Nova vest
Olimpizam 0

23.7.2024.

17:55

Nedostižni Felps, 7:1 i srpska "berba"

Svima su još uvek sveža olimpijska sećanja iz Rio de Žaneira iako je to bilo 2016.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

U Brazilu je Srbija imala najviše uspeha do tad i visoko podigla lestvicu za buduće Igre sa čak osam odličja.

Prvi put ikada su Olimpijske igre održane na tlu Južne Amerike.

Oboren je rekord sa 206 država učesnica, jer su po prvi put učestvovali Južni Sudan, tzv. Kosovo, ali i Olimpijski izbeglički tim.

Posle 112 godina u olimpijsku porodicu vraćen je golf, pa kao novi sport debitovao je ragbi sedam.

Centralno mesto održavanja bio je čuveni stadion "Marakana" gde su održane ceremonije otvaranja i zatvaranja, kao i finala fudbalskih turnira.

Profimedia

Atletičari su bili na zvaničnom Olimpijskom stadionu "Žoao Avelanž", a vodeni sportovi su se održavali u Centru "Marija Lenk".

Nije moglo bez plaže Kopakabane gde su se održavala takmičenja u odbojci na pesku i triatlonu, a osim Rija, borbe za medalje su se vodile i u Sao Paulu, Belo Orizonteu, Salvadoru, Braziliji i Manausu.

Majkl Felps je i ovog puta ispisao istoriju tako što je stigao do ukupno 28 olimpijskih medalja i tome postavio rekord i granicu koju će retko ko dostići.

Brazilski fudbalski tim je doživeo erupciju oduševljenja tako što je u finalu na "Marakani" posle boljeg izvođenja penala pobedio, nikog drugog do Nemačku, selekciju koja je dve godine ranije u Brazilu deklasirala "karioke" rezultatom 7:1 u polufinalu Svetskog prvenstvo.

Profimedia

Junak je, naravno, bio Nejmar prelepim golom iz slobodnog udarca u regularnom delu i potom pogotkom iz odlučujućeg jedanaesterca.

Rafael Nadal je stigao do svog drugog olimpijskog zlata pobedom u dublu u paru sa Markom Lopezom i tako je kompletirao titule, zajedno sa singlom iz Pekinga 2008. godine.

Fidži je prvi put ikada osvojio olimpijsku medalju, i to zlatnu, pobedom u finalu ragbi turnira nad Velikom Britanijom.

Britanski skakač u vodu Kris Mirs je osvojio zlato u sinhronim skokovima sa tri metra, a sve nakon što je 2009. godine upao u komu prilikom skoka i uveravanja doktora da se više nikada neće baviti ovim sportom.

Njihova koleginica iz Kine He Zi je osvojila srebro, a nakon što joj je uručena medalja, dobila je još jedan, verovatno i vredniji nakit – pred celom publikom ju je zaprosio dečko Kuin Kai.

Istorija je ispisana u jedrenju gde je 54-godišnji Argentinac Santjago Lange, sa polovinom pluća usred borbe sa rakom, osvojio zlato u tandemu sa Sesilijom Karancom Saroli.

Srbija u Riju

Profimedia

Dobro se sećamo, krenulo je katastrofalno i bez ikakvog uspeha za srpske sportiste u prvoj polovini olimpijskog turnira.

Čak je i Novak Đoković izgubio u prvom kolu od Huana Martina del Potra, u suzama napustio olimpijsko selo i mnogima poljuljao samopouzdanje.

A onda ga je svima vratio Davor Štefanek. Srpski rvač je zlato protiv temperamentnog i kasnije buntovnog Jermena Migrana Arutjunjana u kategoriji grčko-rimskim stilom preko 65 kilograma.

I tako je počela srpska berba medalja. Sledeći su na podijumu bili srebrni kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić koji su bili drugi u trci na 1.000 metara iza nemačkog dvojca.

Zlato, srebro, pa bronza. I to za Ivanu Španović. Skočila je svoj i najbolji rezultat Srbije od 7,08 metara što je bilo dovoljno za treće mesto.

To je nije zadovoljilo, pa se kući vratila u suzama.

Sledeća se okitila mlada tekvondoistkinja Tijana Bogdanović i to srebrom. Sa samo 18 godina je stigla do finala kategorije do 49 kilograma i zaokružila medalje u pojedinačnim sportovima za Srbiju.

Profimedia

Usledili su ekipni sportovi i, najpre, bronzano odličje za košarkašice koje su u borbi za treće mesto savladale favorizovanu Francusku (baš kao i nedavno u finalu Evropskog prvenstva) rezultatom 70:60.

Ovaj uspeh još više dobija na značaju, ako se u obzir uzme da su izabranice Marine Maljković izgubile prve tri utakmice na turniru.

Već se znalo da će medalju uzeti i odbojkašice i košarkaši jer su ušli u finala, ali su u njima izgubili od realno boljih timova (odbojkašice od Kine, odnosno, košarkaši od SAD) i zadovoljili se srebrom.

Ipak, za kraj, zlato su doneli vaterpolisti.

Za razliku od prethodnih tri Olimpijskih igara, ovog puta su uspeli da stignu do samog kraja, te da krunišu jednu od najboljih generacija u istoriji vaterpola.

U finalu je savladana selekcija Hrvatske rezultatom 11:7 i time je kompletirano sve: Svetsko i Evropsko prvenstvo, Svetska liga i na kraju Olimpijske igre.

Podeli:

Komentari 0

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu