Nova vest
Odbojka 13

7.8.2024.

8:22

Grbić za B92.sport: "Ništa nisam zabranio, samo sam rekao ne buljite u telefone od jutra do mraka"

Nikola Grbić ostao je u Parizu jedini koji će braniti čast srpske odbojke na olimpijskom turniru.

Dejana Popović
Profimedia/FOTO: TOMASZ MARKOWSKI

Posle poraza srpskih odbojkašica u četvrtfinalu Olimpijskih igara, uz prethodnu eliminaciju odbojkaša posle grupne faze, jedini Srbin koji će se boriti za olimpijsku medalju jeste sadašnji selektor Poljske.

Legendarni tehničar sa odbojkašima Poljske uspeo je da uđe među četiri najbolja tima na OI, a ove srede od 16.00 pokušaće da premoste i poslednju prepreku pred finale.

"Super, kako drugačije mogu da budem. Borimo se za olimpijsku medalju. Tako da sam strava", počinje Nikola Grbić  u veselom tonu priču za B92. sport, dok se spremao da sa ekipom odradi poslednji trening pred polufinale Olimpijskih igara.

Sa Olimpijskih igara u Parizu

Dejana Popović


Nikolini izabranici odličnom igrom u četvrtfinalu pobedili su Sloveniju (3:1), čime su zakazali duel sa SAD.

"Ovde u  Poljskoj je postojalo to prokletstvo četvrtfinala, jer oni se nisu borili za medalje na Olimpijskim igrama preko 50 godina. Nisu mogli da pređu tu barijeru četvrtfinala. To je utakmica koju su svi osećali, svi su bili i pod stresom i motivisani. I nije postojao bolji način da se to završili. Ne samo što se rezultate tiče, nego i same igre i energije koju su moji igrači ostavili na terenu", rekao je  Nikola o prvoj eliminacionoj utakmici i potom se osvrnuo na grupnu fazu.

U teškoj grupi pobeđeni su Egipat (3:0) i Brazil (3:2), a Grbićevoj četi skalp je uzela samo Italija posle četiri seta.

"Prošli smo veoma tešku grupu sa Brazilom i Italijom, ali mislim da su nam te dve utakmice pomogle da se bolje pripremimo za četvrtfinale. I da smo zbog toga, imajući te teške duele iza nas, odigrali na tom nivou na kojem smo odigrali". 

Posle duela sa "azurima" u kom su poraženi, krenule se priče kako je Grbić svoju ekipu "zaključao" u Olimpijskom selu, da bi sve misli bile usmerene na duel sa Slovencima.

Profimedia/ ipa-agency.net - //IPAPRESSITALY_IPA_IPA40248407/Credit:/IPA/SIPA/2309130833


"Da se razumemo, nisam ja njima ništa zabranio. Oni su svi odrasli momci, profesionalci, nemam ja njima šta da zabranim. Mogu samo da im predložim, a ja sam im predložio na samom kraju utakmice da probaju da izbegnu sva moguća praćenja ostalih dešavanja, ostalih stvari koje mogu da ih jednostavno dekoncentrišu sa onoga što je najvažnije, a to je kako da se najbolje pripremimo za četvrtfinale. Nije bilo zabrana nego sam jednostavno rekao: Momci, šta je bilo, bilo je. Manite sada sve distrakcije, ostavite se gledanja i buljenja u telefone od jutra do mraka gledajući druge takmičare i ostale stvari. To vam neće pomoći da se bolje pripremite. Samo će vam uzeti energiju, tako da je to bio predlog, nisam ja njima ništa zabranio", ističe legendarni odbojkaš.

Grbić je potom objasnio kakav odnos ima sa igračima reprezentacije Poljske.

"Mi imamo takav odnos poverenja, oni su se uverili da sve što ja radim i što im kažem i predložim je za njihovo dobro. Ne želim da izigravam policajca i oni nisu deca, pa da se ja ponašam prema njima kao prema deci. Oni su profesionalci koji jako dobro znaju šta hoće kao i ja, i jednostavno pokušavam i pokušavao sam da im prenesem moje iskustvo koje sam imao kao igrač, koje bi moglo da im pomogne da se pripreme što je moguće bolje za tu utakmicu i izgleda da je upalilo".


A da sve funkcioniše u najboljem redu na relaciji trener - igrači, najbolje pokazuju rezultati.

Od 2022. godine i Grbićevog dolaska na kormilo poljskog tima, osvojeno je pet medalja. 

Poljaci su su bili vicešampioni sveta 2022. godine i uzeli su bronzu u Ligi nacija. Godinu dana kasnije poneli su titulu prvaka Evrope i bili nabolji u Ligi nacija, kvalifikovali se za Olimpijske igre, dok su pre puta u Pariz uzeli bronzu u LN.

Profimedia


Dva zlata, dve bronze i jedno srebro daju za pravo i da se i u prestonici Francuske ta niska medalja nastavi.

"Naravno, ima pritiska, kako da ne. Poljska nije reprezentacija od koje se ne očekuje medalja sa svakog takvog takmičinjenja na kojem se pojavi. Mislim da su to realna očekivanja s obzirom i na tradiciju i na kvalitet ekipe i igrača koje ima. Pokušavam da umanjim taj pritisak, na način da im kažem šta da rade, a ne šta da ne rade. Samo da se fokusiraju na odbojku, jer na kraju krajeva pritisak, stres, očekivanja i ostale stvari, one su proizvod našeg uma. Ne mogu nam pomoći da odigramo bolje. Ako se fokusiramo samo na ono što trebamo da radimo na terenu, na ono što treniramo svaki dan, odigraćemo dobro i to je ono što je najvažnije. Ne da li ćemo se stresirati čitajući komentare drugih ljudi koji očekuju od nas ovo ili ono", jasan je Nikola.

Do borbe za zlato, Grbića i Poljsku deli samo još jedan korak, a trofejni odbojkaši i trener pokušao je da otkrije recept za Sjedinjene Američke Države (16.00).

"Recept je kao i za svaku utakmicu koju smo igrali ovde, nakon Egipta, a to je da nam je potrebno mnogo strpljenja. Oni igraju zaista jako brzo, igraju odličnom odbojku, znaju se godinama, igraju u istom sastavu već drugi olimpijski ciklus. Nisu slučajno tu. Oni su na svakom velikom takmičenju u borbi za medalju, zato što igraju jako dobro. Sa naše strane, trebaće nam mnogo izdržljivosti, strpljenja i dobre odbojke da bismo mogli da ih pobedimo", rekao je Grbić.

Zna Nikola kako se igraju ovaki mečevi, kao igrač ima olimpijsko zlato iz Sidneja iz 2000. godine, a četiri godine ranije na Igrama u Atlanti 1996. osvojio je  bronzu. Sada je na putu i da kao trener uzme medalju na Olimpijskim igrama.

Profimedia/TOMASZ MARKOWSKI



"To mi nije primarni cilj, naravno da ne upoređujem to i ne radim to da bih potvrdio uspehe, nego jednostavno želim da moja ekipa igra najbolje odbojku i da napravi najbolji mogući rezultat. To je jedna stvar koja me zanima", kaže trofejni tehničar, koji je sa nacionalnim timom pored medalja sa OI  osvojio sedam odličja na EP, dva na SP i šest u Svetskoj ligi.

"Ne razmišljam o tome, nikad nisam se bavio time, tom statistikom. Meni su to non-stop novinari prenosili. Pobedili smo prvi put Sloveniju posle osam uzastopnih poraza, kad smo prvi put dobili Sloveniju pre dve godine. Kad sam bio u Zaksi u Poljskoj, bilo je da jedan poljski klub nije postao prvak Evrope u Ligi šampiona preko 50 godina. Sada, Poljaci nisu prošli četvrtfinale ne znam koliko... Ljudi, ne zanima me šta je bilo. Šta ja imam od toga što znam te statističke podatke? Mene zanima samo da odigramo najbolje moguće što možemo, kada je  najpotrebnije i to je to. Da pripremim ekipu za najbolji mogući rezultat i to je za mene jedina stvar koja me brine, a ne statistika i ostalo", jasan je Nikola.

"Teško da će iko dobiti u tri seta"


Pobednik polufinala Poljska - SAD u finalu čeka boljeg iz duela Francuske i Italije.

"Teško je predvideti bilo šta, zato što su to utakmice u kojima jedna ili dve lopte mogu da preokrenu krajnji rezultat. Pogotovo kada vidiš da svi jedne kruge ekipe se izvukle iz gotovo nemoguće situacije, gde je Italija bila na ivici ponora, gubila 2:0 i 24:21, ali po ko zna koji put pokazalo zašto je to što jestei zašto pravi rezultate koje pravi. Naravno, malo su i mi Japanci pomogli, zato što im je u odlučujućim momentima malo zadrhtala ruka, malo su se uplašili", obrazložio je Grbić.

"Što se Francuza tiče, uvek neugodni, imaju naravno veći pritisak nego što su ga imali u Tokiju, jesu sad i očekivanja velika ekipa kojima isto tako dugačku klupu može da zameni igrače kao što su svi zamenili protiv Nemačke, gde su gubili 2-0 i okrenuli  utakmicu i pobedili  3-2. Biće potpuno otvoren meč. Znači svaki rezultat dolazi u, obzir od 3-0,  za koji ja mislim da se neće desiti za bilo koga, do bilo kakvog krajnjeg rezultata. Jako je teško reći ko će doći do medalje, ko će igrati u finalu, jer mislim da svaka ekipa ima kvalitete i zaslužuje da se nađe u finalu. Ponekad i sama sreća odlučuje koja će dobiti taj odlučujući poen i proći dalje", poručio je Grbić.


Sve ono što kao selektor Srbije nije uspeo, na čelu poljskog nacionalnog tima ide mu od ruke.

Te 2016. godine Srbiju nije uspeo da odvede na OI u Rio de Žaniero, a sedam godina kasnije sa Poljacima je osvojio kvalifikacioni turnir za Pariz.

Srpske odbojkaše vodio je do zlata u Svetskoj ligi (2016), a godinu dana ranije u istom takmičenju uzeta je bronza. Svoj mandat na klupi Srbije završio je da sa evropskom bronzom iz 2017. godine.

"Naravno da nema lepše stvari od one kad osvojiš zlatnu olimpijsku medalju, da stojiš na postolju i da ti svira tvoja himna. To je najveći ponos koji jedan sportista može da oseti. Olimpijske igre su najvažniji trofej u odbojci. Šta da se radi, nije mi bilo suđeno sa Srbijom tada. Možda nekom drugom prilikom", kaže Grbić.

Odbojkaši Srbije posle 12 godina uspeli su da dođu na OI, ali dalje od grupne faze nisu mogli.

"Odigrali su odlično, odmah su otvorili turnir dobrom igrom protiv Francuske i šteta su počeli malo lošije taj-brejk. Bila je to odlična uvertira za kasnije. Nažalost, Igre su im se zatvorile i pre nego što su odigrali tu poslednju utakmicu, jer je Japan osvojio taj set koji im je potreban da uđe kao osmi u borbu za drugu fazu.  Jako važno što je Srbija učestvovala na Olimpijskim igrama nakon 12 godina i da bude na toj svetskoj pozornici. Mislim da je ova najteži odbojkaši turnir na OI u istoriji i samo biti ovde je zaista veliki uspeh".

Poslednjom utakmicom na Olimpijskim igrama u Parizu protiv Kanade, svoju misiju u nacionalnom timu završili su Marko Podraščanin i Aleksandar Atanasijević, dvojica momaka sa kojima je Grbić sarađivao.


"Sa Potketom sam i igrao, gledao sam kako stasava od samog početka. Šta da kažem, rekorder po broju odigranih utakmica za nacionalni tim, da joj je mnogo i osvojio je mnogo toga sa Srbijom. Zaista jedan od velikana srpske odbojke. Zajedno sa Batom, naravno, koji je osvoji dva evropska zlata. To su igrači koji su mnogo doprineli razvoju odbojke u Srbiji, postali su idoli mnogim klincima. Nadam se da će ostati u odbojci", istakao je Grbić.

B92.sport

Podeli:

Komentari 13

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu