Nova vest
Olimpizam 2

12.7.2024.

11:30

"Amerikanci se zabrinjavajuće malo testiraju na doping"

Više od 30 evropskih antidoping agencija izrazile su zabrinutost zbog manjka testiranih sportista sa tla SAD od kojih će se mnogi takmičiti na predstojećim Olimpijskim igrama.

Izvor: B92.Sport

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U pismu adresiranom Svetskoj antidoping agenciji (WADA), ali nesumnjivo usmerenog ka antidoping agenciji u SAD, njihove evropske kolege su navele da su "uznemirene zbog toga sportisti koji se takmiče u profesionalnim i fakultetskim sportskim sistemima nisu vezani kodeksom Svetske antidoping agencije i pozvali su WADA da izvrši detaljnu procenu".

Iako ne upiru direktno prstom u Sjedinjene Države, testiranja u američkim koledžima i profesionalnim sportskim ligama, kao što su Nacionalna fudbalska liga, Mejdžor liga bejzbola, Nacionalna košarkaška asocijacija (NBA) i Nacionalna hokejaška liga, dugo su posmatrana kao "crna rupa" od strane anti- doping zvaničnika.

"Za nas je alarmantno da se sportisti koji se takmiče na najvišem niovu u koledž sistemu i profesionalnim ligama, nisu vezani odredbama svetskog antidoping kodeksa", navodi se u otvorenom pismu Centralne evropske antidoping organizacije (CEADO) poslatom na adresu Svetske antidoping agencije (WADA), potpisanom od strane 31 evropske antidoping agencije.

"Na osnovu dostupnih podataka, brojevi uzoraka prikupljenih u nekim od ovih zemalja su zabrinjavajući u odnosu na broj sportista koji učestvuju na velikim sportskim događajima kao što su Olimpijske igre i svetska prvenstva i duboko smo zabrinuti što ti sportisti očigledno nisu biti dovoljno testiran pre velikih sportskih događaja", piše u pismu.

Olimpijski i paraolimpijski komitet Sjedinjenih Američkih Država (USOPC) saopštio je u sredu da će poslati tim od 592 člana na Olimpijske igre u Parizu sa 75 odsto (444 sportista) koji su se takmičili u 169 škola. Dvadeset i jedan tim ima najmanje 80% univerzitetskog učešća na svojim olimpijskim spiskovima u SAD, uključujući 15 timova koji se sastoje od 100% koledž sportista.

SAD su potpisnice WADA kodeksa, ali kao privatne kompanije, NFL, MLB, NBA i NHL nisu obavezane pravilima kojih se moraju pridržavati sportski savezi kako bi omogućili američkim sportistima da se takmiče na međunarodnom nivou.

NCAA, upravno telo za fakultetski sport, takođe ne priznaje kodeks.

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON


Predsednik WADA Vitold Banka rekao je Rojtersu da na njegovu konstataciju da se 90 odsto američkih sportista ne takmiči po svetskom antidoping kodeksu, niko u SAD ne želi da razgovara o tom pitanju.

"Kada sam pomenuo da u SAD jedno od najvećih tržišta na svetu za lekove koji poboljšavaju učinak i ilegalne steroide, nije bilo zainteresovanih za priču o tome. Oni, pre svega, moraju da pogledaju svoje dvorište".

Poziv Sjedinjenim Američkim Državama da svoju antidoping agenciju dovedu u red donosi nove trzavice između Agencije za borbu protiv dopinga Sjedinjenih Američkih Država (USADA) i svetske antidoping agencije (WADA) oko postupanja globalne agencije sa slučajevima 23 kineska plivača koji su bili pozitivni, ali su dobili dozvolu da se takmiče na Igrama u Tokiju.

U nezavisnom izveštaju objavljenom u utorak zaključeno je da je WADA sledila utvrđena pravila i da nije pogrešila u ovom slučaju.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u četvrtak podržao ove nalaze.

Grupe za borbu protiv dopinga "FairSport" i "Global Athlete" nazvali su proces "od samog početka neispravnim zbog svog ograničenog obima i nezavisnosti“, dok je šef "USADA" Travis Tigart otišao dalje i doveo u pitanje da li je globalna agencija bila u stanju da "očisti" izveštaj pre nego štoje objavljen.

Podeli:

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
iOS

Naplaćivaće više

Apple je povećao cene za svoju uslugu zamene baterije, ali ne za sve iPhone 16 modele.

MacRumors

8:10

1 h

Gejming

"To nećemo koristiti"

Šef razvojnog tima Sports Interactive odbacio je mogućnost korišćenja generativne veštačke inteligencije za poboljšavanje dosadnih pres konferencija u Football Manageru.

HCL

15:35

17 h

Novo Sport Video Menu