Nova vest
Olimpizam 4

20.7.2024.

11:00

Predstavljali nas samo fudbaleri – rođena prva olimpijska legenda

Posle Stokholma usledila je pauza od osam godina jer su Igre 1920. otkazane zbog izbijanja Prvog svetskog rata.

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Igre VII Olimpijade

Domaćin: Antverpen (Belgija)
14. avgust – 12. septembar
Zemalja učesnica: 29
Sportista: 2.626 (muškarci – 2.561, žene – 65)
Sportova: 22 (156 takmičenja)
Stadion: Olimpijski stadion (29.500)
Najviše medalja: SAD 95 (41 zlatna)

Tako su Igre sedme Olimpijade održane u Belgiji, a grad domaćin bio je Antverpen.

Međutim, rat je značajno uticao na Igre 1920. zbog sakncija nametnutih začetnicima rata Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj i Turskoj, odnosno Otomanskom carstvu.

Osim toga, novoformirani Sovjetski savez je odbio da učestvuje na takmičenju koje je okupilo 2.600 sportista iz 29 zemalja u 22 sporta.

Naša zemlja učestvovala je pod imenom Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, ali je nastupio samo fudbalski tim za koji su igrali: Andrija Kojić, Nikola Simić, Dragutin Vrđuka, Vjekoslav Župančić, Jaroslav Šifer, Stanko Tavčar, Slavin Cindrić, Rudolf Rupec, Dragutin Vragović, Artur Dubravčić, Branimir Porobić, Emil Perška, Ivan Granec, Jovan Ružić, Josip Šolc.

Profimedia

Doživeli su dva poraza, 7:0 od Čehoslovačke i 4:2 od Egipta (strelci Dubravčić i Ružić) i takmičenje završili kao 14.

Igre u Antverpenu su, logično, bile simbol mira i globalne solidarnosti pa su tako bile prve na kojima su puštene golubice kao simbol mira i prve na kojima je prikazana olimpijska zastava kao pre jedinstvo svetskih kontinenata kroz pet prstenova.

Amerikanci su osvojili 95 medalja, od čega 41 zlatnu, uz apsolutnu dominaciju u plivanju – 7/7.

Najuspešniji pojedinac bio je Nedo Nadi sa pet zlatnih odličja u mačevanju, međutim, Antverpenu je stvorio i prvu istinsku olimpijsku legendu.

Profimedia

Svoju suverenu vladavinu dugim prugama, koja je trajala deceniju i po, počeo je tada 23-godišnji Finac Pavo Nurmi.

Jedan od najboljih atletičara u istoriji osvojio je u Antverpenu zlatne medelja na 10.000 metara, krosu na 8.000m, timskom krosu te srebro na 5.000m.

Zanimljiv detalj dogodio se u ragbiju, gde je odigrana samo jedna utakmica, a zlato su osvojili Amerikanci čiji su tim činili igrači američkog fudbala sa nekoliko kalifornijskih koledža.

SAD je savladao Francusku 8:0 iako većina igrača nije ni znala ragbi pravila. Iskoristili su jak pljusak koji je stvorio klizave uslove za igru pred čak 20.000 gledalaca.

Profimedia

Kao i svake, i Igre u Antverpenu su imale svoj skandal, a najveći se dogodio u finalu fudbalskog turnira u kojem su igrali domaća Belgija i Čehoslovačka.

Nakon jednog faula sviranog Čehoslovačkoj u 39. minutu, iz protesta zbog suđenja su napustili teren i nisu se vratili, pa je zlato dodeljeno domaćoj selekciji.

Nažalost, nema više detalja o Igrama Antverpenu, poput zvaničnih rezultata, jer je lokalni Organizacioni komitet bankrotirao tokom održavanja takmičenja, pa nije napravljen zvanični izveštaj.

Profimedia

Podeli:

Komentari 4

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu