Nova vest
Olimpizam 0

23.7.2024.

20:45

Pandemijske igre od 20 milijardi $ – Novakova agonija i zlatne devojke

Igre XXXII Olimpijade u Tokiju održane su sa godinu dana zakašnjenja i u potpunosti obeležene pandemijom koronavirusa.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Takmičenja su se uglavnom održavala iza zatvorenih vrata bez dozvoljenog javnog gledanja zbog vanrednog stanja u oblasti Tokija kao odgovora na pandemiju.

To su prve i jedine Olimpijske igre koje su održane bez gledalaca, a bile su najskuplje ikada, sa ukupnom potrošnjom od preko 20 milijardi dolara.

Zbog jednogodišnjeg odlaganja, Tokio 2020. su bile prve i jedine Olimpijske igre koje su održane u neparnoj godini i prve Letnje olimpijske igre od 1900. koje su se održavale u godini koja nije bila prestupna.

Japan je kao domaćin na listu sportova dodao bejzbol/softbol, karate, sportsko penjanje, surfovanje i skejtbord, od kojih su poslednje četiri debitovale na Olimpijskim igrama, a poslednje tri će ostati u olimpijskom programu.

Među debitantskim sportovima bili su još basket 3x3 i BMX.

Najviše medalja osvojile su SAD 113 (39 zlatnih) Bermuda, Filipini i Katar osvojili su svoje prve zlatne olimpijske medalje u istoriji. Burkina Faso, San Marino i Turkmenistan su osvojili svoje prve olimpijske medalje u istoriji.

Heroji iz Tokija

Profimedia

Alison Feliks postala je najodlikovanija žena i Američka sportistkinja u istoriji atletike. Ona je u Tokiju osvojila desetu medalju na svojim petim igrama.

Možda i najveći heroj Igara bio je katarski skakač uvis Muzau Esah Baršim na čiji zahtev je "podeljena" zlatna medalja zbog čega mu je rival Đanmarko Tamberi iz Italije skočio u zagrljaj.

Bilo je i "kontroverzi", tako je Amerikanka Rejven Saunders iskoristila osvajanje zlatne medalje u bacanju kugle da pošalje poruku svetu, kao crna gej žena koja se borila sa depresijom toliko teškom da je pokušala i samoubistvo.

Ona je jedina prekršila Pravilo 50 koji zabranjuje javni prostest na pobedničkom podijumu.

Dok je stajala na vrhu podijuma za zlatom oko vrata, podigla je ruke iznad glave i stavila ih u X položaj.

Najveći šok u Tokiju priredila je druga Amerikanka Simon Bajls, višestruka šampionka u gimnastici, koja se povukla usred takmičenja zbog mentalnog zdravlja.

Među heroje Tokija upisao se i njen zemljak Kejleb Dresel sa pet zlatnih medalja u plivanju, a velika inspiracija za sve sportiste postao je Holanđanka Sifan Hasan koju je tokom trke na 1.500 metara saplela rivalka, ali je uprkos ogromnom zaostatku uspela da prestigne 11 trkačica i prođe kvalifikacije. Na kraju je osvojila bronzu.

Amerikanci su nastavili apsolutnu dominaciju u košarci u obe kategorije, a košarkašice su osvojile sedmo zlato zaredom.

Srbija u Tokiju

Profimedia

Srbija je peti put učestvovala na Letnjim igrama pod tim imenom.

Srbija je prvi put imala predstavnike u ekipnoj konkurenciji u stonom tenisu, u ženskoj konkurenciji u boksu, u debitantskim sportovima na olimpijskim igrama, 3x3 i karateu, a po prvi put nakon raspada Jugoslavije predstavnika u slobodnom stilu u rvanju.

Muška baskert 3x3 reprezentacija i karatistkinja Jovana Perković su osvojili prve medalje za Srbiju u ovim sportovima.

Perkovićeva je obradovala naciju zlatnom medaljom na debiju karatista na OI.

Basketaši su važili za favorite u Tokiju, nažalost, u polufinalu su poraženi od Rusa, ali su se ipak okitili bronzom.

Tekvondistkinja Milica Mandić postala prvi dvostruki olimpijski šampion iz Srbije u individualnim sportovima.

Vaterpolisti su takođe postali heroji nacije odbranivši zlato iz Rija.

Jedino srebro osvojio je strelac Damir Mikec, dok su bronzana odličja, osim basketašima, pripala još rvaču Zurabu Datunašviliju, strelcu Milenku Sebiću, te tekvondoistrkinji Tijani Bogdanović.

Medalje su izmakle našim najvećim nadama za odličje, Novaku Đokoviću i Ivani Španović, a oboje su bili čertvrti. A Đoković je uz to predao i meč u mešovitom dublu za bronzu u paru sa Ninom Stojanović.

Bez medalje su ostale i košarkašice porazom u meču za bronzu.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu