačkovića i Pimenova, koji su imali bolje rezultate od pomenutog dvojca.

"Iskreno, normu je bilo izboriti najlakše. Doći do toga da dobijemo šansu da se takmičimo za nju je bilo mnogo teže. Prošli smo golgotu. Toliko smo želeli, a kada smo ipak dobili priliku da se izborimo, znao sam koliko smo motivisani i da neće bilo teško", rekao je Mačković i osvrnuo se na sva dešavanja koja su mogla da ga spreče da ne učestuje na svojim drugim OI.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr



"Meni je to bio baš težak period. Od Tokija treniramo maksimalno, sve smo uradili u smislu treninga i sa Milošem Vasićem, starim partnerom.  Mnogo smo se trudili, mnogo smo želeli, ali jednostavno nismo uspeli. Uvek smo imali neki peh. Nismo uspeli ni prošle godine na SP da uzmemo i normu i ove godine smo opet sa novim snagom, novim željom nastavili, uvek nam se nešto desilo i na kraju smo smo prestali. Krenuo sam sa Nikolajem dubl, jer je  to na nekim treninzima imalo smisla. To je bio naš plan, a Savez je imao drugi plan, nije hteo da nas spoji i onda to je bilo stvarno velika borba da uopšte dođemo do takmičenja. Većinu vremena je izgledalo da ne ićemo ni ići, iako su ministarstvo i OKS  podržavali  ideju da probamo Nikolaj i ja. Ako se gledaju u sportski rezultati, sa sportske priče, ta kombinacija bi stvarno na papiru trebalo da bude najbolja i mi smo isto verovali u to. Jednostavno Savez zbog nekih svojih interesa i drugih stvari je pokušao da uradi sve da mi ne veslamo zajedno" ispričao je Mačković.

Kako kaže, pomirio se sa tim da neće biti u prilici da se bori za OI, a onda je došao preokret.

"Prvih par dana mi je bilo stvarno teško, onda sam nekako pomirio sa time da uopšte nećemo ići, nećemo učestvovati na tom takmičenju. Mnogo je bilo neočekivano i neverovatno uopšte da nas je Svetska veselačka federacija pozvala dan pre takmičenja, kad su videli da ovo je drugi dubl koji je Savez prijavio, neće ići, da ipak možda ćemo moći da nastupem i onda je počela stvarno neverovatna priča. Dan pre takmičenja bili smo bez treniranja, kao balon smo se malo izduvali. Ipak smo otišli tamo, dobili smo odobrenje da se trkamo, uspeli smo da odradimo. Tako da težak je bio period, ali je nekako preokrenula se sve na dobro", prisetio se Martin.

VK Partizan/ Milan Stanojević



Ove subote Mačković će u paru sa Pimenovim pokušaće da popravi rezultat sa Igrama u Tokiju, gde je sa Vasićem, tek oporavljenim od korone, ostao bez očekivanih rezultata.

"Mnogo je drugačija situacija, sa Milošem u paru smo dve godine pre OI u Tokiju  kvalifikovali, a sad smo se dva meseca pred Igre. Tada smo poznavali  konkurenciju, svi smo se trkali mnogo više puta, bili smo mnogo uvežbani, bili smo mnogo dobri. Sve je bilo savršeno,  bili samo samouvereni. Sve je išlo dobro, dobro smo veslali, bili smo na dohvat ruke do nekog uspeha, dok se nije korona desila. Nije možda to jedini razlog, ali to je najveći što mi  nismo uspeli. Sad je sve drugačije, sad kasno smo se kvalifikovali, nismo toliko veslali, nismo se toliko trkali protiv ostalih. U Tokiju smo bili favoriti za medalju, ali nekima se otvori put, nekima se zatvori, nekima se poklape zvezde, nekima ne. To je bilo u našem slučaju, jesmo mi bili mnogo blizu, ali na kraju nismo uspeli. Sada smo autsajderi, nismo se previše trkali protiv konkurencije. Mislim da malo ni konkurencije nije svejedno za nas, zato što ne znaju da li možemo da budemo dobri. Drugačija je situacija, mislim da nam se može otvoriti put, spremni smo".

Posle Tokija gde nije bilo navijača, u Parizu će moći da imaju podršku sa tribina.

"Protivnici će imati više navijača nego mi, biće drugačiji doživljaj. Doći će mi porodica i drugari, pa možda će to da pomogne. Biće zanimljivo", poručio je Mačković.

B92.sport

Podeli:

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu