Nova vest
Olimpizam 11

18.7.2024.

15:50

Rusija u Parizu sa samo 15 sportista – 320 manje nego u Tokiju

Međunarodni olimpijski komitet objavio je konačan broj ruskih sportista koji će se takmičiti na predstojećim olimpijskim igrama u Parizu.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

U pitanju je brojka od 15 takmičara.

Ova mala grupa sportista predstavljaće svoju zemlju koja je već dve godine pod svim mogućim sankcijama zbog rata sa Ukrajinom. Pritom, neće se nadmetati pod zastavom Rusije već kao neutralni sportisti, bez obeležja zemlje koju predstavljaju.

Ovakav tretman MOK-a prema Rusima još je tvrđi nego na prethodnim Igrama u Tokiju kada je najprostraniju zemlju sveta predstavljalo 335 sporista.

Tada su okolnosti bile daleko povoljnije po Ruse, mada su i pre četiri godine nastupali pod određenim restrikcijama, kao posledica sankcija zbog masovnog dopinga na ZOI u Sočiju 2014.  

U Parizu, Rusiju će predstavljati sedmoro takmičara u tenisu, tri u kanuu, tri u biciklizmu, i po jedan u plivanju i gimnastici.

Danil Medvedev biće nesumnjivo najveća zvezda tima, uz njega za medalje u tenisu boriće se Pavel Kotov, Roman Safiullin, Jekaterina Aleksandrova, Mira Andrejeva, Diana Šnider i Jelena Vesnina.

Međunarodni olimpijski komitet je zabranom učešća na Igrama sankcionisao nekolicinu ruskih olimpijaca zbog stavova prema ratu u Ukrajini, bilo da su o tome pričali u medijima, na društvenim mrežama ili na javnim događajima.

Brojni ruski sportisti su odustali od Igara svojevoljno, iako su izborili olimpijsku normi.

To se pre svega odnosi na 21 predstavnika u borilačkim sportovima (džudo, rvanje), jer nisu želeli da se takmiče pod uslovima koji su im nametnuti.

 

Podeli:

Komentari 11

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu