Nova vest
Olimpizam 0

24.7.2024.

13:44

Francuska domaćin ZOI 2030. godine – predaje štafetu Juti

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da će Francuska biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia
Određen i domaćin ZOI 2034.

U isto vreme određeno je i da će Solt Lejk Siti, najveći grad američke savezne države Jute, biti domaćin Zimskih olimpijskih igara posle Francuske.

Predloženo je da se ZOI 2030. godine održe od 1. do 17. februara, dok će Paraolimpijske igre uslediti od 1. do 10. marta. Mesto održavanja biće francuski Alpi, odnosno Gornja Savoja, Savoja, Brijanson i Nica.

MOK je prihvatio kanditaturu Francuske, ali uz priložene uslove i potpisivanje garancija od predsednika Emanuela Makrona.

Makron je dao uverenja da će buduća vlada, koja će se formirati posle Letnjih igara u Parizu, preuzeti sve organizacione garancije koje će morati da potpiše naredni premijer Francuske.

"MOK je odredio rok do 1. oktobra, kada će sledeći francuski premijer morati da potpiše dokument koji garantuje ključna obećanja. Nacionalna skupština mora da ratifikuje taj dokument do 1. marta", rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah.

Članovi MOK-a prihvatili su njegove garancije i dali svoje odobrenje, sa 84 za i 4 glasa protiv, uz sedam uzdržanih.

"Želeli bismo da vam se zahvalimo na poverenju, poštovaćemo naše obaveze", rekao je Makron u kratkom govoru nakon proglašenja.

Nacionalne vlade u zemljama domaćinima OI moraju formalno da potpišu finansijska i bezbednosna obećanja koja su neophodna za organizovanje i vođenje igara.

Makron je 9. juna raspustio Nacionalnu skupštinu i raspisao izbore, koji su održani 30. juna i 7. jula, a nova vlada još uvek nije izabrana.

Aktuelni premijer Gabrijel Atal napustiće tu funkciju nakon izbora nove vlade.

ZOI održaće se uFrancuskoj po četvrti put. Prethodno su Igre bile u Šamonju 1924, Grenoblu 1968. i u Albervilu 1992. godine.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

Fudbal

Minimalac Brazila protiv Ekvadora

Fudbalska reprezetnacija Brazila pobedila je jutros selekciju Ekvadora rezultatom 1:0, u meču sedmog kola južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Tanjug

10:13

30 min

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu