Nova vest
Olimpizam 0

26.7.2024.

8:25

"Šta ćete ovde kad nema Đokovića?" FOTO

Više od 10.500 sportista učestovaće na Olimpijskim igrama u Parizu, a većina njih tradicionalno je smeštena u Olimpijskom selu.

Dejana Popović
B92.sport/Dejana Popović

Sportska oaza, koja se prostire na skoro 134 hektara u Sen Deniju, bila ja atrakcija i za novinare, koji su dan pred otvaranje Ol imali priliku da zavire u "grad olimpijaca".

Bezbednosne procedure i ovde su veoma stroge, a da biste stigli do kompleksa sačinjenog od 82 zgrade, morate da prođete razne skenere, ali i da dobijete posebnu "kartu" sa kojom vam je boravak u Selu dozvoljen.

Po malo nesvakidašnje, možda više neočekivano, ulaznica za Olimpijsko selo je žuta traka, koju ste u obavezi da nosite sve vreme i na vidnom mestu. 

Volonteri i zaposleni u pres centru uglavnom će vam je staviti na ruku, na njoj je odštampan i broj pod kojim ste "založili" svoju akreditaciju, koju dobijete nakon završenog obilaska Sela. 

B92.sport/Dejana Popović



I vas je ovo podsetilo na jedan detalj iz istorije, ali nećemo da tražimo negativne konotacije i neka bude da je to bilo najbolje rešenje za organizatore.

Tako "obeleženi" možete da kružite po Selu i zavirite u svaki ćošak, a prvi zadatak bio je pronaći srpski paviljon. 

Jedan od volontera, gospodin između 50-60 godina ponudio se da da informacije o tome gde je koji tim smešten.

B92.sport/Dejana Popović


Dok je u svojim rukama držao mapu i plan Sela, srdačno je pričao gde su neke od najbrojnijih delegacija pozicionirane, da bi usledilo pitanje ko nas tačno zanima.

"Srbija", bio je kratak odgovor, posle kog je došao začuđujući pogled.

"Pa vi ste došli ovde, iako Đokovića nema. Zašto? On nije u Selu", uzvratio je gospodin.

"To je dobra odluka za njega, mora da se maksimalno spremi za osvajanje olimpijskog zlata. Vreme je", nastavli smo dijalog sa gospodinom, očigledno dobrim poznavaocem tenisa.

B92.sport/Dejana Popović


"Ni Siner nije došao jer je odustao, ali jesu Nadal i Alkaras. Volim Novaka, ali moj sin je "lud" za njim. Pošto sam ja Britanac, voleo bih da Mari uzme zlato, ali bilo bi mi drago iz zbog Novaka", kaže sredovečni gospodin i dobija šaljiv odgovor da je Endiju dosta, jer već ima dva olimpijska zlata.


Uz lepe želje i sreću Đokoviću, ali izveštacu B92. sport, usledio je rastanak sa volonterom i otpočela je pešačka odiseja pa Olimpijskom selu.

Prostor je ogroman, a vreme obilaska ograničeno, pa je prva stanica bio pronalazak zgrade u kojoj je smešten tim Srbije.

B92.sport/Dejana Popović



Kako nam je objasnio pominjani britanski volonter, Srbija je objekat  "delila" sa Australijancima, koji su im prve komšije. 

Srpske trobojke stajale su u ravni sa zastavama Australije, a ne toliko dalje od našeg tima, svoju lokaciju ima i delegacija Sjednjenih Američki Država.

B92.sport/Dejana Popović



Iako je postojala nada da ćemo možda sresti neku američku zvezdu, sreća nas nije pogledala, ali smo pronašli nekog koga jeste.

Na ulasku u srpski paviljon dočekala nas je srpska stonoteniserka Izabela Lupulesku, koja je trenutke odmora provodila u prostoru za sedenje na terasi.

B92.sport/Dejana Popović


Vidno uzbuđena i srećna što je deo svega, jer su ovo njene prve Olimpijske igre, podelila je utiske o Selu.

"Tek sam stigla, jer sam imala trening i sve mi deluje veoma lepo i zanimljivo. Čim sa kročila, prvu osobu koju sam videla u Selu bila je Simon Bajls. Ej, prolazim pored Simon Bajls, najnormalnije", rekla je Izabela, koja nije mogla da sakrije oduševljenje.

Lupulesku će svoj prvi meč igrati 27. jula, videćemo koliko joj je američka gimnastičarka bila znak pored puta.

Na redu je bila možda najveća atrakcija u Selu, a to su čuveni olimpijski krugovi, najtraženija lokacija za sliku mnogih olimpijaca.

Strpljivo se čekalo u manjim redovima da se ovekoveči trenutak gde će u pozadini biti pet krugova u različitim bojama.

B92.sport/Dejana Popović


Kome fotografisanje nije prioritet, relaksaciju i odmor mogao je da potraži duž celog Olimpijskog sela, gde su postavljeni lejzibegovi, stolice i ležaljke.

Neko je vozio bajs, drugi sportisti su trenirali, trčali, šetali... Bilo je i onih koji su se zabavljali u sobi za razonodu, gde su dosputne različite igre, počev stonog fudbala, košarke, pikada...

Za svakog je bilo po nešto, a opšti utisak je ležernost i dobra atmosfera koja je isijavala iz gotovo svakog olimpijca pored kog smo prošli.

Nadamo se da će se dobra energija preneti i na borilišta, jer sve smo bliži trenucima kada kreću borbe za olimpijski tron.

Ostavli smo Selo i sportiste u svom režimu, jer nas ovog petka čeka zvanična ceremonija otvaranja OI.

Još samo malo i Igre zaista počinju.

B92.sport

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

5 h

Novo Sport Video Menu