Nova vest
Olimpizam 0

22.7.2024.

22:00

"Izraelska delegacija je dobrodošla na OI"

Šef francuske diplomatije Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) izjavio je da je izraelska delegacija dobrodošla u Francusku na Olimpijske igre

Izvor: Beta

Profimedia/Kin-Wai YUEN/SIPA

To je izjavio posle sporne izjave poslanika radikalne levice da Izraelci ne treba da dolaze, javila je agencija Frans pres.

Sežurne koji se nalazi u Briselu gde će danas biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije, rekao je da će uskoro razgovarati sa izraelskim kolegom, dodajući da je izjava poslanika radikalne levice "neodgovorna i opasna".

"Zbog toga želi da kažem, u ime Francuske, da je izraelska delegacija dobrodošla u Francusku na OI. Imaću i priliku da to ponovim izraelskoj vladi", rekao je Sežurne.

Poslanik radikalno levičarske stranke Nepokorena Francuska Toma Port (Thomas Portes), čija je stranka u koaliciji Novi narodni front koja je osvojila najviše glasova na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima, izjavio je tokom vikenda da izraelska delegacija nije dobrodošla u Pariz.

Kako je preneo radio Frans enfo (France Info), Port je na skupu podrške Palestincima rekao da "izraelski sportisti nisu dobrodošli u Pariz i da francuska diplomatija mora da izvrši pritisak na Međunarodni olimpijski komitet da izraelska zastava i himna ne budu tokom OI, kao što je to bio slučaj sa Rusijom" posle početka njene invazije na Ukrajinu.

Port je u januaru dao sličnu izjavu, rekavši da bi izraelski sportisti trebalo na OI da učestvuju pojedinačno, u beloj uniformi i pod zastavom i himnom OI.

OI počinju u petak i trajaće do 11. avgusta.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu