Nova vest
Olimpizam 4

24.7.2024.

20:30

Skoro 90 odsto učesnika na OI testirano na doping

Skoro 90 odsto učesnika Olimpijskih igara u Parizu testirano je od početka godine u okviru predolimpijskog antidoping programa, saopštila je Međunarodna agencija za testiranje (ITA).

Izvor: Beta/AFP

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia/Imago/Julien Mattia/LexPictorium

U pojedinim sportovima postoji i stoprocentna pokrivenost antidoping testovima i tek mali broj sporista, učesnika olimpijskih igara, nije dosad podvrgnut ovoj vrsti kontrole.

Međunarodna agencija za testiranje saopštila je da je skoro 90% takmičara koji će se nadmetati u Parizu testirana od starta godine.

U sportovima poput dizanja tegova (gde je kroz istoriju bilo najviše dopinga), trijatlona i plivanja gotovo je stoprocentan broj testiranih takmičara, a blizu te brojke su plivači, atletičari i gimnastičari.

U ovim disciplinama 75 odsto kvalifikovanih za Igre je čak testirano "najmanje tri put" napominje ova organizacija, koja je šest godina zadužena za olimpijski antidoping program, a sada i za većinu međunarodnih federacija.

Među delegacijama koje dolaze u francusku prestonicu kineski plivači su pod posebnom pažnjom od otkrića u aprilu da su 23 njihova sportista bila pozitivna uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020, ali da nikada nisu sankcionisana.

Kineske antidoping vlasti su zaključile da je to bio slučaj "kontaminacija hrane".

Prema međunarodnoj Plivačkoj federaciji, kineski plivači koji se takmiče u Parizu testirani su "u proseku po 21 put od 1. januara", u poređenju sa šest puta za Amerikance, pet za Italijane, četiri za Australijance, Britance i Francuze.

Nasuprot tome, samo 63% fudbalera je testirano, dok je FIFA jedna od retkih međunarodnih federacija koja svoj antidoping program nije poverila Međunarodnoj test federaciji.

Niskorizični sportovi (za upotrebu dpinga), jahanje i jedrenje su bili manje ciljani: 63% odnosno 69% njihovih predstavnika je podvrgnuto anti-doping testovima.

Ukupno, ITA je od 1. januara uradila više od 32.600 testova na olimpijskim učesnicima, odnosno 45% više nego u prethodnih šest meseci za istu populaciju sportista.

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu